Aansluiting kookplaat op 2 fases mogelijk?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Binnenkort krijg ik de sleutel van mijn nieuwe woning (een appartement). Hierin wil ik een nieuwe keuken gaan plaatsen met inductie kookplaat.

Het grote nadeel van inductie is echter dat er flink wat vermogen gevraagd wordt. Om dit dus mogelijk te maken ga ik mijn aansluiting van 1x25A naar 3x25A laten opwaarderen. Ik heb al bevestigd bij de infrastructuur beheerder dat dit mogelijk is. Enkelvoudig kan trouwens maar maximaal 1x35A, dus dat is sowieso niet toereikend als ik naast koken ook nog andere verbruikers aan heb staan (en de afzuigkap aan kunnen zetten is wel zo fijn :) )

De plaat gaat ongeveer 7kW verbruiken, dus 2x 16A is genoeg. Echter, dit kan ik niet uit 1 fase betrekken, want dan ga ik over de 25A heen van de hoofdzekering.

Mijn vraag is dan ook: is het mogelijk de kookplaat wel op 2 verschillende fases aan te sluiten? De plaat zelf heeft in ieder geval een L1 en L2 aansluiting, dus dat lijkt me goed.
En wat voor automaat in de groepenkast is daarvoor geschikt? Is een kookgroep (P2-N2) dan toereikend?

Hier op het forum kom ik namelijk nog niet echt een concreet antwoord tegen voor dit specifieke geval waar een groep maar 2 verschillende fases schakelt en niet 1 of 3.
 
Normaal gesproken geen probleem maar misschien kun je merk/type en evt. aansluitschema's posten?

In veel huishoudens wordt het op 1 fase gedaan omdat je het maximale vermogen toch niet continu trekt maar ik heb hem zelf ook over 2 fases verdeeld. In dat geval 4 polige ALS gebruiken en daarachter de kookgroep.

Gr. Richard.
 
Het zou mijn voorkeur hebben de kookplaat dan op 3 fase aan te sluiten. Het aansluitschema kan uitsluitsel geven of dat mogelijk is. In dat geval heb je een 4 polige aardlekschakelaar nodig met daarna een 3P+N installatie automaat.
 
Helaas kan ik het aansluitschema niet geven. Het gaat om een Ikea NUTID HIN4T kookplaat. Echter, in al hun wijsheid, heeft Ikea nergens op papier (iig niet voordat je het ding koopt) wat de aansluitmogelijkheden zijn. Wat ik dus weet is wat er nog in mijn geheugen zit van toen ik onder de plaat keek in de winkel. En dat is dat er maar twee 'Lx' aansluitingen op zitten, dus maximaal 2 fases...
Google kan me helaas ook niet verder helpen :(

Als hij 3 fases aan kan, dan zet ik hem gewoon op een krachtgroep (3P+N) en is er verder geen probleem (behalve het uitvogelen hoeveel vermogen ik dan nog over heb op iedere fase).
Het gaat mij net om het het geval wanneer dat niet mogelijk is en hoe ik dat kan oplossen. Ik zal zodra ik weer tijd heb nog even langs de Ikea gaan en het op de foto zetten.
 
Als er maar aansluitingen voor twee fase zijn voorzien zijn, kun je hem ook op een 3P+N automaat aansluiten. Dan laat je één fase gewoon weg.
 
Nee, de fases zijn tegenover elkaar verschoven en wel zodanig dat de nul draad nooit meer te verduren krijgt dan de fase. Sterker nog: zou je 3-fasen gebruiken dan wordt de nul bij gelijke belasting van de fasen, totaal niet belast.

Gr. Richard.
 
Even voor mijn beeld......
Een ALS is extra veilig, maar in dit/zo'n geval toch niet per se noodzakelijk/verplicht?
Je sluit aan het andere eind (een perilex?) toch alleen een kookplaat (rechtstreeks) aan? Het is geen 'open wcd'. Dus een dedicated apparaat als het ware. Dan is een ALS toch niet verplicht?
 
Het toepassen van de ALS wordt geregeld in NEN1010(2007)-411.3.3. Daar staat dat er een uitzondering geldt voor : "een contactdoos die alleen gebruikt kan worden voor de aansluiting van een specifiek elektrisch toestel. Dit betekend dat de contactdoos niet bereikbaar is of van een afwijkend type is". Denk dat dit wel geldt voor Perilex of soortgelijke WCD voor een kookgroep.

Zou persoonlijk desondanks toch een ALS toepassen.
 
Dus een bestemde contactdoos of zgn eindgroep in voorgaande reactie zou dus niet beveiligd hoeven te zijn met een A.L.S.?
Denk dat dit dus niet de goede motivatie is, als we bedenken dat een Ceeform wcd buiten ook ALS beveiligd dient te zijn, terwijl deze toch vaak dient voor één toestel?

Nederland
De aanwezigheid van aardlekschakelaars in nieuwe en gewijzigde huisinstallaties is in Nederland volgens de NEN 1010 sinds 1975 verplicht. Ze worden veelal in de groepenkast opgenomen.
Tegenwoordig mogen de aardlekschakelaars van IΔn 500mA (=0,50A) niet meer worden gebruikt, en alle aardlekschakelaars van het type AC zijn niet meer toegestaan.
In installaties na 1996 en sinds 1 september 2005 is het zelfs verplicht, om in woningen waarvan de bouwvergunning is afgegeven na deze datum, alle eindgroepen in de groepenkast verdeeld achter twee aardlekschakelaars van IΔn 30mA te plaatsen (bij meer dan twee eindgroepen).
Ook bij het aanpassen van de groepenkast is men verplicht de nieuw te plaatsen eindgroep achter een aardlekschakelaar van maximaal IΔn 30mA (=0,03A) te plaatsen. Met andere woorden de volledige installatie moet dan worden aangepast en achter twee aardlekschakelaars van maximaal IΔn 30mA worden geplaatst en dus ook de wasmachine. Echter, als de wasmachine/droger "vast" is aangesloten d.m.v. een dubbelpolige schakelaar behoeft deze niet achter een aardlekschakelaar te worden aangesloten. In huisinstallaties mogen maximaal 4 groepen worden aangesloten achter één aardlekschakelaar. Per 1 september 2005 is in Nederland overigens ook een hoofdschakelaar verplicht geworden. Dit geldt voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven of ingrijpende aanpassingen worden gedaan aan de elektrische installatie of groepenkast.



Dit houd dus ook in dat de kookplaat als deze vast is aangesloten niet achter de ALS hoeft, mits deze via een meerpolige schakelaar is aangesloten.

Maar laten we ( en daarmee sluit ik mij bij VEH aan) gewoon alles achter de ALS aansluiten. Wel een stuk veiliger.
 
Achter de ALS was ik sowieso van plan. Alles gaat straks achter de ALS, is wel zo veilig.

De enige redenen die ik kan bedenken zijn de kosten (ALS niet toereikend voor vermogen, dus groter nodig) en/of dat hij vaak uit zou kunnen vallen (in welk geval ik eerder het probleem zou oplossen, ipv het symptoom bestrijden :) ).
 
Staat echt op die manier in de NEN1010-2007. Lees maar eens na. Kan er niets anders van maken dat een uitzondering gemaakt MAG worden. Hoeft niet natuurlijk.
Wasmachines zitten op een gewone WCD die in het algemeen redelijk bereikbaar is. De perilex oid zit meestal achter de keukenkastjes, vaak ook nog achter de achterwand die je eerst moet uitnemen om de WCD te bereiken. Hiermee wordt voldaan aan de eerste eis van "niet bereikbaar". Er kan geen normale stekker in, dus ook aan de tweede eis van afwijkend type is voldaan.
Daarnaast wordt de voeding voor de drie fase groep normaal niet achter de ALSén van de verlichting/WCD groepen vandaan gehaald (die zijn meestal 2P), maar heeft een eigen voeding direct van de rail. Heeft dus geen invloed op de rest van de installatie. Hoe dat voor een gekoppelde kookgroep op 1-fase normaal gaat weet ik niet, ben niet in detail op de hoogte.
Blijkbaar geeft de NEN met deze uitzondering de mogelijkheid om het min of meer als een vaste aansluiting te zien. De installatie waar het over gaat is nieuw (tenminste dat concludeer ik), dus zal de NEN van 2007 wel van toepassing zijn. Hangt af welk bouwbesluit van toepassing is volgens de bouwvergunning. Kan zijn dat in een oudere NEN iets anders staat, heb ik geen toegang toe.

Om op het topic terug te komen, 2-fase voeding kan wel, maar is op grond van NEN1010(2007)-312.1 en NPR 5310 blad 41 hoogst ongebruikelijk in Nederland. NPR zegt dat er 2 oplossingen zijn voor een fornuisgroep nl. 1-fase voeding of een 3-fase voeding elk naar keuze uit te voeren met draad of kabel. 2-fase wordt niet genoemd, maar is daarmee niet verboden. Dit is een nieuwe installatie, waar de aansluiting veranderd wordt naar 3-fase, de verdeelinrichting aangepast moet worden voor 3-fase en waarschijnlijk de kookgroep niet bedraad is.
Misschien word je in een bestaande situatie of met een exotische kookplaat een keer gedwongen zo’n uitzonderlijke voeding toe te passen, maar in een nieuwe installatie is 3-fase de koninklijke weg. Ik zou het raar vinden als er in NL een kookplaat verkocht wordt die niet op 3 –fase aangesloten zou kunnen worden. En als dat wel zo is, dan toch (zoals Sxnder voorstelt) in de verdeelinrichting een volledige 3-fase groep (ik ben voor het gebruik van een ALS, dus 4p ALS en 3P+N automaat of een 3P+N aardlekautomaat) installeren en 1 afgaande fase niet gebruiken. Dat ook goed op de documentatie aantekenen zodat het een andere gebruiker/monteur over tig-jaar snel duidelijk is dat de 3-fase eindgroep afwijkend gebruikt is.

Voor het geval dat iemand zich herinnert dat ik in een andere post gezegd heb dat 2-fase voor een kookgroep verboden is. Mea Culpa, dat was te kort door de bocht. Bij deze gecorrigeerd.
 
Ben vandaag even langs de Ikea gegaan onderweg naar huis en even onder de plaat gedoken (ze hadden uiteraard geen handleding van het ding liggen :? ).

De specifieke plaat die ik op het oog heb kan toch 3 fasen aan. Hij heeft 6 aansluitpinnen: PE, L1, L2, L3 en 2x N. Voor 3 fasen moet je L1, L2 en L3 op de fase draden aansluiten en de N op neutraal (beide N's zijn dan met een brug verbonden). Die weg ga ik dan ook nemen aangezien het me wel duidelijk is dat dat de beste en meest standaard weg is.

Overigens kan dezelfde plaat ook op 2 fases (L1 en L2 aansluiten en ik geloof en brug tussen L2 en L3) en dan ook de twee N pinnen individueel aansluiten. Ik dacht dat dit ook de enige optie was met deze plaat, maar dat had ik vorige keer dus verkeerd gezien.

(En ja, de PE moet uiteraard in alle gevallen aan de randaarde :) )

Voor het geval dat iemand zich herinnert dat ik in een andere post gezegd heb dat 2-fase voor een kookgroep verboden is. Mea Culpa, dat was te kort door de bocht. Bij deze gecorrigeerd.
Die post (die ik via de zoekfunctie heb gevonden) heeft mij dus aan het twijfelen gebracht of het al dan niet kon/toegestaan was om 2 fases met een kookgroep te schakelen :)
 
Appeltje schreef:
Nee, de fases zijn tegenover elkaar verschoven en wel zodanig dat de nul draad nooit meer te verduren krijgt dan de fase. Sterker nog: zou je 3-fasen gebruiken dan wordt de nul bij gelijke belasting van de fasen, totaal niet belast.

Gr. Richard.
Hoe registreert de meter eigenlijk het verbruik als de nul niet belast wordt? Of is daarvoor de nul niet nodig?
 
@ Berre, het is de bedoeling zelf een topic te openen bij vragen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan