Afzuigkap 125mm aansluiting op ventilatiekanaal 140mm

Eversteegt

  • #1
Misschien zegt het onderwerp al genoeg :). Maar ik zal het toch nog even toelichten (ik heb mijn antwoord niet zo 1 2 3 via de zoekfunctie kunnen vinden):

Onze huurwoning is voorzien van passieve ventilatiekanalen met een ventiel in de keuken, eentje in de wc en eentje in de badkamer. Eerst dacht ik dat (op z'n minst) de kanalen van de badkamer en de keuken of de wc en de keuken ergens bij elkaar kwamen (doordat de WC en de badkamer erg vet waren toen we in het huis kwamen en de vorige bewoners een wasemkap op het afvoerkanaal in de keuken hadden zitten).

Echter, laatst is een installatiebedrijf langs geweest om te kijken naar de mogelijkheden van het aanleggen van mechanische ventilatie en die man kwam tot de conclusie, na wat onderzoek, dat de kanalen toch gescheiden moesten zijn. En als ik in de keuken met een lampje in het gat schijn, dan kijk ik eigenlijk ook gewoon recht omhoog en kan ik zelfs licht door het schoorsteenpijpje heen zien :P

Nu de vraag: Ik wil dus toch weer een gemotoriseerde afzuigkap aansluiten. Echter, de ventilatiebuis van de keuken heeft een diameter van 140mm. De afzuigkap gewoon (standaard?) 125mm... het is een goedkoop praxis kapje.

Ik heb helaas bij de bekende bouwmarkten geen verloopstukken kunnen vinden voor 125mm naar 140mm.

Bestaan deze dingen eigenlijk wel? En heeft iemand enig idee waar je ze zou kunnen kopen/bestellen?

Verder zat ik ook nog te kijken naar een 'wisselklep'.... zo'n "pot" die standaard aan de zijkant open is (voor ventilatie) en dicht klapt als je de afzuigkap aan zet. Ook deze kon ik niet vinden met aan de uitgang een 140mm diameter. Maar als ik een verloop weet te vinden, dan kan die wisselklep (neem ik aan) natuurlijk weer daar aan vast :)

Heeft iemand tips?

edit: Ik zou de wisselklep natuurlijk ook tot zeker hoogte in het kanaal kunnen duwen zodat de randen het gat afsluiten, maar wat dan als er vet e.d. 'terug valt'... of vuil van boven. Dat vervuilt zo'n klep natuurlijk wel uiteindelijk.
 

Kaajee

  • #2
Weet je zeker dat het 140mm is? Ongebruikelijke maat namelijk, meestal 125mm of 150mm....
 

Eversteegt

  • #3
Mja ik was ook lichtelijk verbaasd :). Zal het vanavond voor de zekerheid nog een keer opmeten.

Maar op zich blijft m'n vraag dan nog steeds staan (maar dan voor 150mm).... bij de plaatselijke bouwmarkten hebben ze niets groter dan 125 :)

Hmm... ik herken jouw naam en picture van een ander forum ;)
 

Kaajee

  • #4
Verloopstuk.
Inwendig: ø 150 mm, uitwendig: ø 125 mm, hoogte: 60 mm.

 

Eversteegt

  • #5
Thanks :). Ik zal nog even voor de zekerheid opmeten of het idd 150 mm is en dan lijkt dit verloopstuk me een mooie optie. Zo te zien heb ik dan nog wel een koppelstuk nodig... om de verloop aan de ventilatiebuis vast te krijgen :).

Nu alleen nog zien hoe ik dan die constructie secure vastzet aan de muur (met een beugel of steunen ofzo?) zodat het niet met z'n eigen gewicht in het ledige hangt. En dan hopen dat het door 125mm heen een beetje afzuigt.....


Forum van tweakers.net, eymey
 

Eversteegt

  • #6
OK.... het is inderdaad 150mm :).

Dan zit ik toch nog met iets... Als ik zo kijk naar het enige verloop dat ik op de site van "nedco" kan vinden, dan ziet het eruit dat hij aan de 150mm kant 'uitwendig' is (?). Dit houdt in dat hij niet -in- de bestaande ventilatiebuis zou schuiven maar dat ik hem nog op de een of andere manier moet koppelen. Ik zie op die site alleen geen koppelstukken.

Verder ben ik dus in ieder geval van plan om er een ventilatiewisselklep onder te hangen zodat er weer natuurlijke ventilatie is zodra de afzuigkap uit staat.

Het stomme is dan alleen juist weer.... dat er alleen wisselkleppen lijken te bestaan die aan de afzuigkap-kant 100mm zijn. Vreemd want de meeste afzuigkappen doen volgens mij 125mm aan hun uitgang.

Heeft iemand hier nog meer tips om me op weg te helpen? Of weet nog andere adressen?
 

Kaajee

  • #7
Dit lijkt me een "inwendige":

url bestaat niet meer
 

Eversteegt

  • #8
Hmmm ok :). Zo te zien kan je uit die verloopring dus een stukje halen om 'm 125-150 te maken.

Ik zal eens kijken of dit bedrijf bereid is om 1 stuks van zoiets op te sturen aan mij als particulier :).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu