Achterwand keuken afwasbare muurverf

MdW

  • #1
Een half jaar gelededen zijn wij ons nieuwbouw huis ingetrokken en daar hoorde bij de keuken installatie geen achterwand bij. Wij zijn nu op zoek naar een oplossing voor de achterwand in de keuken. Deze is op dat moment ge-wit maar dat blijkt nu wel erg snel vies te worden. Wij zijn niet zo'n voorstander van tegels en ik zat nu aan een afwasbare muurverf of een plastic achterwand te denken. Wie heeft er ervaring?
De keuken is 1 bij 4 bij 2 meter met midden in de lange muur de electrische kookplaat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U kunt een goede kwaliteit schrobvaste muurverf toepassen.

U kunt ook een strook gewapend glas ( draadglas ) tegen de muur monteren boven de kookplaat. De achtergrond blijft dan zichtbaar.
 

Kuiperenco

  • #3
Pure & Original heeft hele mooie verven en deze kan je dan verzegelen met een sealer/coating om het af te kunnen nemen. Ik heb het bij veel vrienden al gezien en lijkt geweldig. Zelf gaan we het binnenkort ook toepassen in zowel de achterwand van de keuken als de badkamer :D
 

EvdL

  • #4
Ik heb in mijn vakantie blokhut de achterwand gemaakt van hardglazen deuren van een Zweedse leverancier. Deze zijn eigenlijk bedoeld als kast deur maar kunnen heel goed op zijn kant geplaatst worden en zijn niet zo duur.

Hou wel in de gaten dat het profiel om deur wel 20 mm is ( ik weet niet of je er mee weg komt) ik heb heb voor het plaatsen van de keuken hier wel een beetje rekening mee gehouden.
 

MdW

  • #5
Wij houden het nog even op de standaard muurverf, tegels of misschien hard-plastic met of zonder rvs achterwand voor het fornuis.
 

EGeen

  • #6
Neem dan minimaal wel een zijdeglans muurverf ipv een normale matte kwaliteit. Zijdeglans is altijd stukken beter schoon te maken en trekt het vuil altijd wat minder snel in.
 

Willem9503

  • #7
Andere optie is verven in gewenste kleur, daarna aflakken met blanke parketlak. Hoeft niet eens de duurste te zijn.

Zeer goede ervaringen mee.
 

Tfro71

  • #8
Ik over de volle breedte van de keuken 25 cm RVS staan boven een donkerbruin blad. Dit RVS loopt ook achter het fornuis langs. Dat vangt het ergste water en vuil op. Erboven schrobvaste muurverf (voor buiten zelfs geloof ik), tot op heden (3 jaar verder) nog steeds ff met een doekje eroverheen en alles is weer schoon.
Plastic krast redelijk snel voorzover ik weet.

RVS langer dan drie meter is wat lastig aan te komen.
Verder weet ik niet hoe erg een elektrische kookplaat de muur verwarmt maar als dat niet erg heet wordt kun je het glas of plastic volgens mij makkelijk achterlangs laten lopen.
 

EGeen

  • #9
Willem9503 schreef:
Andere optie is verven in gewenste kleur, daarna aflakken met blanke parketlak. Hoeft niet eens de duurste te zijn.

Zeer goede ervaringen mee.
Officieel genomen hoort een laksysteem niet op de muren en al helemaal niet op muurverf. Problemen kunnen ontstaan door haarscheurtjes en bladderen. Ook later overschilderen wordt lastiger. Deze genoemde methode is een alternatief. (al moet ik zeggen dat ik het ook al eens heb gedaan ) :oops:
 

Willem9503

  • #10
Tja, dat zou kunnen. Maar de betreffende achterwand heeft probleemloos 3 jaren gefunctioneerd. Daarna ben ik verhuisd.....

Verder heb ik het ook eens gedaan op een volledig nieuw gestucte wand in de woonkamer. Gewoon verven met een fatsoenlijke kwaliteit latex, daarna blanke parketlak (2 lagen) en nooit problemen gehad. (en met kinderen wel heel gemakkelijk schoon te houden :)).

Mocht je het niet vertrouwen dan kun je de wand natuurlijk eerst bekleden met een glasvezelbehang, deze verven en dan de parketlak. Het risico van scheuren en afbladderen minimaliseer je dan wel.
 

Vos44

  • #11
Wij hebben tegelverf op de gestukte muren aangebracht, dit is hitte bestendig (handig achter het fornuis) en waterafstotend!

Je kunt de tomatensaus vlekken zelf een dag later nog heel eenvoudig met een doekje verwijderen, echt ideaal en betaalbaar!

Het enige nadeel is dat de verf licht glanst, maar je kunt de verf wel in iedere willekeurige kleur laten mengen.
 

EGeen

  • #12
Tegelverf kan idd wat sterker zijn, maar meerendeel is net zo hard als andere soorten. Hittebestendig hoeft de lak meestal niet te zijn, de muur zelf wordt eigenlijk niet warm/heet. Toch blijft het een laksysteem wat normaal niet op stucwerk of beton behoord.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu