Afzuigkap afvoer - flexible buis of glad - isolatie

PimKlus

 • #1
Hoi,

Ik ga binnenkort een nieuwe keuken plaatsen. Momenteel zit de afzuigkap op de centrale afzuiging. Maar aangezien die niet voldoende afzuigt ga ik afzuiging door de gevel maken.

Het stuk van de afzuigkap naar de gevel is +/- 120cm
Ik wil een buis met diameter van 15cm gebruiken om zo min mogelijk weerstand te creëren. Alleen gedeelte van afzuigkap naar buis is een haakse bocht, verder geen bochten.

Ik wil de buis aftimmeren met een koof die gestuct wordt.

Vragen:
1) Wat is het beste een flexibele buis of gladde kunststof buis?
2) Is het verstandig om de buis te isoleren om geluid / resonantie te voorkomen?


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  1) glad, metaal is een goed alternatief
  2) heeft m.i. geen nut, afzuigkap motor maakt meer lawaai.
  Let erop dat je ook voldoende lucht toe voert. Je kan je huis niet vacuüm trekken.
  Zeker icm een centrale afzuiging. Anders bestaat de kans dat bijvoorbeeld de wc lucht naar de keuken komt.
   

  PimKlus

  • #3
  Bedankt voor de snelle reactie. Kunstof is toch ook prima? We gaan een inductie kookplaat plaatsen, dus maak me niet zo'n zorgen om brand.

  Vacuüm trekken is inderdaad nog wel een uitdaging. Er is momenteel te weinig lucht aanvoer voor de nieuwe afzuigkap. De kans is groot dat dan lucht uit de houtkachel komt. Dus ik wil een extra luchttoevoer maken, maar ik was er nog niet uit hoe. Misschien onder de keukenkastjes door de buitengevel. Of in nog te maken verlaagd plafon een rooster dat naar buiten loopt met een buis. Of?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een afzuigkap met motor in comb. met centrale afzuiging is nooit een goed idee, de kans op lucht uit de houtkachel is levensgroot met alle gevolgen van dien zoals vergiftiging.
  Ook kan er lucht worden onttrokken aan ruimtes zoals het toilet, ook niet al te smakelijk.
  U kunt niet garanderen dat u altijd voldoende lucht van buiten krijgt omdat de windrichting steeds veranderd en er daardoor vacuum kan ontstaan aan een bepaalde zijde van de woning, hierdoor wordt de ventilatie verstoord.
  Dan hebt u ook nog een houtkachel die lucht onttrekt aan het huis, opgeteld hebt u niets meer of minder een levensgevaarlijke situatie
  Brand ontstaat niet door inductie en maar zelden door gas, oververhitting van gerechten, boter, frituurvet etc, is veel gevaarlijker.
  Dus voor uw eigen veiligheid geen kunststof afvoer toepassen, ik weet het niet zeker maar volgens mij mag dat ook niet i.v.m. de brandveiligheid, denk hierbij ook aan de verzekering.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu