Aanbevolen hoeveelheid snelcement

Nikarbov

  • #1
Hallo forumexperts,

Ik zit met een vraag m.b.t. het gebruik van snelcement voor het verstevigen van schuttingpalen.

Wij willen een schutting gaan plaatsen van 5,5m breed bestaande uit hardhouten palen (7cmx7cm) en bankirai tuinschermen van 1,80mx1,80m. De tuin waar we deze schutting willen plaatsen bestaat uit redelijk vaste grond. Nu willen we de palen verstevigen met snelcement en ik vroeg mij af wat jullie aanraden qua breedte/diepte van het te graven gat en de hoeveelheid snelcement.

Onderstaande afbeelding komt uit een catalogus en als ik deze cijfers aanhoud dan kom ik volgens mij al snel uit op 2 zakken (a 25KG) per paal bij een gat van 25cmx25cm bij een diepte van 45cm (wat mij toch wel het minimum leek). Dit leek mij nogal veel en ik vroeg mij dus af of ik hier iets over het hoofd zie.

Bedankt!

 

Geus

  • #2
Gaat de schutting veel wind vangen, of valt dat mee? Als je grond stevig is en de schutting staat een beetje beschut, kom je met een gat van 30 cm ook een heel eind. Voordeel van zo'n blok beton is dat je minder diep hoeft, dan als je een paal zo in de grond zet.
 

Millew

  • #3
25 kg droge kant en klaar specie levert ca 12 liter specie, wanneer het op de juiste manier (niet te veel water) word aangemaakt. Dus 2 zakken van 25 kg klopt wel ongeveer voor een gat met die afmetingen.

Een gat van 45 cm diep vind ik persoonlijk veel te weinig voor een schutting van 1,8 m hoog en de palen ook nog eens 1,8 m uit elkaar.
Ook al zit daar een blok beton aan.
 

Nikarbov

  • #4
OK, we willen natuurlijk wel dat de hardhouten schutting niet alleen qua hout meer dan 10 jaar meegaat, we willen ook dat deze minstens 10 jaar recht blijft staan. Stel dat we een gat maken van 25x25 en 60 diep. Dan heb je ongeveer 2,5 zak per paal nodig. Met dit snelcement a 12,95 per zak is dat toch nog een aardig bedrag (het gaat om 2 schuttingen van 5,5m en een tuinpoort.) Valt hier eventueel op te besparen door ander cement te nemen?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hardhout of niet, de palen zullen toch wel gaan rotten waar ze het snelcement ingaan. Al zullen ze de 10 jaar wel volhouden.

Je kan ook zelf beton gaan mengen met zand, cement en grind. Da's dan wel niet sneldrogend, maar verreweg het goedkoopst.
 

Millew

  • #6
Je kan de palen tijdelijk schoren en dan gewoon beton gebruiken. Scheelt minstens de helft van de prijs.
Je moet de schoren dan wel minstens 3 dagen laten zitten tot het beton enigszins is verhard. Maar beter een week, vooral als er storm word verwacht.
 

Nikarbov

  • #7
Heb gisteren de tuinschermen en palen besteld bij de lokale houthandel en hier werd mij geadviseerd om helemaal geen cement te gebruiken. Aangezien de palen bijna 90cm de grond in gaan moest dit volgens de medewerker in kwestie stevig genoeg zijn.

Dan vraag ik mij toch het volgende af. Een gewone grondboor is ongeveer 7-7,5cm in diameter. Als ik dan palen van 6,5x6,5 in het gat steek staan deze toch los? Een beetje aanstampen en grond rondom de paal aandrukken lijkt me niet voldoende of zie ik dat verkeerd? Daarnaast moeten 3 palen strak tegen de muur aangezet en hier kan ik de grondboor dus niet voor gebruiken. Een groter gat graven met een schep en deze vervolgens weer vullen met grond nadat de paal gezet is lijkt me toch niet voldoende stevigheid geven.
 

Tiho

  • #8
Tenzij je ronde palen hebt, zijn ze volgens pythagoras meer dan 9 cm diagonaal. Dat zit wel vast hoor.
 

Nikarbov

  • #9
Je hebt helemaal gelijk wat de diagonaal van de palen betreft. Beetje dom dat ik dit over het hoofd heb gezien.

Blijf bij een paar palen overigens wel met hetzelfde probleem zitten omdat deze op precies dezelfde plek komen als de palen van de oude schutting en deze zijn allemaal net iets breder zijn. (Twee palen komen qua positie zelfs precies op de helft van het gat van oude paal.) Als ik deze gaten omspit en weer opvul ben ik bang dat de grond te los wordt om voldoende stevigheid te bieden. Hetzelfde geldt voor de gaten die ik bij de muren moet graven.

Wat adviseren jullie? Oude gaten omspitten en aanstampen (trilplaat nodig?) of toch grotere gaten maken en alsnog snelcement gebruiken?
 

Tiho

  • #10
Als je de gaten laag voor laag vult en aanstampt met een passend iets, zit het onderaan ook wel stevig.

Zakt de grond bij jullie? Anders kun je de palen misschien aan de muur monteren.
 

Nikarbov

  • #11
Bedankt voor je antwoorden tot zover.

Zal even een foto bijvoegen omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden.



De nieuwe schutting komt in het verlengde te staan van het muurtje (linkerzijde). We willen de paal graag aan dit muurtje vastmaken. Zoals je misschien kunt zien hebben de vorige bewoners dit ook geprobeerd, maar zijn de hoeken toen van een aantal stenen afgesprongen waarna ze de schutting deels voor het muurtje langs hebben laten lopen. Heb je misschien nog tips hoe we de paal het beste aan dit muurtje kunnen bevestigen?

Aan de rechterzijde willen we de paal aan de schuurmuur vastmaken. Ik zat te denken de paal met spijkerpluggen aan de muur te bevestigen.
 

Tiho

  • #12
Ik zou het met hoekprofieltjes ofwel l-beslag doen. Deze zet je dan eerst aan de muur vast zodat ze achter de paal vallen zeg maar. Als het hek in he midden wel mocht zakken, kun je de muurpalen mee laten zakken. Schroeven eruit gelijk tikken en weer vastschroeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
9
3
5
10

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu