Afmetingen studeerkamer.

Theo024

  • #1
Dag klussers,

ik ben van plan om mijn zolder in te gaan delen in een slaapkamer en een studeerkamer. Het grootste deel gaat de slaapkamer zijn. Zijn er bepaalde standaard afmetingen voor bijvoorbeeld een losse kleine kamer? Hij moet natuurlijk breed genoeg zijn zodat er een bureaublad in kan en dat de stoel naar achter geschoven kan worden.

ik heb nu in gedachten dat hij 150cm breed gaat worden met een lengte van 320cm. Hoe breder ik hem maak hoe minder slaapkamer er over blijft. Ik ben dus heel benieuwd of jullie hier ervaring mee hebben zodat ik de studeerkamer niet te smal of te breed maak.

alvast bedankt.

gr Theo
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Je moet rekening houden met de lengte en breedte van je bed, aan de hand daarvan kun je bepalen hoe groot de slaapkamer kan worden.
Van de rest van het vloeroppervlak kun je de andere kamer indelen.
Hou rekening met verwarming, licht en met eventueel een wastafel etc.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
1 meter achter een bureau wordt wel als minimaal gezien,
persoonlijk vindt ik 80 cm bureaudiepte minimaal, dan zit je al op 1,80.
1,20 en 1 meter is beter, maar dan zou je al naar de 2,20 gaan en dat wil je waarschijnlijk niet.

Als je zo klein mogelijk wilt gaan, kan je gaan testen: zet een bureau bij een muur of in een gang en kijk of je het fijn vindt.
Kijk ook nog naar de toekomst, wat kan jij of een koper van het huis met de kamer.

Waar zitten de ramen? Zonder ramen wordt het nogal claustrofobisch, met grote ramen kan je de ruimte wat kleiner maken en lekker naar buiten kijken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wil je het bureau dwars of in de lengte van de kamer zetten? Anderhalve meter is erg smal voor een kamer. Ik zou het niet smaller dan 2m maken. Eea hangt ook af van hoeveel de kamer gebruikt gaat worden.

Je kan op zolder nu alvast een zeil ophangen, om de maten goed uit te proberen. Zet er ook echt de gewenste meubels is (kan ook van karton oid).
Sommigen hebben ook veel baat bij een schaalmodel (2d of 3d).
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Theo024

  • #5
Dank voor jullie reacties. Hieronder een snelle tekening over hoe ik het in gedachten heb. De kamer heeft een erg hoge nok (3.50m) dus ik wil graag iets met die hoogte doen. Aan een zeide van de kamer zitten 2 grote ramen en aan de schuine zijde van de kamer (Tegenover gestelde kant) zit 1 groot dakraam.

aan de zijde van de twee grote ramen wil ik graag de studeerkamer maken die een eigen deur krijgt. De slaapkamer heeft dan ook een eigen deur en ik wil graag op het dak van de studeerkamer het bed maken. Deze is te bereiken met een laddertje. Het bed zou dan in de lengterichting komen dus daar is genoeg ruimte voor. De slaapkamer heeft dan dus 1 groot dakraam.

er zal dus veel licht in de studeerkamer zijn. Ik dacht zelf aan een bureau van 60Cm Over de hele lengte en daar dan twee werkplekken van maken. Maar ik zal eens gaan passen met een bestaand bureau om te zien wat ik minimaal nodig heb.

13A289CD-F34D-405B-BCE7-37A312921083.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Anderhalve meter is te weinig om elkaar te kunnen passeren. Twee werkplekken in zo'n kleine kamer is sowieso niet aan te raden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mag ik dan vragen waarom dat niet is aan te raden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ventilatie is vaak onvoldoende om met 2 mensen in zo'n kleine ruimte te werken. Al kan dat natuurlijk ook aangepast worden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Twee ramen staan er op de tekening, als die open kunnen: ventilatie genoeg.
Passeren is inderdaad lastig, maar af en toe opstaan is gezond, scheelt rugklachten en rsi.

Verder is het heel persoonlijk, ik heb gewoon een bureau van 1x2 meter nodig om fijn te kunnen werken. Ken ook mensen die prima uit de voeten kunnen met een plank van 50x150 cm aan een muur.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #10
Ik vraag me ook af hoe de ruimtes gebruikt gaan worden, ga je 40 per week in de studeerkamer zitten met 2 man, of incidenteel tijdens een pandemie ofzo, en wordt de slaapkamer bewoond, of is het een logeerkamer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Niet aan te raden omdat het gewoon een erg kleine kamer is. Maar uiteraard mag iedereen dat zelf bepalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu