Afvoer van condens uit ketel

Andreetjuh77

  • #1
Hallo,

Ik heb een niet al te grote huis gekocht. Nou hing in de keuken een mega grote ouderwetse geiser. Deze heb ik verwijderd, en ik heb in een kleine niet gebruikte buitenkast de HR-ketel laten installeren, voor CV en warm water.

Alles werkt perfect, alleen is er dus een afvoer nodig voor het condenswater dat vormt.

Nou is de buitenkast dus ver van een afvoerput. Om er eentje te bereiken, moet ik dwars door de keuken heen met een pijp op een plek waar dus de pijp te zien is. Momenteel ligt dus dwars door de keuken provisorisch een afvoerbuis van 4 centimeter doorsnee.

MIJN VRAGEN:
Ik heb de condensvorming eens bekeken, en als er een druppel per minuut uitlekt, dan is het veel. Is daar werkelijk een afvoerpijp voor nodig van 4 centimeter dik (standaard maat pvc) of mag je dat bij de bron (de HR-ketel) naar bijvoorbeeld 15 millimeter pijpjes (koper) terug dringen?

Of beter nog, is afvoer van simpele CONDENSWATER, aan WET of REGELGEVING gebonden dat me dus wettelijk verplicht om via een afvoerput dit af te voeren? Of mag (kan) ik hem gewoon door een gaatje in de zijmuur naar buiten laten voeren, bijvoorbeeld? Immers weg is weg, en het is hooguit 100 druppels per uur.

Weet iemand me te helpen met deze vragen?

Andre
 

Fiesiekus

  • #2
Volgens mij klopt er iets niet; als een HR ketel goed werkt, komen er 0.5 - 1.0 liter condens per m³ gas uit. Verder is dat condens zuur als de neten en moet dus op een riool aangesloten en afgevoerd worden. Beslist geen koper o.i.d. gebruiken.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Tegenwoordig bestaan er ook condenswaterpompjes waarmee je middels een lange dunne slang het water over een behoorlijke afstand kan leiden naar een bestaande afvoer elders in de woning.
 

Fiesiekus

  • #4
Da's 'n handige oplossing met een slang maar hij kan verstopt raken. Dus regelmatige controle is wel nodig dan.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Verstopping komt zelden voor, deze methode wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast maar controle kan natuurlijk nooit kwaad.
En inderdaad, een Hr ketel die condenseert geeft heel veel condenswater.
Google eens op condenswaterpompje en je wordt een stuk wijzer.

Succes, René.
 

Andreetjuh77

  • #6
Kijk, zo leer je nog eens wat. Ik wist dus niet dat het water zuur was. Dan is (illegaal) naar buiten tappen geen optie, nee.

Het idee van een dunner pijpje zou wel veel voordeel bieden. Zo'n condenswaterpompje en een lange dunne slang zou een ideale oplossing wezen. Anders moet ik toch de pijp langs de voet van de muur leggen, en deze door middel van een koof wegwerken of zo. Ik zie geen andere optie hier, namelijk.
 

Fiesiekus

  • #7
Dan de condensaatpomp.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Velen zijn je voorgegaan dus ik zeg!!!!!! DOEN!!!!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu