Aansluiting raamdorpel op stucwerk

Michielvv

  • #1
Omdat we het rolluik moesten verwijderen ivm met plaatsing nieuw glas wil ik direct een aantal klussen aanpakken waar we nu goed bij kunnen en zodat het rolluik er volgend jaar niet opnieuw af moet.

Het gaat om een erker opgebouwd uit beton met een houten kozijn, nu wil ik eigenlijk twee dingen verbeteren:
raamdorpelstenen vervangen (heb de prefab variant gezien) en dunne aerogel isolatie platen (met glasvliesweefsel) aanbrengen op het beton (en daarna laten stucen)

Waar ik niet uit kom in de uitwerking is de aansluiting van de dorpelstenen op het toekomstige stucwerk. Ik kwam online wel een mooi document tegen met voorbeelden met een natuursteen neut of een kopschot bij een aluminium waterslag, maar niet hoe je dit netjes doet bij normale raamdorpelstenen.

Uitvoering heeft natuurlijk invloed op de te bestellen breedte. Ook steekt de huidige dorpelsteen 1cm voorbij het beton, maar uitgaande van 2cm isolatie/stucwerk, komt dat niet meer uit.

Huidige situatie:
PXL_20230320_174752565.jpg

PXL_20230320_174801992.jpg

PXL_20230317_173525580.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat is er mis met de raamdorpelstenen? Je kan ook alleen de voegen vervangen.
En wat is het doel van de omkleding van het beton? Is het een spouwmuur?
 

Michielvv

  • #3
de dorpelstenen zijn vrij lelijk in 't echt, volgens de bouwkundige waren ze ook geverfd, iig bladderen sommige ook af.

doel van inpakken beton zou oplossen zijn van een koude brug. in de hoek met het kozijn is de muur een stuk kouder dan 10cm verderop (daar begint de spouwmuur) wat in september/oktober voor vocht/schimmel zorgt als het 's nachts al wel koud is maar nog niet zo hard gestookt wordt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
20mm aerogel heeft een R waarde van ongeveer 1.3. Of dat voldoende is om de koudebrug op te lossen weet ik niet. Het is verstandig het in combinatie met de rest van het huis te bekijken. Als er oud dubbelglas in zit, is de isolatiewaarde daarvan nog slechter. Zelfs HR++ glas isoleert nog steeds slecht (vaak ook minder dan 1.3). Is de ventilatie in huis in orde?

Formeel is aan de buitenkant isoleren trouwens vergunningplichtig.
 

Michielvv

  • #5
Ik zit een beetje in de: krijg ik geen spijt als ik 't nu niet doe modus. ('t is maar 3,5 m2 totaal)

Situatie waarin de schimmel zich voor deed was met oud dubbel glas en zonder ventilatieroosters (wel raampje open)
Er is nu HR++ glas gekomen en een groot ventilatierooster (te zien op de foto) en spouwmuurisolatie.

In juli komt er een MV-box om het ventilatiesysteem helemaal op orde te maken. (voor zover dat kan)
Dus pragmatisch gezien zou ik normaal gesproken afwachten tot volgend jaar om te zien of dat afdoende is. 't kan volgens mij twee kanten op:
1. HR++ en spouwmuurisolatie zorgen dat het huis 's nachts warmer blijft in combi met extra ventilatie is het probleem opgelost
2. extra isolatie zorgt juist dat de verwarming helemaal niet meer aan slaat en maakt het verschil tussen de rest van het huis en de koudebrug juist groter en het probleem erger.

Ik wil alleen niet tot oktober wachten met een nieuw rolluik... en om dat er nu weer af te halen, is ook niet echt een fijn project.

Ik neig er naar om alleen een stukje isolatie te plaatsen waar de kast van het rolluik tegenaan komt (strookje van 10cm) en 1,5 cm vrij te houden bij de nieuwe raamdorpelstenen, zodat ik nu niet overhaast hoef te isoleren/stucen.

In ubakus lever 24cm beton idd condensatie problemen op en helpt 1cm aerogel plaat daar wel tegen, maar ja, dat is een simulatie van een rechte muur en geen hoek met niet volledige bekende opbouw.

(in bijlage nog ter illustratie wat er mis is met de dorpelstenen)

PXL_20230323_144132205.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als er achter dit beton ook de spouw is geisoleerd gaat het weinig verschil maken. Als dit beton ongeisoleerd doorloopt naar binnen, valt er wel eea te winnen. Verder kan het geen kwaad. Dus gewoon doen :wink:

Kan je als je het uitvoert wat foto's plaatsen? Ben benieuwd hoe dit aerogel er in de praktijk uitziet en hoe de verwerkbaarheid is.
 

Michielvv

  • #7
Het blijft een beetje raden naar de opbouw. Mijn vermoeden is dat 't in elkaar steekt zoals de tekening. Maar zou ook kunnen dat 't beton een U vorm heeft of hol is. Dit stukje spouw is niet na-geïsoleerd ivm met de tegelafwerking. ik verwacht iig wel dat er een spouw is op basis van de afmetingen. Ik dacht eerst dat het beton onder de tegels door liep, maar pas in de omgeving gezien dat het daar ook gewoon bakstenen zijn.

In de ochtend van de koude nacht afgelopen week nog eens gemeten en dan is de muur daar kouder dan het kozijn. 20cm verderop is het een paar graden warmer.

erker_temp.jpg Screenshot 2023-04-01 at 14.54.13.png PXL_20230314_101906732.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Michielvv schreef:
20cm verderop is het een paar graden warmer.
Dit vind ik een normaal beeld als je met een infrarood temperatuur meter aan de slag gaat.
 

MvanV

  • #9
Er bestaan ook geisoleerde vensterbanken van metaal met schuim er in.
Hoe die aerogel uitpakt, geen idee. Dat is vrij nieuw spul met fantastische eigenschappen, maar een vijfde of minder van de dikte voor gelijk effect. Het is in Nl maar beperkt beschikbaar en wordt nog maar weinig gebruikt.
Het is duur, maar dat zou t waard kunnen zijn. Alleen drukken de bellen niet samen bij stucen waardoor de isolatiewaarde verminderd?
Is het echt zo goed als theorethisch of zijn die matjes van internet uit China of de VS echt wat ze beloven? Is er goed op te stucen?

Je hebt ook nog in de meeste bouwmarkten badkamerplaten gemaakt van XPS met twee gewafelde cementkanten waar goed op te stucen of te tegelen is.
 

Michielvv

  • #10
Ik zou dan idd kiezen voor platen die al een glasvezellaag hebben. Misschien koop ik wel eerst één plaatje om te proberen. ik heb nog een plaats waar ik het kan toepassen waar geen ingewikkelde hoeken, etc. aan te pas komen.

Het zit toch nog weer anders dan ik dacht, de baksteen loopt door tot halverwege het kozijn, dan zit er een dun plaatje van 2mm en vervolgens het beton. En er loopt een oude afvoer van het platte dak aan de binnenkant.

Screenshot 2023-04-02 at 13.49.37.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu