Aantal DIN-modules aardlekschakelaar

Even een kleine vraag: bij deze (3-fasen-)groepenkast zie je twee aardlekschakelaars (ALS's). Ik heb net zo'n groepenkast, maar dan zitten de installatieautomaten op een kam op de ALS (6 DIN per ALS inclusief automaten). Waarom zit dat hier niet zo (4 DIN zonder automaten)? Dat is toch niet handig als het zoveel ruimte inneemt?

91221_advg43434h3_1_1.jpg
 
Getoonde kast is niet volgens NEN1010 advies met enkelfase groepen achter 4P aardlekschakelaar.

4P ALS'en zijn 4DIN, 2P ALS'en 2DIN. Aardlekschakelaars onderin, groepen bovenin is wel gebruikelijk.

Helaas wordt het advies uit de NEN vaak genegeerd, want dit is iets goedkoper om alledrie de fasen te benutten.

Beter is 3*2P ALS. Dat past in een 24DIN kast met 12 groepen, 4P hoofdschakelaar en beltrafo. Alternatief 8 groepen + 4P aardlekautomaat (voor bijv. kookplaat) .
 
Aardlekschakelaars onderin, groepen bovenin zie je wel meer inderdaad. Maar dat is eigenlijk toch lastig want dan kun je toch niet van een kam gebruikmaken? Je moet dan altijd de automaten met draden met de ALS verbinden.

Aha dus het (kosten)voordeel hier is gewoon dat je de zes groepen niet over twee, maar over drie fasen kunt verdelen, met toch maar twee 4P ALS'en in plaats van drie 2P ALS'en?

Hiermee kun je dan dus ook meerdere éénfasegroepen die op één ALS zitten over meerdere fasen verdelen. Dus hier bijvoorbeeld:
groep 1&2 op ALS 1, fase 1;
groep 3 op ALS 1, fase 2;
groep 4 op ALS 2, fase 2;
groep 5&6 op ALS 2, fase 3.

Maar dat is neem ik aan het specifieke punt dat dus niet volgens de NEN is?

En kun je nu ook nog een krachtgroep aansluiten op elke ALS? Of kan dat niet of is dat niet praktisch? (Of het mag is een tweede natuurlijk, dat zal wel niet.)
 
Ook met aardlekschakelaars onder zet je de automaten gewoon op een kam, en dan bij eentje nog een draadje naar de aardlekschakelaar er bij. Als je zo'n prefab blok hebt met vier groepen een 2P aardlekschakelaar op een kam moet je de aardlekschakelaar van boven voeden. Kan verder wel hoor.

Kostenvoordeel hier is inderdaad het uitsparen van de 3e aardlekschakelaar om alle fasen te benutten.

Enkelfase groepen achter een 4P aardlekschakelaar (indien je ze daadwerkelijk over de fasen verdeeld) is tegen het advies van de NEN omdat (met name capacitieve) lekstromen in de ene fase de benodigde lekstroom in een andere fase om de aardlekschakelaar te trippen een stuk groter maakt. Die 30 mA kan dan dus zo 40 mA worden en dat is onwenselijk gezien de weerstand van de mens en de optredende schade die erg hard omhoog gaat boven de 30 mA.

In eerste instantie werd het in z'n geheel verboden om enkelfase groepen achter een 4 polige aardlekschakelaar te plaatsen in de eerste uitgave van de NEN1010:2015. Maar na protest (..) hebben ze het in een correctieblad afgezwakt tot "aanbeveling" om het niet te doen.

Krachtgroepen en enkelfase groepen mag je mengen achter een 4-polige aardlekschakelaar. Maar ik zou het niet doen.
In die afgebeelde kast kun je geen twee krachtgroepen meer kwijt, want er is nog maar 6 DIN vrij. Als je de twee 4P aardlekschakelaars vervangt door drie keer 2P passen er nog wel twee krachtaardlekautomaten in.

Voor een nieuwe kast zou ik kijken naar de meerprijs om alles met aardlekautomaten te doen. Die meerprijs is vaak gering en in sommige gevallen nul. Bijvoorbeeld bij 9 groepen.

Je ziet ook dat de prefab 3-fase kasten vanaf 9 groepen wel bijna allemaal naar 3x 2P gaan.... anders moeten ze een extra kast erbij gaan leveren om het er in te krijgen...

Als je eenmaal met zo'n kast zit opgescheept kun je ook de boel zo aanpassen dat je de 4-polige aardlekschakelaars maar op 1 fase per stuk gebruikt. Dan wordt het al wat beter. Afhankelijk van welk merk je hebt wel alledrie de fasen aan de voedende kant aansluiten ivm de testknop.. Bij sommige merken zit die namelijk tussen de fasen ipv tussen fase en nul.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan