Afwerken stalen lateien (H- en L-balken)

ChrisW

  • #1
Allereerst dank aan iedereen die in de afgelopen jaren op dit forum adviezen heeft geplaatst. Met de zoekfunctie heb ik voor veel technische vragen in de afgelopen jaren een goed antwoord kunnen vinden. Ik zit nu echter met een paar vragen waar ik niet het antwoord op kan vinden; vandaar mijn eerste posting op dit forum.

Bij een verbouwing aan onze ‘nieuwe’ woning heeft een aannemer een aantal draagbalken geplaatst. De finale afwerking moet nog geschieden. Om te voorkomen dat hierbij grote problemen worden veroorzaakt met koude bruggen of roestvorming heb ik daar nog een aantal vragen over.

1. H-balk in buitengevel boven deurkozijn
Vraag 1:
Direct boven een nieuwe uitsparing voor een breed deurkozijn is een H-balk geplaatst. Zie de onderstaande foto’s van de binnen- en buitenzijde.

Hoe kan deze balk aan de binnen- en buitenzijde afgewerkt worden op een manier dat koude bruggen worden voorkomen en het liefst dat eventuele eisen omtrent brandwerendheid ook nog worden gerespecteerd?

Vraag 2:
De stalen balk is nu in kale vorm een dramatische koudebrug. Het water druppelt ervan af en met de vorst stond er binnen ijs op. Een probleem voor de afwerking is dat er veel andere kozijnen in het huis zitten en dat die allemaal een afwerking hebben waarbij het stucwerk buiten en binnen tot de rand van het kozijn komt en je dus de hele breedte van het kozijnhout nog ziet (zie de onderstaande foto’s van de bestaande kozijnen van binnen en buiten).

Het stucen tot aan de rand van het kozijn lijkt me hier door de wijze waarop de balk geplaatst is onmogelijk; de onderkant van de kale balk zit slechts een halve centimeter boven het kozijn. Hoe kan dit toch zo dun mogelijk afgewerkt worden? Hoe kan dit buiten afgewerkt worden zodat dit weer gestuct kan worden?

Vraag 3:
De stalen balk zit slechts in de menie en vertoont na twee maanden al veel roestvorming. Is dit wel OK? Had deze balk niet beter tegen roest beschermd moeten zijn (verzinkt en gelakt). Moet ik de balk nog in de lak zetten (wat natuurlijk al niet meer goed gaat omdat grote delen onbereikbaar zijn). Hoe voorkom ik dat roest doorslaat door stucwerk aan binnen- en buitenkant?

Aan de zijkanten van het kozijn moeten we volgens mij ook oppassen voor koude bruggen. Het is een oud huis met enkelsteens muren (zonder spouw). We hebben nu rondom het kozijn een geïsoleerde voorzetwand geplaatst. Elders in de ruimte zijn nog ongeïsoleerde enkelsteens muren maar ik denk dat bij het nieuwe kozijn nu de zijkant een lokale koude brug met vochtproblemen kan gaan worden (mede gezien de vochtproblemen bij de onafgewerkte stalen balk). Het was de bedoeling om het af te stucen vanaf de basis zoals het op de foto staat, maar dat is misschien niet zo verstandig (dan wordt bij het kozijn direct gestuct op het metselwerk). Hoe kan ik dit zo dun mogelijk beter afwerken en koudebruggen voorkomen?


2. L-balken in muur tussen bijkeuken en garage
Vraag 4
In een nieuwe muur tussen de bijkeuken en een nieuwe garage zijn boven deuren twee L-balken geplaatst (zie de laatste foto). Ook deze staan slechts in de menie. Deze muur moet worden gestuct. De voorkant van de L-balk ligt gelijk aan de muur en de onderkant ligt gelijk aan de bovenkant van het deurkozijn. Hoe kunnen deze L-balken afgewerkt/gestuct worden (ook weer met voorkoming van roestdoorslag)?

Voor alle duidelijk:
- de eerste 2 foto's zijn van de H-balk van binnen en buiten
- de volgende 2 foto's zijn van een ander kozijn; zoals we het graag afgewerkt willen hebben
- de laatste foto is van de L-balk





 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat een verhaal! Zal proberen er iets van te maken.

1 Niet erg slim uitgevoerd met deze koudebrug. Aan de binnenkant isoleren en afwerken. Buitenkant latei schilderen. Die vraag kan je beter in de schildersrubriek stellen.

2 Aan de binnenkant in de dagkant watervast multiplex of afwerken met een strook hardhout. Stucwerk daarop aansluiten. Aan de buitenkant er niet overheen stucen.

3 Dat ligt aan de afspraken die jij met je aannemer hebt gemaakt. We geven hier geen waardeoordeel over uitgevoerd werk.

4 Ik zou er gaas over doen en stucen, maar geen idee of dit problemen kan opleveren. Trouwens ook wat extra gaas over die zaagsnede en erboven. De naden zitten daar wel erg recht boven elkaar...
 

ChrisW

  • #3
Beste IJkenhout,

Dank voor de reactie! De tip om aan de binnenzijde de dagkanten te voorzien van een strook hardhout dat aansluit op het kozijn is denk ik vooral goed bruikbaar en ga ik denk ik ook toepassen als ik niet nog iets van een dunne, stuurbare, isolatieplaat kan vinden waardoor ik ook de koudebrug kan verhelpen en toch tot het kozijn kan stucen. Als er nog iemand een tip heeft voor zo'n isolatieplaat voor de dagkant van het kozijn dan hoor ik dat graag.

Ik ben bang dat ik een deel van mijn werk (de voorzetwand binnen) echter helaas sowieso opnieuw kan doen. De aannemer heeft namelijk zelf de conclusie getrokken dat het niet goed zit met de stalen latei (H-balk) en dat hij eruit moet.....

De latei is ook naar zijn mening al (te) erg verroest en vormt een wel erg moeilijk op te lossen koudebrug. Deze latei had kennelijk niet alleen minimaal verzinkt moeten zijn, maar had dan ook niet zo geplaatst moeten worden dat zowel buiten als binnen niet meer normaal tot het kozijn gepleisterd kan worden (jouw voorstel om de onderkant van de latei buiten alleen te schilderen is 'geen optie': er zijn iets van 20 andere kozijnen in het gebouw die allemaal boven tot aan het kozijn bepleisterd zijn en dat wil ik niet voor dit ene kozijn totaal anders doen).

Inmiddels ben ik iets wijzer op latei-gebied (maar helaas zeker geen expert) en denk dat als het toch opnieuw moet het beter is op een betonnen latei te plaatsen; deze zal in ieder geval buiten beter te bepleisteren zijn. Als de onderkant van de latei iets hoger komt te liggen dan zal volgens mij ook de binnenzijde gemakkelijker te isoleren en af te werken zijn (als daar andere meningen over zijn dan hoor ik dat graag :) )

Helaas moet de huidige voorzetwand, de met PUR vastgezette PIR platen en de plafondplaat (zodat stempels geplaatst kunnen worden) weer gedeeltelijk verwijderd worden om mogelijk te maken dat er een nieuwe latei geplaatst kan worden :(

De aannemer gaat waarschijnlijk ook de twee L-lateien vervangen door lateien die minimaal verzinkt zijn of door betonnen lateien.

Chrisw
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu