Afvoerbuis: 12 cm diameter, lengte: 5,20 meter

Wimpie44

  • #1
Boven een vlakschermkap die in onze keuken is gemonteerd is een aansluiting aanwezig aan een afvoerbuis met een diameter van 12,0 cm.
De lengte tot het dak zal ongeveer 5,20 m zijn.
Is dit ook te berekenen ?

Ik heb wat vraagjes:

1/. Hoeveel m3 lucht kan je gemiddeld per uur (of andere tijdseenheid) door deze buis afvoeren, als onder deze afvoerbuis een vlakschermkap is gemonteerd.

2/. Wat is de richtlijn van maximale capaciteit van de afzuigkap bij een afvoerbuis van deze diameter en lengte ?

3/. Op welke manier of welke vuistregel hanteer je om de afzuigcapaciteit van een vlakscherm afzuigkap te bepalen. Staat dat in relatie tot de inhoud van de keuken of ruimte waarin zich de keuken bevindt ?

Bedankt voor de tips.

Ik ben bij wat keukenzaken geweest, die zijn daar niet duidelijk in.
Het merendeel gaat tussen de 200-270 m3/uur zitten aan afzuigcapaciteit.
Waarop dat gebaseerd is weet ik niet. Meest verkocht ? :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
1. Dat hangt mede van de capaciteit en de diameter van de afvoerpijp van de afzuigkap af, dat is niet zomaar te zeggen.

2. Staat in de handleiding van de afzuigkap.

3. De fabrikant vermeld dat op het toestel of in de handleiding, wanneer u een groot fornuis bezit met een wokbrander in het midden en u gebruikt alles tegelijk hebt u een grote capaciteit nodig.
Met een klein fornuis hebt u minder nodig.
 

Wimpie44

  • #3
1/. de capaciteit van de buis wordt bepaald door de doorsnede en de lengte van de buis. Daarnaast kan een sterke kromming of bocht de weerstand vergroten. Ook de vorm heeft invloed. Er is een eenvoudige formule voor.

2/. in de handleiding van de meeste afzuigkappen staat aangegeven wat de diameter van de afvoerpijp kan of mag zijn. Er wordt niet gerept over de lengte, de vorm en het bochtenwerk in de afvoerbuis. Dit veroorzaakt de weerstand die de zuigkap ondervindt, waardoor het rendement aanzienlijk beinvloed kan worden.

3/. een algemene richtlijn voor een gesloten keuken is dat de capaciteit van de afzuigkap 10x het volume van de keuken zou moeten zijn.
Als je dus een keuken van 2,4 x 2,4 x 2,5 hebt, dan heb je een inhoud van 14,4 m3. Een afzuigkap met een capaciteit van rond de 150 m3/uur is dan gemiddeld voldoende. Meer capaciteit is goed, minder is slecht.
Ook de hoogte van de afzuigkap tot de kookplaat beinvloed de capaciteit die je nodig hebt. Een open keuken in een grotere ruimte bereken je anders. Als je ongezien 700 m3/uur neemt, loop je risiko dat de deksels van de pannen worden gezogen (bij wijze van spreken), ook slaat de hitte eerder in de afzuigkap....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu