Afstandsmeter

Joepie de p

  • #1
Ik wil van een reeks objecten de binnenmaat opmeten. De beste omschrijving is een rechthoekige doos. De wanden zijn recht, maar soms een beetje conisch naar elkaar toe. De geschatte afstand is 40-50 cm en de meting zou op de mm nauwkeurig moeten zijn. Iemand ervaring met ultrasoon of laser?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De beste methode is nog altijd: een goede lineaal van ca 30 cm. Bij voorkeur een stalen lat die direct bij 0 begint (zonder loos stukje aan het begin). Anders (bij plastic lineaal) rekening houden met het loze stukje.

Vaste afstand meten van één kant van bijv 30 cm en met een fijn potlood een streepje zetten. Dan vanaf de andere kant tot aan het streepje meten en de afstanden bij elkaar optellen. Kun je op het materiaal geen streepje zetten omdat het glad materiaal is, dan plak je er eerst een etiketje op.

Zo doe ik dat altijd, heb je geen speciale meetinstrumenten voor nodig. Op die manier kan het zelfs met een ouderwetse duimstok nog vrij nauwkeurig.

Het gaat soms ook wel met een (goede) rolmaat, die heeft een vaste afstand van het kastje van de rolmaat zelf, meestal ca 5 cm. Maar ik vind het aflezen van die afstand meestal niet echt comfortabel en ik geef voor preciese meting dan ook de voorkeur aan bovenstaande methode.

Indien de objecten allemaal vrijwel dezelfde afmetingen hebben zou je kunnen over wegen een malletje te maken, van karton of hout oid. Zijn de afstanden bijv. allemaal tussen 49 en 50 cm, dan maak je een mal met een lengte van 48 cm. Je hoeft dan alleen nog maar de rest te meten met een lineaaltje.

Met laser en ultrasoon heb ik geen ervaring. Nooit behoefte gehad zo'n duur instrument aan te schaffen. Maar als je googlet met afstandsmeter laser vind je dergelijke meetinstrumenten en zie je dat deze vooral bedoeld zijn voor langere afstanden, nauwkeurigheid plus/min 1,5 mm of zo. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik gebruik heel vaak een laser-afstandsmeter. De nauwkeurigheid is inderdaad rond de 1mm. Maar bij korte afstanden (<30cm) kan deze wel 3mm zijn. Daar kwam ik achter bij het tegelen van een badkamer :cry:

Het apparaat werkt erg snel en meestal dus erg nauwkeurig. Als het zonnetje schijnt zie je het puntje niet, maar daar heb je binnen niet vaak last van. Soms moet je wel een vaste hand hebben om nauwkeurig te "schieten".

Ultrasoon is volgens mij veel onnauwkeuriger.

Bij zulke klein objecten kan je een rolmaat gebruiken. Of een uitschuifbare maat. Daar is vast iets voor op de markt. Net zoals de achterkant van een schuifmaat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
2 pvc buizen in elkaar schuiven (16 in 19)
In het object uitschuiven, markering zetten op de overgang, inschuiven uitnemen en weer uitschuiven tot de markering, voila je binnenmaat.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Kun je ook heel gemakkelijk met 2 duimstokken doen, heb je het op de mm nauwkeurig.

En trouwens gebruik ik al heel lang een lazer afstands-meter.
Of die echt op de mm nauwkeurig is op zeer korte afstand weet ik zo niet, maar ik gebruik hem altijd om glazen douche cabines in te meten, die speciaal op maat gemaakt moeten worden.
En kan wel zeggen dat die toch wel op de mm nauwkeurig meet vanaf een afstand van 50 cm.
Ook lekker makkelijk als je een badkamer op moet meten, of een grote vloer.
Maar kost ook een paar centen en te duur voor éénmalig gebruik.
Die ultrasoon dingen zijn zeer onnauwkeurig, zeker als de muur waarop je meet wat ruw is, zoals granol of spachtelputz.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik heb een rolmaat met een afleesvenster bovenop. Geeft de maat aan van de achterzijde van de behuizing...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu