Aardwarmte of gas!!!

Volksdennis

  • #1
Hallo,

Ik heb de topics over aardwarmte al gelezen maar kom er nog steeds niet uit.

We zijn een huis aan het verbouwen en hebben qua verwarming 2 offertes laten maken. CV op Gas (let wel op Propaangas aangezien er hier geen aardgas is) en een voor een DX warmtepomp (bodem wisselaar).

Het verschil in prijs is (uiteraard) groot namelijk 10.000.- meer voor de DX pomp. Het huis wordt helemaal geïsoleerd naar een buitenschil waarde van R3.0. Volgens het aardwarmte bedrijf is het geen probleem en zal er in combinatie met een 200 ltr tapwater boiler aangesloten op de warmtepomp altijd voldoende tapwater en cv water zijn.
Helaas heb ik nog een beetje mijn bedenkingen.

IS hier iemand op het forum die ook gebruik maakt van een DX warmtepomp of ander soort van bodem wisselaar?

Wat zijn de ervaringen? O.a in prijs tijdens gebruik etc?

BEdankt

Dennis
 

Big smurf

  • #2
Warmtepomp wordt wel de toekomst, maar zelf zou ik toch nog wel kiezen voor de oude vertrouwde cv ketel.
Sinds vorig jaar hebben wij (bedrijf waar ik werk) een project aangenomen met warmtepompen, welleswaar een open systeem, maar toch nog wel veel kinderziektes.

Mocht u besluiten om een warmtepomp te nemen, laat u dan wel goed voorlichten, en zorg dat er een bijverwarming op het apparaat zit.
Er zijn ook warmtepompen die kunnen koelen in de zomer.

suc6
 

Chathanky

  • #3
leesvoer :mrgreen:

Maar dx? Welke uitvoering had je in gedachte?
 

Volksdennis

  • #4
Deze Link naar bedrijf verwijderd, mod. heb ik een offerte voor en komt goed op me over.
 

Chathanky

  • #5
Hmm, ik kan er weinig mee zo, maar goed.

Als je een warmtepomp kiest die de warmte uit de buitenlucht haalt (ja, bij -10 zit daar ook nog energie in) Mag de installateur goed rekening houden met het vermogen van de warmtepomp.

Opgegeven vermogens gaan uit van 7 graden buitenlucht voor verwarmen. Bij -10 graden is het afgegeven vermogen minder dan is opgegeven.
Dit kan dus vervelend uitpakken als er geen rekening mee gehouden wordt.
 

Xr8

  • #6
Vraag me wel eens af of de warmtepomp wle zo voordelig is. De compressor en andere pompen in het systeem nemen met elkaar nogal wat stroom. Echter de Nederlandse overheid ziet niet meer een pijp op uw dak die rookt en dan is het goed. Dat de elektriciteit centrales veel meer moeten draaien schijnen ze mijns inzien te vergeten.

Voordeel van een normale ketel is dat de techniek simpel is en dat vele bedrijven het kunnen repareren. Bij warmtepompen kom je vaak toch bij gespecialiseerde bedrijven en die zullen mogelijk ook iets andere uurtarieven hanteren. Bij bepaalde handelingen zal er nl een STEK monteur moeten komen.

Daarbij is de vraag wat de levensduur van de pomp en bron is, vervangen van een van deze dingen in veel duurder dan het vervangen van een cv ketel.

Laat je in ieder geval ook goed voorlichten over de bron en de garantie op de bron. Hier schijnt nogal veel verschil in te zitten.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Met een compressor van 500watt kan ik 2500watt warmte verplaatsen.
Dus ipv 2500 watt gas te verbranden heb ik maar 500watt gas nodig dat scheeld dus zeker 2000 watt.

Idd de bron is een punt van aandacht evenals compressoren.
Krappe berekeningen is ook een punt van aandacht, better over dan ondercapasiteit.

Als na 20 jaar de bron op is is het mogelijk om over te gaan op een lage temperatuur cv installatie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Dit soort energievoorzieningen zullen de toekomst worden. Daar ben ik van overtuigd. de komende jaren zal het een enorme vlucht nemen. We zullen wel moeten, aangezien de fossiele brandstoffen nu echt schaars beginnen te worden. Energie zal onvermijdelijk veel duurder worden, dus ook de druk op besparingen zal toenemen.

De ontwikkelingen op de oliemarkt zorgen voor een extra prijsdruk. Inmiddels begint het besef door te dringen dat de maximale olieproductie wel bereikt is en ook deze wereldwijd gezien de komende jaren al zal gaan afnemen. Terwijl de vraag naar energie verder toeneemt. Hoewel de gasvoorraden wereldwijd groter zijn dan de olievoorraden zal er daardoor ook meer vraag naar gas ontstaan en naar andere alternatieven. De kans is groot dat de alternatieven voor olie de komende tijd de extra vraag onvoldoende kunnen bijhouden. Het resultaat is dan verder stijgende energieprijzen.

Ook de aardgasproductie in nederland zal de komende jaren al af gaan nemen, in 2020 zullen we niet meer in onze eigen behoefte kunnen voldoen. Dit betekent dat we gas moeten gaan importeren. Dit kan dus niet anders dan dat de gasprijs nog verder zal stijgen.

Kortom, een warmtepomp is zo gek nog niet met het oog op de toekomst. Mits goed uitgevoerd dan. Gasketels hebben hun langste tijd wel gehad.
 

Fiesiekus

  • #9
Kortom: de electriciteitsvraag zal sterk stijgen door het gebruik van warmtepompen en electrisch aangedreven voertuigen. Hoog tijd voor nieuwe kerncentrales. Kolen- en gasgestookte centrales hebben hun langste tijd wel gehad.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Kolencentrales hebben ook nog toekomst. Steenkool is namelijk nog in grote hoeveelheden voorhanden. Aangezien ook de voorraad uranium voor de traditionele kerncentrales beperkt is zullen alle alternatieven benut moeten worden totdat er duurzamere alternatieven zijn. Ook kan steenkool worden omgezet in vloeibare brandstoffen voor bijvoorbeeld transporttoepassingen.

Het wordt tijd om echt in te gaan zetten op de ontwikkeling van alternatieven zoals kernfusiereactoren en biobrandstoffen als algen e.d. Ook aardwarmte biedt leuke perspectieven. deze ontwikkelingen komen echter wat laat waardoor we voorlopig met stijgende prijzen te maken zullen hebben.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Waarom zouden de multinational bedrijven zich inzetten voor alternatieve energie.
Aardolie is nog steeds de grootste bron van inkomsten voor hen.
Er worden zelfs oorlogen voor gevoerd, waarin veel onschuldiege mensen sterven.

Maarja we dwalen denk ik te veel af van het oorspronkelijke onderwerp.
Dus maar weer terug naar de vragen steller.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Advies over aanschaf en ervaring met apparatuur wordt op het forum niet gegeven, dit kan via PB doorgegegeven worden.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu