Aardlekschakelaar gaat door wasmachine?

hansiepansieus

  • #1
Hallo,
Sinds een week vliegt de aardlekschakelaar er af en toe uit als ik de stekker van de wasmachine erin doe. Dit gebeurt dus als ik de stekker erin doe, voordat ik een programma aanzet. Het gebeurt echter niet elke keer. Soms werkt de wasmachine weer als ik de aardlekschakelaar weer aan zet en de stekker er opnieuw in steek.
Wordt dit probleem veroorzaakt door mijn wasmachine of door mijn stopcontact? Kan ik dit probleem eventueel verhelpen met een nieuwe wasmachine of reparatie?
Bedankt voor de hulp
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bijna zeker dat de wasmachine een defect heeft. Mogelijk eenvoudig te repareren, mogelijk einde wasmachine.
Er is een hele kleine kans dat er iets mis is met het stopcontact.
Heb je toevallig ook een droger ernaast op een eigen groep? Dan even stekkers wisselen.
Om te testen kan je de wasmachine ook even op een andere huisgroep zetten als je zeker weet dat er verder geen grote gebruikers opzitten en alleen om te testen.
 
  • Like
Waarderingen: hansiepansieus

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Ik denk juist wel dat het aan je stopcontact kan liggen. Als het binnenwerk gebroken is (komt vaker voor bij opbouw 2 voudig) dan kan het wel dat het potentiaal verschil wel/niet contact zorgt dat de aardlek eruit klapt. Of bij smeulende contacten, maar die ruik je meestal wel.

Omdat ik een vermoeden heb dat deze persoon de stekker van de wasmachine er vaak in en uit haalt kan het stopcontact toch wel defect raken. Waarom steek je de stekker er zo vaak in ?

Als de wasmachine gewoon meerdere programmas kan draaien zonder problemen maar pas bij in en uittrekken stekker de aardlek omspringt zou ik de wcd toch eens openschroeven. Als dat allemaal in orde is is de onstoringscondensator toch wel verdacht. Die kan ontladen bij instekkeren en de aardlek triggeren als hij slecht, overigens ook soms als hij goed is. De rest van de componenten zouden de aardlek er ook af moeten gooien als de wasmachine is bedrijf is normaal gesproken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu