Aansluiting Schoorsteen Bitumendak 15 graden

Mjfdassen

  • #1
Goedendag,

De huidige aansluiting tussen schoorsteen en bitumen dak is aan vervanging toe,want hij begint te lekken (zie pijl in de tekening). De huidige aansluiting is de situatie met nummer 1 in het plaatje. Mijn gevoel zegt dat dit niet optimaal is, gezien het dakleer aan de 'nok' kant bij de schoorsteen een scherpe hoek moet maken. Mijn idee is om in de nieuwe situatie een opvulling te gebruiken en het dakleer een stompe hoek te laten maken als in situatie 2 (uiteraard rondom). Is dit regulier? Ik zie wel vaker dit soort constructies en vraag mij steeds af waarvan de opvulling gemaakt is. Ik ga ervan uit dat dit een houten balkje o.i.d. is. Zit ik op de goede weg? Overigens is de blauwe lijn het voetlood en de zwarte lijn het dakleer. Voorts wil ik ook de top voor deschoorsteen opnieuw maken. Kan dit beter middels een te gieten betonnen dekplaat of ook met bitumen?

Alvast bedankt voor eventuele tips
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Je zou ook lekkage kunnen hebben van de schoorsteen zelf door bv water wat achter het lood langsloopt. dus eerst proberen te achterhalen waar de lekkage weg komt .je zou dan inderdaad hoek latjes kunnen gebruiken. is de schoorsteen nog in redelijke staat dan kun je overwegen een betonplaatje te storten.wordt de schoorsteen verder nog gebruikt. dan ademt het metselwerk minder als je er bitumen op plakt. dit kan soms avenrechts werken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Moderne rollen dakbedekking kunnen gemakkelijk dit detail aan. Een klein driehoeklatje 3 cm hoog is voldoende.
Jouw idee zou er voor kunnen zorgen dat het regenwater juist onder het lood door tegen de schoorsteen stroomt.
 

Mjfdassen

  • #4
Dank voor de tips. GDelea, zou je kunnen toelichten wat je bedoeld met water dat achter het lood langsloopt? Is dit water dat via de voeg waar het lood in zit de schoorsteen binnen loopt? Of slechte voegen of bedoel je dat het water alsnog achter het voetlood komt en wellicht via een kier lekt naar het plafond?? Het lood dat er nu inzit heeft alleen de functie van voetlood en zit niet tussen binnen- en buitenblad gemonteerd. Verder even doorspeculerend voor mijn beeldvorming: als de voegen goed zijn en de bovenzijde waterdicht, wat is dan het nut van een loodslab die binnen- en buitenblad met afschot met elkaar verbindt? De schoorsteen wordt nog gebruikt door de cv en een houtkachel (3 kanalen in een schoorsteen). De lekkage in het plafond eronder is ook precies op de plek waar de pijl is en in een hoek van de schoorsteen. Hoe zou ik kunnen achterhalen of het een andere oorzaak heeft? De plafond openbreken zou de laatste optie zijn.

Alvast bedankt,

Martijn Dassen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu