Aardlekschakelaar uitgevallen na forse regenbui

Etahztmr

  • #1
Hallo,

Na een forse regenbui is enkele weken geleden de aardlekschakelaar geactiveerd. Het betrof de groep waar de electra van de tuinschuur vanaf komt. Heb aansluitingen losgekoppeld om na te gaan welk apparaat de boosdoener is. Geen resultaat geboekt. Daarna de kabel vanuit de meterkast in de schuur geheel los gemaakt van de interne verbindingen echter na 43 seconden klapt de ALS er weer uit. In het begin was dat al gelijk. Sinds de oplevering van het huis (1988) zijn er geen aanpassingen geweest op deze aansluiting. De uiteinde van deze kabel staat op ruim 150 cm van de grond in een wcd dus ga ik ervan uit dat er geen water bij is gekomen. Wie heeft een tip/oplossing van mijn probleem? Kan mijn probleem misschien getest worden met apparatuur?

Grtz,

Errol
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kabel van meterkast naar schuur ondergrands beschadigt, eventueel meetbaar met een Megger, en de exacte locatie met een Time Domein Reflecto meter.De laatste meter hebben niet veel installateurs de eerste hebben ze 100% zeker in huis.
 

NielsDerksen

  • #3
Zit er geen grondmof in de grond?

Ik heb de afgelopen tijd te vaak gezien dat er rotte grondmoffen in de grond zaten.
 

Etahztmr

  • #4
Hey Niels,

Kan mij niet voorstellen dat men bij de oplevering van de woning gebruik heeft gemaakt van een grondmof. Vervelend is dat er nu tegels van 90x90 in de tuin liggen dus ik kan er nu wat moeilijk bij om dit te controleren. Denk dat de tip van THE headhunter maar eerst ga laten uitvoeren. Er is wel een aantal jaren geleden een serre aangebouwd wellicht dat de kabel nu onder druk is komen te staan.

Grtz,

Errol
 

NielsDerksen

  • #5
Ja, regel even een "megger", en koppel de kabel aan beide kanten af, compleet van alles.
Zorg dat er helemaal niks meer aan zit, alleen 2 open uiteinden v/d kabel.
buig de draden aan beide kanten van de kabel uit elkaar, dat ze elkaar niet raken.
Meet met de megger tussen alle draden.
De weerstand moet gigantich hoog zijn.
Waarschijnlijk zal de meter tot het einde slaan.
Geeft die een waarde aan op de kabel op de manier hoe je dan meet, dan is je kabel of grondmof verrot/kapot.
Die megger kun je waarschijnlijk wel lenen (of voor een pak koeken bij de koffie) bij een elektra installateir.

Als de meter lenen niet zo makkelijk blijkt dan kan je evenueel op de zelfde manier meten met een simpel multimetertje in de Ohm stand, meet je tussen de draden dan op een gegeven moment een weerstand die niet heeeeeeeeeeeeel hoog is maar laten we zeggen <1000Ohm dan is de kabel ook wel kapot, maar als die er boven zit wil het niet zeggen dat de kabel NIET kapot is, dan altijd nog even meggeren.
Als jij de voorbereidingen treft is een elektricein met het meten 5 min. bezig als hij er zo bij kan overigens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu