Afvoer wasmachine loopt fors over

EvdH

  • #1
Hallo allemaal, hier nogal een vervelend probleem.

Vorig jaar mei ben ik in mijn appartement getrokken. De vorige eigenaar sprak over problemen met de leidingen maar benoemde specifiek een probleem dat hij ooit heeft gehad met de vaatwasser. Nou, mijn vaatwasser draait prima, het is echter de wasmachine die kopzorgen geeft.

Ik heb een Samsung EcoBubble - Serie 5000 waar ik eigenlijk vooral het eco-programma (40-60 graden, zuinig en lang programma) en het katoenprogramma (30/40 graden) van gebruik. De eerste maanden geen problemen, tot ik in december voor het eerst het korte programma van 15 minuten ging gebruiken; het water gutste met liters boven uit de afvoer.

Sindsdien de boel wat meer in de gaten gehouden en standaard een plastic bakje onder de afvoer en ja hoor: het overstromen gebeurde vaker. Vooral bij het wat kortere katoenprogramma enkele deciliters, maar ook het eco-programma loopt soms over (dan niet, dan weer wel).

Gisteren een kookwas gedaan met wat oude doeken, op het katoenprogramma. Dit heb ik ooit eerder gedraaid zonder problemen maar dit keer kwam er een waterval uit de afvoer die men net aangeschafte emmer van 13 liter (wat een geluk) vol deed lopen. Dit was voor mij de druppel (was het maar een druppel) en tevens de reden om dit topic aan te maken en hulp te vragen.

Ik heb wat foto's bijgevoegd om een beeld te schetsen van hoe mijn afvoer loopt. Hier heb ik zelf niets aan veranderd, het kwam zo met het appartement.

1) Zoals jullie kunnen zien is de standpijp (rode lijn) niet heel hoog (48cm). Is dit problematisch? Heb ook wat andere lijnen met hoogtes toegevoegd voor een completer beeld.
2) Op de andere foto is te zien hoe de afvoer vanuit de berging naar de keuken, die ernaast zit, loopt. Een deel van de afvoer is zichtbaar, samen met de eerste bocht van 90 graden. Daarna heb ik in het geel getekend hoe de leiding achter de witte spaanplaat verder loopt, met inderdaad vlak achter de eerste bocht nog een bocht van 90 graden. Kan dit kwaad, twee van dit soort bochten achter elkaar?
3) Zijn er wellicht andere problemen dit jullie zien met de constructie van de afvoer?
4) Zou het probleem een verstopping kunnen zijn, of wellicht een combinatie van verstopping en slechte afvoer? Ik heb in december met iemand naar een mogelijke verstopping gekeken, maar we kregen een trekveer niet goed door pijpen (vanwege alle bochten). Wel hebben we het doorgespoeld met veel heet water en ontstoppingsmiddel.

Alvast bedankt voor jullie tijd en moeite!

20220427_121220.jpg 20220427_122710.jpg
 

Lampje45

  • #2
Als je de sifon nu eens met zijn uitlaat plaatst op de naar achteren gaande (gele) leiding dan ben je al 3 haakse bochten kwijt. Dan zit je sifon ook wat lager en kun je de verticale pijp ook wat langer maken.
Kijk wel even wat je wasmachine fabrikant aangeeft wat de maximale opvoerhoogte is.
En als het even kan, zou ik zo veel mogelijk 45 graden bochtjes gebruiken.
Ik denk dat je het geheel er gewoon uit moet halen en opnieuw op moet bouwen.
Dus voor de laatste mof, die je weer moet gebruiken zaag je de leiding af.
Dan voorzichtig met een föhn de leiding met veel beweging van binnen opwarmen, de lijm lost dan op en kun je het restant verwijderen.

Mocht dat niet lukken, dan zou ik de horizontale leiding afzagen voor de ontstoppingsaansluiting bij de beugel en daar de sifon op aansluiten, dan ben je ook al 2 haakse bochten kwijt en zit de sifon ook lager en een nieuwe opstaande pijp er op, dat kan zo 40 cm schelen
 
Laatst bewerkt:

EvdH

  • #3
Dank voor de reactie!

Ik vrees dat de sifon niet direct op de geel getekende, achterste leiding kan geplaatst. Dan kan de afvoerslang van de wasmachine er niet meer bij.

De sifon lager plaatsen kan denk ik ook niet, omdat de leiding uiteindelijk doorloopt naar de keuken en vanuit daar het appartement uit. Als de sifon lager wordt geplaatst, dan ligt deze lager dan de leidingen in de keuken, dat werkt denk ik niet?

Zou het helpen om de standpijp te verhogen? Daar is wel ruimte voor, als ik wat spaanplaat wegzaag. Wel komt de ingang van de pijp dan hoger te liggen dan de wasmachine, ik heb geen idee of dat een probleem is? Eventueel zou ik de wasmachine op een verhoging kunnen plaatsen.

Gr,
EvdH
 

Lampje45

  • #4
Volgens mij heb je slang genoeg, maar je zou ook een slangverlenging kunnen nemen, als dat nodig zou zijn.
Je moet ruimte zien te winnen door een verticaal buffer in de pijp te krijgen. Dus het is EN,EN.
Dus pijp verhogen en sifon verlagen.
dat kun je op deze manier doen

Sifon met leiding.png
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu