Aanwezigheid asbest in woning

Asbest vraag

  • #1
Beste allemaal,

Dat Asbest slecht is voor de gezondheid is me bekend. Helaas neemt de angst me in beslag en heb ik (veel) vragen.

Wellicht zijn er specialisten hier die duidelijkheid kunnen verschaffen.

In mijn woning uit 1978 heb ik een gemetseld rookgaskanaal. Naar alle waarschijnlijkheid betreft het een cementgetrokken kanaal. Een camera inspectie geeft geen complete duidelijkheid omdat er later een flexibel kanaal door is getrokken waar een gashaard op aangesloten is. De camera gaat moeizaam langs het flexibel en geeft geen volledig beeld.

Ik heb een ingebouwde gashaard en dien alles te slopen voor een volledig overzicht. Ik maak me zorgen over eventuele aanwezigheid van asbestpijp, en of deze nog vezels kan loslaten die de kamer in waaien of dwarrelen.

Ik overweeg om preventief het geheel te (laten) verwijderen.

Bericht aangepast - dit is een DHZ-forummod

20221114_125221.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je geen bouwtekeningen? Als je die niet hebt zijn ze in een gemeente archief te vinden.
In 1978 stonden dit soort details daar meestal wel op.

Asbest is niet gevaarlijk zolang je eraf blijft. Dus geen gaten boren diep in je schoorsteen, dat is trouwens iets wat sowieso geen goed idee is.
Bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Asbest vraag

Asbest vraag

  • #3
Ik heb de bouwtekeningen, daar staat alleen een doorsnede op van 150 mm van de 2 kanalen,
Bovenop de schoorsteen staan 2 keramische potjes, het eerste stuk lijkt inderdaad cementgetrokken maar door de flexibel moeilijk zichtbaar. Andere kanaal komt bij de ketel uit voor ontluchting. Dit is cementgetrokken. Het is meer mijn onzekerheid dat er niet door verwering vanalles naar beneden waait of valt of in huis komt..

20220727_152516.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als de pijp niet zichtbaar is, kan je er alleen achter of het asbest bevat door een deel te slopen. Maar als deze niet zichtbaar is, is er geen enkele reden om je zorgen te maken over je gezondheid. Er kunnen géén vezels vrijkomen (zoals je ervan af blijft).
 
  • Like
Waarderingen: Asbest vraag

Asbest vraag

  • #5
Met een stevige fobie voor asbest is het soms best lastig om realistisch te blijven.. mijn hoofd slaat dan op hol in alles wat er wel niet mis kan gaan..

Dank voor de reacties in ieder geval! Waardeer ik
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #6
Hoi Jo80,

Als er een vermoeden aanwezig zou kunnen zijn van asbesthoudende materialen met , zoals je zelf zegt, een stevige fobie voor asbest zou ik je aan willen raden om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. De specialist weet waar hij/zij specifiek naar moet kijken en kan eventuele zorgen wegnemen.
 
  • Like
Waarderingen: Asbest vraag

Asbest vraag

  • #7
Dag Jeroen,

Onder mijn dakgoten lagen eternit stroken asbesthoudende cement bij aankoop. Een Dia heeft toen een inventarisatie gemaakt voorafgaande aan de verwijdering. Ik weet inmiddels ook dat er een strook asbesthoudende bitumen is gebruikt onder mijn nokvorsten, die wil ik ook zsm weg hebben al zitten de vezels stevig verankerd in de bitumen volgens de inventariseerder. Het lukt me gewoonweg niet altijd om realistisch te blijven over de risico's al weet ik dat die reëel gezien beperkt zijn. Het is de onzekerheid/onduidelijkheid die ik erg lastig vind. Liefst had ik gisteren alles verwijderd maar vakmensen vinden in deze tijd voor een verbouwing is een uitdaging op zich ;-)

Dank voor je advies iig!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een asbestfobie los je niet op door het asbest te onderzoeken, maar door de fobie aan te pakken :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu