8 MM inbusdop

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Op de sportclub moet er onderhoud gepleegd worden aan de binnenfietsen. De cranks zitten elk met links 4 en rechts 5 8 mm inbusbouten vast. Sommige zitten door vuil en corrosie erg vast. Met een haaks inbussleuteltje is dat niet erg fijn losdraaien.

Ik wilde daarom een 8 mm inbusdop kopen voor op de ratel, maar ineens bedacht ik me dat een 8 mm inbusdop die op de kruissleutel van mijn auto past veel beter is. De kruissleutel heeft de maten 15, 17, 19 en 21 mm. Weet iemand of zoiets bestaat en hoe of zo'n dop genoemd wordt?
 

Black Knight

  • #2
Er zijn ook kruissleutels waar je een gewone dop op kan steken, dus waarvan 1 van de 4 kanten een vierkante kop heeft, net als een ratel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou een goedkope pneumatische dopsleutelset kopen en daar een passende bit bij kopen.
Met een kruissleutel of een ratel kunnen de schroeven beschadigd worden c.q. dolgedraaid worden, met een pneumatische set is dat risico er vrijwel niet.
 

Tiho

  • #4
Inbus 8 is een m10 bout. Dat draai je zomaar niet dol. Ik zou gewoon een losse rateldop kopen. Lijkt me makkelijker dan een kruissleutel.

Je zou dop 8 en 17 kunnen nemen en ertussen een vierkant zelfde maat als de dop. Die zijn te koop.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
@Jan: uiteraard past een dergelijke uitgave niet binnen het budget.

@Tiho: ik zelf dacht het volgende: met een ratel heb je maar aan 1 kant een hefboom. Moet je veel kracht zetten, dan trek je de inbusdop scheef in de boutkop, met als risico een doorgedraaide kop. Met een kruissleutel heb je aan 2 kanten een hefboom en blijft de dop mooi recht ik de bout zitten.

Ik zoek dus eigenlijk een verloopstuk van vierkant (8 mm inbus voor ratel) naar 15 of 17 mm voor de kruissleutel. Ik ga eens op onderzoek uit.
 

Techno tim

  • #6
Neem een inbusbout m10 draai hier een of twee moeren op deze zijn 17 mm, zaag een inbussleuteltje af op +/- 30 mm en las(of lijm) deze in de kop van je inbusbout
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #7
Er zijn ook wringijzers te koop voor bij een doppenset.
Is volgens mij een goede optie voor je.
 

Tiho

  • #8
Met de ene hand duw je op de kop van de ratel zodat hij recht blijft en met de andere trek je of duw je. Met deze maat moet dat goed gaan.
 

Zandmenneke

  • #10
En eerst goed "insoppen" met kruipolie/WD40 en een nachtje laten staan.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #11
Kruissleutel werkt gewoon echt niet; ben blij dat ik een doppendoos bij me heb voor wielmoeren(bouten).

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Wat kan ik met deze inbusdop?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu