Advies gevraagd vervangen draai-thermostaat naar draadloos

Hoi allemaal,

Na een paar avonden te hebben rondgeneusd op het internet en dit forum heb ik flink wat informatie verzameld, maar ben ik toch nog niet zeker van mijn zaak. Ik heb weinig kluservaring en alles is nieuw voor me, maar wil graag leren!

Wat wil ik bereiken?
In mijn huis heb ik stadsverwarming (geen CV ketel). Ik wil graag een slimme/draadloze thermostaat installeren zodat ik:
- Een constante temperatuur kan instellen i.p.v. de verwarming constant aan/uit te moeten zetten (comfort);
- Per kamer (huiskamer, slaapkamer, badkamer, kinderkamer, kantoor) de temperatuur regelen zonder dat andere kamers worden beïnvloed;
- Hierdoor minder verbruiken.

Situatieschets
In de huiskamer heb ik een convectorput. In de hal en in bovengenoemde kamers hangt een radiator met een draaiknop. Deze heb ik recentelijk ontlucht overigens.

Momenteel hangt er een draaiknop-thermostaat met nummers 1 t/m 5 in de huiskamer uit het jaar 1800 (zie afbeelding).
126845_7e82822e3cdb4aa7b495f6bd9eade1b0_2.jpg


Ik ben erachter gekomen dat deze via een ijzeren draad met een (verwarmings?)buis in de meterkast is verbonden (zie afbeeldingen stukje hieronder). Via dit draad geeft de knop op één of andere manier door dat de verwarming aan/uit moet.

- Verwarming werkt alleen als ik de draaiknop op 5 zet (wordt dus óf ijskoud óf heel heet in huis ...);

- Convectorput springt sowieso aan met die draaiknop en kan ik niet afzonderlijk uitzetten. De radiatoren in de rest van de kamers worden uiteraard pas warm zodra ik deze handmatig opendraai;

- Dit vind ik nu vreemd en storend: Soms doen radiatoren het pas vanaf stand 2 (van 5) en soms heb ik het idee dat de verwarming het überhaupt minder goed doet dan andere dagen (ene keer te heet om aan te raken, andere keer lauwwarm bij dezelfde stand). Kan het bijv. zo zijn dat de convectorput beneden het slecht doet zodra ik alle kamers boven óók probeer te verwarmen? En is het normaal dat een thermostaat gedurende de dag soms warmer of kouder verwarmt, i.p.v. een constante temperatuur? Naar mijn weten heb ik geen temperatuurmeter o.i.d. die aan de thermostaat doorgeeft soms even minder warm te zijn.

De temperatuur bij ons in huis krijg ik nu dus absoluut niet onder controle en het is de hele tijd aan uit aan uit warm koud warm koud...

Het idee
Zelf zat ik aan TADO te denken. Aansluiten op de stadsverwarming, per kamer zo'n slimme knop op de radiator en met de App de kamers op een exacte comfortabele temperatuur kunnen instellen. Lijkt me geweldig. Hoe ik dit (het beste) kan realiseren is me echter nog niet helemaal duidelijk.

Zou overigens helemaal super zijn als ik ook de convectorput beneden apart zou kunnen bedienen. Stel ik ben boven, dan wil ik alleen boven warmte en mag beneden uitblijven. Dat is nu nog niet het geval (convectorput springt altijd aan).

Mijn vragen
1) Kan een convectorput (AluMaxx Betherma) ook slim worden aangestuurd? Hoe krijg ik mijn huiskamer anders warm met TADO?

2) Er zit nu een ijzerdraad verbonden naar de meterkast (zie afbeelding). Heb begrepen dat er een elektrische klep in de plaats moet komen. Daar zou ik dan het TADO internetkastje op kunnen aansluiten waar ik met de App mee kan verbinden. Zijn daar ook weer allerlei soorten in? Zo las ik iets over een tweewegklep, is dat bijv. noodzaak? Ook las ik dat het een aan/uit moest zijn i.p.v. een modulerende?
126845_IMG_0103_2.jpg
126845_3F820BD628BD4995A97C27A366AC9A58_2.jpg
126845_IMG_0102_2.jpg


3) Nu lees ik tijdens het schrijven van deze post dat TADO wellicht niet past op mijn radiatorknoppen van Oventrop (en Orkli in de badkamer)? Zijn daar opties voor of moeten er dan nieuwe radiatoren komen? Site van TADO zegt ''voor alle soorten verwarmingen''.


Ik hoop dat jullie me kunnen helpen bij het vinden van de geschikte oplossing. Mijn dank is bij voorbaat zeer groot :)!!

Vriendelijke groeten van Mike
 
Met een thermisch motortje, trafo en ruimtethermostaat kun je de hoofdaansluiting al regelen zonder de kraan te vervangen .
Waarschijnlijk m30 draad, kan ook m28 zijn.

Wil je echter alles apart regelen, dan moet je de hoofdthermostaat hoger instellen dan gewenst, of deze ontkoppelen en gewoon vol open laten,
Alle radiatoren en convectoren moet je natuurlijk dan wel voorzien van afsluiters.

Wellicht is het honeywell evo systeem wat geschikter.
 
Je kunt in plaats van het Danfoss ventiel met bediening op afstand
(dat is wat je nu hebt) ook een ander standaard ventiel plaatsen.
Het beste zou zijn een standaard recht ventiel met M30x1,5 draad voor de thermostaatknop.
Op de aansluiting van de thermostaatknop plaats je dan b.v. een Tado thermische motor met M30x1,5 schroefdraad.
De Tado thermostaat in de woonkamer kan dat dat ventiel draadloos aansturen via de thermische motor.
(bij Tado noemen ze de thermische motor een "slimme radiatorknop")

PS, maar met een ander merk met M30x1,5 schroefdraad aansluiting lukt het ook.
Let wel op de maat van de bestaande kraan, deze lijkt op een 3/4" uitvoering.
Als je deze laat vervangen plaats dan een kraan met dezelfde grootte.
 
Dank voor de reacties allemaal! Weer veel goede info erbij.

Volgens mij is het nu verschrikkelijk gesteld met de verwarming hier, kom er net achter dat een radiator op stand 0 ook warm wordt... :? Snel iets nieuws regelen!

Top ook van de schroefdraad tips, had geen idee hoe dat zat. Heb hierdoor wat extra onderzoek gepleegd en kwam het volgende artikel tegen op TADO (voor toekomstige lezers wellicht handig):

Met welke radiatorkranen zijn de Slimme Radiatorknoppen compatibel?
Ik heb Oventrop (M30x1.0 ventiel/adapter) en Orkli (M28x1.0 ventiel/adapter). https://support.tado.com/nl/article...odig-om-de-slimme-radiatorknoppen-te-monteren
Verklaring voor niet constante warmte radiatoren (soms loeiheet, soms lauw)
Ik denk dat ik thermostatische radiatorventielen heb op dit moment, welke de ruimtetemperatuur''aanvoelen'' en daardoor soms warmer of kouder worden? Weer iets geleerd, ik dacht ik deel het even.
Ronny: Het beste zou zijn een standaard recht ventiel met M30x1,5 draad voor de thermostaatknop.
Je bedoelt dat ik in de meterkast i.p.v. dat witte ding waar het ijzerdraad nu in zit, een nieuw ventiel (M30x1,5 bijv.) plaats zodat ik daar een TADO thermostaatknop (of ander merk) op kan aansluiten? Op die manier zou ik met een app / draadloze thermostaat die knop in de meterkast kunnen bedienen (i.p.v. die draaiknop aan de muur).

Betekent dat, dat als deze op bijv. 23 graden staat ingesteld, mijn verwarming altijd naar 23 graden blijft streven (dus ook als de deur in de zomer openstaat)? En dat is dan op basis van de temperatuur in de meterkast denk ik?
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu