Aansluiting dampremmer muurplaat ivm voorzetwand verdieping

Harm81

 • #1
Dag,

Onder de houten verdiepingsvloer staat een geïsoleerde voorzetwand. De luchtspouw eindigt onder de houten vloer die tegen de oude muurplaat ligt. Hierbovenop is een nieuwe muurplaat gelegd voor het nieuwe dak. De zolderruimte is nog niet verwarmd, maar zal dat wel worden en dus vraag ik me af of er nog een dampremmer nodig is ter hoogte van deze voorzetwanden. Het lijkt me dat er vanaf de bovenverdieping alsnog warme lucht achter de isolatie kan komen.

Kan ik het beste een dampremmer bovenop de vloer aanbrengen tot aan de oude muurplaat zodat er geen warme lucht van boven naar benden kan komen wetende dat warme lucht stijgt?

Of kan ik het beste een lat plaatsen tussen het dak en de verdiepingsvloer om zodoende de dampremmer van het dak door te zetten tot op de vloer.


Harm

IMG_20201201_131208.jpg IMG_20201203_210208.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Strook PE erbij kan geen kwaad.
  Een warmtestroom, de warmte die in een ruimte hangt wil van warm naar koud. Dat heeft niet alles te maken met warme lucht die opstijgt.
  Delen van je huis waar geen dampremmende laag zit gaat de warmtestroom waar een deel vocht in zit naar koud.
  Bij een bouwdeel met dampremmendelaag trekt deze ook richting koud maar het deel vocht wordt door die laag tegen gehouden.

  Aansluiting vloer dak 2.jpg
   

  Harm81

  • #3
  Bedankt voor de suggestie. Komt er van onderaf, dus van de begane grond naar de verdiepingsvloer, geen extra dampstroom richting de bovenkant van de voorzetwand omdat er nu deels een dampremmer zit of heeft dit geen effect omdat hout (de verdiepingsvloer) niet meer of minder dampopen kan worden?
   
  Laatst bewerkt:

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Er is een warmtestroom zodra er verschil in temperatuur is tussen de onderkant en de bovenkant van de vloer. Hout is niet dampdicht dus vocht gaat er beperkt door. Wordt er aan de onderkant van de vloer verwarmd en ook aan de bovenkant is een dampremmende folie niet nodig.
   

  Harm81

  • #5
  Dus als ik enkel dampremmer aanbreng ter hoogte van de rode lijnen (in de blauwe cirkels) dan is het al goed? Het doortrekken van de dampremmer tot aan het knieschot heeft dan geen functie meer als ik het goed begrijp. De warmtestroom zoals met een groene peil aangegeven wordt niet meer dan nu als door de vloer richting de buitenmuur gaat?

  schets.png schets.png
   
  Laatst bewerkt:

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Een warmtestroom gaat ook door een dampremmendelaag. Dus bij de pijl rechts gaat het ook rechtdoor omhoog.

  Dan is het al goed omdat ik vermoed dat de temperaturen in de ruimte onder en boven de rode lijnen ongeveer gelijk zijn.
   

  Harm81

  • #7
  Wederom bedankt voor je antwoord.

  Nu is het plafond en het dak nog ongeisoleerd. We hebben deze nog niet in gebruik. het is er dus koud.

  Binnenkort wordt het dak wel geisoleerd en ook de vloer (akoestisch). Voordat dat gebeurt, wil ik voorkomen dat er warme lucht richting de spouw (koud) stroomt. Zolang de dampremmer op de verdiepingsvloer over de spouw en de voorzijde van de voorzetwand loopt, moet het goed gaan.

  Dank je.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu