Aansluiting schoorsteen

Mart1jn

  • #1
Dag,

Wij hebben een gaskachel in de woonkamer. Het rookkanaal gaat naar zolder via een asbest rookkanaal. Bovenaan sluit 't rookkanaal niet super aan op de aluminium dakdoorvoer. Zie de foto, je kunt gewoon een stokje steken tussen de asbestpijp en de aluminium binnenpijp. Dit hebben we ontdekt toen we aftimmering hebben weggesloopt (nog geen rookoverlast gehad gelukkig). Het lukt me niet om (vanaf het dak) de metalen pijp dieper in de asbestpijp te drukken.

Mijn vraag is, hoe kunnen we dit veiliger maken?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De asbest pijp eruit en een nieuw dubbelwandig rookkanaal aanleggen, dit soort overgangen gaat op de duur altijd lekken.
 

Mart1jn

  • #3
Bedankt voor uw reactie, uw voorstel is allicht het beste, maar moet ik doorschuiven naar de langere termijn. Voor de korte termijn zat ik te denken aan het aanbrengen van een soort mantel, bestaat er ook zoiets? Die kan ik dan afkitten met speciale hitte bestendige kit (b.v.). Kit alleen lijkt me niet voldoende.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Korte termijn veiligheid bestaat niet.
 

Pigion

  • #5
Met een beetje handigheid is hiervan nog wel iets te maken. Volgens het 1e bericht gaat het om een gaskachel en aluminum / asbest afvoer. De temperatuur van de rookgassen is niet zo erg hoog, wel moet de verbinding rookgasdicht zijn. Tevens moet er enige expansie zijn voor uitzetting van de aluminium pijp.
Meet de hoogte tussen de asbest pijp en de buitenmantel. Ga met deze maat naar een goede openhaard zaak en vraag om een strook minerale wol (fiber frax) met de gemeten breedte.
Wikkel dat losjes om de al. pijp. Haal bij en zaak in isolatiematerialen een strook aluminium van 0,8 mm dik en breedte van de opening met ca. 4 cm extra. Wikkel dat om de buitenmantel met een overlap van 5 cm. Zet deze manchet vast een een rvs draad van 1 of 1,5 mm. Dat kan ook met een grote jubilee slangenklem, desnoods 2 aan elkaar zetten. Misschien heeft een kachelzaak een passende klemband. Zorg dat deze klemband goed vast zit en de manchet niet kan verschuiven. Vervolgens zet je on de asbest pijp een soortgelijke manchet, ook vastzetten. Deze 2e is groter dan de al. buitenmanntel. De tussenruimte kan je opvullen met een beetge losgestopte steenwol. Het geheel kan lengteverandering opvangen en is toch gasdicht.
Pigion
Specialist vuurvast en ovenbouw.
 

Chathanky

  • #6
Er zijn tegenwoordig genoeg middelen om een veilige verdichting te maken (for the time being).
pigion gaf al een oplossing.

Een haadenspecialist kan je hierin best verder helpen.
Voorkennis opdoen kan ook door eens te zoeken op bv. kachelkit of hittebestendige kit.
 

Pigion

  • #7
Mart1jn,
Inmiddels heb ik iets bedacht wat gemakkelijker aan te brengen is.
Dicht de kier met een siliconenkit. Dit blijft elastisch en kan de temepratuur van ca. 160 graden wel hebben. Ter meerdere zekerheid wikkel je ruim 2 slagen van een strook fijn geweven glasdoek als een manchet over de asbest en de al. pijp. Met ijzerdraadje de manchet op de asbestpijp en de al. buitenmantel vastzetten. Een passende klemband is natuurlijk mooier. De ruimte tussen al. binnenpijp en het glasdoek opvullen met steenwol.
Als je het goed aanbrengt, kan het wel enkel jaren zitten. Ik zou het na 3 jaar wel even inspecteren.
Dit soort constructies heb ik vele malen toegepast in de industrie bij aanzienlijk hogere temperaturen.
Succes.
Pigion
 

Chathanky

  • #8
Je moet wel weten wat de maximaal te verwachte temperatuur is.
Buiten sileconenkit is er voor de autoindustrie ook genoeg middelen.
Denk aan uitlaatreperatiekit vloeibare pakking (bestendig tot zo`n 300 graden) de laatste blijft soepel en elastisch.
Er zijn ook bandages te verkrijgen, de rollen nat maken en inwikkelen maakt het tot een stevige verbinding. Dit brokkelt niet zo snel af dan dat je enkel met een kachelkit of uitlaatkit aansmeert.

Kortom mogelijkheden genoeg, wat belangrijk is dat je de te verwachte temperatuur weet.
 

Mart1jn

  • #9
Dag Pigion en Chathanky,

Heel hartelijk dank, dit zijn tips waar ik echt iets mee kan!

Ik denk dat ik ga voor het voorstel van Pigion met de siliconenkit + glasdoek.

Wel vraag ik me af waar ik glasdoek kan kopen, hebben ze dat bij bouwmarkten? Dan nog een vraagje over het volgende:
Pigion schreef:
De ruimte tussen al. binnenpijp en het glasdoek opvullen met steenwol
Ik was sowieso van plan om de hele alu pijp (+ het bovenste stukje asbestpijp) te omwikkelen met steenwol, al is het alleen al voor de geluidsoverlast, je hoort 't namelijk op zolder als mensen praten in de woonkamer. Dus gewikkeld om de glasdoek heen. Is dat OK?
 

Pigion

  • #10
Mart1jn,
Je moet even zoeken naar glasdoek. Het wordt o.a. gebruikt door bedrjven die poyester en epoxie constructies maken. Wel een dichtgeweven soort gebruiken. Misschien proberen bij een watersport-reparatie bedrijf.
Poly-plus verkoopt het ook via hun site, of even bellen dat je het goede doek krijgt.
Ik heb het nog nooit bij een bouwmarkt gezien.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu