Aansluiten 1P-automaten; geen busboard

Boukehj

  • #1
In mijn nieuwbouwhuis ga ik wat groepen bijplaatsen. Concreet komen er in deze kast (zie foto) 2 extra groepen, op 2 verschillende fasen. Rechts van deze kast zit de kast met hoofdschakelaar, meerdere ALS-en en groepen, maar dat is niet relevant voor mijn vraag.

Ik dacht midden onderin een 3-fase ALS te plaatsen en deze aan te sluiten met 6 qmm vanaf de rechter ALAmat. En aangezien ik nog twee 16A B-automaten heb liggen (foto), dacht ik die te gebruiken.

Concreet is mijn vraag: waarmee sluit ik de ALS aan op de automaten? En hoe sluit ik de nuldraden van de nieuwe groepen aan? Hoe wordt dat normaliter gedaan? Het is niet zo'n punt om het werkend te krijgen, maar ik wil het graag netjes doen.

Ik heb wel ervaring met een busboard, maar niet met deze automaten. De rechterkast heeft wel een busboard, dus daar kan ik het niet van afkijken :-(.

Linkerkast foto.jpg IMG_3251.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Aftakken bij die rechter aardlekautomaat kan net zoals bij de linker: door dubbele adereindhulzen te gebruiken.

Heeft die aardlekautomaat dubbele klemmen? (2 rijen achter elkaar?) Dan kun je ook de 2e rij klemmen gebruiken om een extra draad aan te sluiten.

Of misschien kun je ook de 2 aardlekautomaten en de nieuwe aardlekschakelaar op een kamrail plaatsen.

Het wordt trouwens afgeraden om éénfase eindgroepen achter een 4-polige aardlekschakelaar te plaatsen. Beter sluit je deze aan op één of meerdere 2-polige aardlekschakelaars.

1-polige installatieautomaten mogen in Nederland niet gebruikt worden, de nul moet ook afgeschakeld worden dus je moet 1P+N automaten gebruiken. Dat beantwoordt ook meteen de vraag hoe je de nul van de eindgroepen netjes aansluit, gewoon op de daarvoor bestemde klem van de automaat. :wink:

Als je toch nieuwe automaten moet kopen (1P+N) kun je trouwens ook voor busboard kiezen als je dat liever doet, een busboard kun je zo in deze kast klikken. Let dan wel op welke variant je koopt, er zijn een hoop verschillende configuraties.
 

Boukehj

  • #3
Heel erg bedankt voor deze heldere reactie.
Er komen twee ovens op de groepen. Die kunnen nog al eens tegelijk aan staan. Vandaar het idee om ze te verdelen over 2 fasen.
Dan is de conclusie:
- De automaten die ik nog had liggen, gaan de prullenbak in.
- Onderin twee 1-fase ALS-en
- Busboard. Het voelt wat onlogisch, maar ik denk dat de 1-fase 2x6 variant nodig heb.
- twee stuks 1P+N automaten.
Op die aansluitkam puzzel ik nog. Ziet er wel mooier uit natuurlijk, maar lijkt me ook best uitzoekwerk.
Bedankt. Ik kan in ieder geval verder.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als het om 2 groepen gaat en je hebt geen toekomstige uitbreidingsplannen, zou je natuurlijk ook twee aardlekautomaten kunnen toepassen, in plaats van 2 aardlekschakelaars en installatieautomaten.

Jouw huidige plan is natuurlijk wel toekomstbestendiger, want je kunt dan heel eenvoudig nog 6 groepen toevoegen.

Dat busboard is inderdaad de juiste om aan te sluiten op 2x 2P aardlekschakelaars. Let dan wel dat je maar 8 van de 12 posities kunt gebruiken, want er mogen maar 4 groepen achter iedere aardlekschakelaar.

Als je 2x 2P aardlekschakelaars toepast kun je de kam ook meteen vergeten, je gaat geen kam vinden waar dan alle 4 de componenten op passen. Je zou hooguit de 2x 4P aardlekautomaten samen op een kam kunnen zetten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Wat het voordeel is van zo'n busboard is me nooit duidelijk geworden. Ik zie hier regelmatig topics langskomen, waar mensen hun busboard moeten vervangen, op het moment dat ze iets willen aanpassen aan hun groepenkast.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Voordeel voor de installateur bij de (nieuw)bouw: Inprikken en wegwezen. Tijd is geld.

Dat later alsnog de portemonnee getrokken mag worden komt voor rekening van de bewoner, niet van de aannemer.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Ik heb zelf een busboard in mijn hoofdkast. Ik moet zeggen dat het alleen handig is als je een serie standaard automaten op een rijtje wilt plaatsen. Mijn uitbreidingskasten voor krachtstroom, PV etc. zijn zonder busboard.

Het is zoals @Walker zegt inderdaad vooral een installateursvoordeel bij standaard layouts.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
In deze situatie zou ik busboard toepassen omdat het er al zit. Uitbreidingen maak ik graag met dezelfde materialen. Wel zo netjes als je niet allerlei verschillende soorten automaten in de kast hebt.

De oorspronkelijke keuze voor deze kast zou ik wellicht niet maken, maar dat is een andere discussie.

Overigens zijn deze kasten wel lekker makkelijk en snel uit te breiden, mits er uitbreidingsruimte is en er dus nog geen 4 groepen achter iedere aardlekschakelaar zitten. Ik heb wel eens wat uitbreidingen gedaan in een rij huurwoningen (loze leiding voor de vaatwasser en droger bedraad en aangesloten), hier hingen kasten met 2 aardlekschakelaars en 4 automaten waar je dus zo 4 groepen bij kunt klikken. Dan heb je letterlijk binnen een minuut 2 groepen toegevoegd en aangesloten. Zonder überhaupt iets af te schakelen (jaja, foei, dat had ik natuurlijk wel moeten doen). Dat krijg ik toch niet voor elkaar als ik nog met draad en adereindhulzen aan de gang moet...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu