Aansluiten 3 wandcontactdozen

Kopertje

  • #1
Forum,

In verband met de nieuwe keuken, heb ik 3 nieuwe leidingen gelegd en de draden getrokken. Op 1 van deze leiding komen 3 wandcontactdozen. Deze zijn voor de afzuigkap, tl-verlichting keuken en een losse wcd boven het aanrecht. De overige twee leidingen zijn voor een losse wcd boven het aanrecht en een combi-magnetron.

Voor het aansluiten van de 3 wandcontactdozen heb ik gezocht naar hoe deze moeten worden aangesloten. Helaas raak ik de klu(t)s nu een beetje kwijt.

De vraag is als volgt:

De draden die vanaf de meterkast in de inbouwdoos komen, moet/mag ik die direct aansluiten op het inbouw-wcd en vanuit dit inbouw-wcd, er zijn twee ingangen voor draden in de wcd, via lasklemmen de overige twee wcd's hierop aansluiten of wordt er via een lasklem de drie wcd verbonden? De inbouwdoos is 40mm. Direct aansluiten of de wcd en dan via een lasklem doorverbinden scheelt wel wat ruimte.

Bij voorbaat dank voor de reactie.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In een 40mm doos mag je niet lassen.
 

Toon

  • #3
In combinatie met een inbouw wcd dan. Je hebt dan niet genoeg ruimte.
 

Kopertje

  • #4
Bedankt voor de reactie. En een inbouw-wcd in combinatie met een 50mm inbouwdoos?
 

Toon

  • #5
Daar mag je ook lassen in maken, om precies te zijn maximaal 3 lassen van max 4 draden.
 

Kopertje

  • #6
Akkoord, dan moet ik de 40 mm doos vervangen door een 50 mm doos en dan kan ik dus via de inbouw-wcd en lasklemmen de twee andere wcd-'s aansluiten.

Dus draden vanaf de meterkast aansluiten op de inbouw-wcd, draden vanuit de inbouw-wcd naar de 3 lasklemmen, vanuit deze lasklemmen naar de 2 andere wcd's.

Dit mag?

Nog een andere vraag: als ik goed begrijp mag wel lassen in een 40mm inbouwdoos met behulp van lasklemmen. Echter hoeveel draden en lasklemmen zijn dan toegestaan?
 

Xr8

  • #7
Je mag in dit geval toch doorlussen op de wcd, als deze 2 aansluitingen heeft? Je hebt dan in principe geen lassen in de doos.
 

Black Knight

  • #8
Dit kan, hier dienen deze extra klemmen ook voor, maar hier technisch niet mogelijk als ik de situatie goed begrijp omdat hij nog 2 stopcontacten op verschillende plaats moet aansluiten, dus hij zit met 3 draden (inkomend, uitgaand 1 en uitgaand2). En hij heeft maar 2 aansluitklemmen.
 

Kopertje

  • #9
Zoals Black Knight het stelt is correct. Derhalve zal ik de 40mm inbouwdoos moeten vervangen door een 50mm inbouwwdoos.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu