Afvoer afzuigkap door ventilatieschacht

Lo Dewijk

  • #1
In een appartement uit de jaren 50 plaats ik een nieuwe keuken. Ik heb een optie om de afvoer van de afzuigkap naar buiten de doen, maar moet dan een gat maken in buitenbuur en dat is pal naast het balkon van de buren. In het toilet direct naast de keuken is een, niet met anderen gedeelde, ventilatie schacht naar het dak van ca 10 meter met een diameter van ca 25x20.

Als de afvoer (rond 15cm) voor een deel in wordt gevoerd, zou de schacht dan gedeeld kunnen worden voor zowel de afzuigkap als ventilatie van het het toilet?
Zou het helpen om en vanuit de WC mechanische ventilatie aan toe te voegen die ook aan gaat als de afzuigkap wordt gebruikt?
 

ADDave

  • #2
Nee slecht idee. Je gaat de baklucht dan bij je toilet naar binnen blazen.
Afzuigkap met motor altijd los houden van andere installaties.

Ze zou de kanalen in het schachtje kwijt kunnen als je ze diagonaal plaatst. zou net passen maar, bedenk wel even dat je ze nog wel moet kunnen beugelen.

Op zolder moet je ze dan uiteraard uit elkaar halen, want je krijgt nooit 2 dakdoorvoeren zo dicht bij elkaar geplaatst.
 

Lo Dewijk

  • #3
Dank voor de reactie ADDave, het begrip mechanische is niet juist, het is een electrische afvoer bij de WC. Dus als de afzuigkap en en elektrische ventilator in de WC gelijktijdig aan gaan, dan zou je verwachten dat de luchtsnelheid in de schacht verder naar buiten toeneemt. Niet dat de baklucht in de WC komt.
Untitled.jpg
 

ADDave

  • #4
Mechanische ventilatie is het begrip voor het geforceerd verplaasten van lucht. Hier valt dus ook je toilet ventilator onder. Elektrische ventilatie bestaat niet. Een elektrische ventilator wel.

Ik hoop dat je de luchtkanalen door het schachtje wil maken en niet het schachtje zelf als luchtkanaal gaat gebruiken? Het plaatje doet namelijk vermoeden van wel.

Dat kan echt niet, aangezien je naast een stinkend huis ook nog eens een brandbevorderende situatie het creëren bent. Lucht van de afzuigkap is hardstikke vet.

Nogmaals, afzuigkap en toilet allebij met een apart kanaal naar buiten.
 

Lo Dewijk

  • #5
Ok dank voor alle reacties: het wordt of direct naar buiten of recirculatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu