7800W kookplaat op 2 fasen?

Lambie

  • #1
Hallo experts,

Ik woon in Nederland en had tot voor kort een keramische kookplaat die met een perilex stekker was aangesloten op een 3-fasen keukengroep (5-aderige kabel volgens 400V 3L-1N schema: blauw (nul) linksboven, bruin (L1) linksonder, zwart (L2) rechtonder, zwart (L3) rechtsboven en aarde (PE) in het midden). Nadat deze het, na jaren trouwe dienst, had begeven heb ik bij een internetwinkel in België de AEG HK854080FB besteld (aansluitwaarde 7800W). Deze blijkt echter een 4-aderige kabel te hebben (blauw, bruin, zwart en aarde) en op de doos staat dat deze aangesloten dient te worden volgens het 400V 2L-1N schema. Na veel heen en weer gevraag heb ik deze toen als volgt aangesloten op mijn bestaande 3-fasen perilex aansluiting: blauw (nul) linksboven, bruin linksonder (L1), zwart rechtsonder (L2) en aarde (PE) in het midden. Er zijn dus maar twee fasen gebruikt en fase 3 (L3) van de perilex stekker blijft in de nieuwe situatie onbenut. De kookplaat lijkt goed te werken maar ik twijfel toch of alles zo goed is aangesloten. Hoe kan een kookplaat met een aansluitwaarde van 7800W namelijk maar twee fasen nodig hebben (die mijns inziens max (2 x 230V x 16a =) 7360W aankunnen)? Had eea toch anders aangesloten moeten worden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een kookaansluiting in belgie is vaak al 20A.

Het gaat goed omdat niet elke plaat 100% tegelijk aan staat en je een 16A patroon iets kan overbelasten zonder probleem.
 

Wajang

  • #3
Volgens mij kan je kiezen uit 3 fase + Nul of uit 2 groepen 2L + 2N. Je dient dan de koperen doorverbindingsstripjes op je kabelaansluiting aan te passen.
 

Lambie

  • #4
Goedemorgen,

Dank voor jullie reacties; het antwoord van the Headhunter is precies wat ikzelf ook hoopte, en stelt mij daarom gerust, het antwoord van Wajang begrijp ik echter niet helemaal.
Op de nieuwe kookplaat zit deze sticker:



Dan kan deze toch enkel volgens het middelste schema op mijn 3-fasen perilex aansluiting? En het feit dat aansluiting 3 niet gebruikt is (geen L3 aanwezig) betekent toch dat de nieuwe plaat maar 2 fasen aankan (en de manier van aansluiten zoals ik bovenaan beschrijf de enige mogelijke is op mijn 3-fasen perilex stekker)?
 

Xr8

  • #5
Je verhaal klopt. Aansluiten op 2 x 16A en 1 nul. Je zit dan zoals je zelf al aangeeft qua te leveren vermogen wel wat aan de krappe kant. Je kunt je afvragen hoe vaak alle platen tegelijk het maximale vermogen vragen. Gewoon proberen. Mits goed aangesloten kun je geen gevaarlijke situatie krijgen. De 3e fase niet aansluiten.

Het is misschien wel even handig om te kijken hoe de fase belasting is. Zet bv een magnetron niet op dezelfde fase dan de kookplaat. Deze twee zo je wel een tegelijk kunnen gebruiken.

Succes.
 

Striptang

  • #6
Lambie, zoals de headhunter al aangaf zijn in België de eindgroepen op 20 A afgezekerd, vandaar dat het vermogen van 7800 W geen enkel probleem is. Ook in Nederland met een 16 A b- karakteristiek automaat niet echt, een verwarmingsapparaat is een Ohmse belasting. De maximale inschakelstroom is dan gelijk aan het maximale vermogen. Dat is bij inductieve belastingen zoals elektromotoren duidelijk anders, dat kan makkelijk oplopen tot het 6- voudige van de nominale belasting.
Lambie schreef:
Dan kan deze toch enkel volgens het middelste schema op mijn 3-fasen perilex aansluiting?
Euh, ik zie echt maar twee schema’s, het zou erg prettig zijn als foto’s ook aanklikbaar zijn tot het originele formaat. De meeste van deze postzegeltjes zijn nu erg slecht te analyseren. Zet er minstens een link bij naar het originele formaat.
Lambie schreef:
En het feit dat aansluiting 3 niet gebruikt is (geen L3 aanwezig) betekent toch dat de nieuwe plaat maar 2 fasen aankan (en de manier van aansluiten zoals ik bovenaan beschrijf de enige mogelijke is op mijn 3-fasen perilex stekker)?
Dat formuleer je helemaal goed! Maar zuiver en alleen bij de gratie van het feit dat je inderdaad 3 echte fases hebt. Dat gaat hier dus weer fout:
Xr8 schreef:
Je verhaal klopt. Aansluiten op 2 x 16A en 1 nul.
Dit zegt dus helemaal niets; ook deskundigen weten meestal het onderscheid tussen fases en groepen niet te maken (al weet de fijnere verstaander die ene nul natuurlijk wel juist te interpreteren, maar dat is voor de meeste klussers en overige vakbroeders vaak nog een brug of wat te ver). 2 X 16 A wil namelijk helemaal niet zeggen of die van dezelfde of een andere fase onttrokken worden, zijn ze van dezelfde fase, dan dien je ook 2X een nul te installeren. Zijn het 2 echt verschillende fases, dan zal de stroom over de nul zich in een de vector ontbinden, en is er inderdaad maar slechts 1 nuldraad benodigd.
Xr8 schreef:
Mits goed aangesloten kun je geen gevaarlijke situatie krijgen. De 3e fase niet aansluiten.
De 2e zin is de resultante van de 1e… De 3e fase gebruiken om de oven op aan te sluiten.
Xr8 schreef:
Het is misschien wel even handig om te kijken hoe de fase belasting is. Zet bv een magnetron niet op dezelfde fase dan de kookplaat.
Nu dacht ik, gezien je opmerking over het gebruik van slechts 1 nul, dat jij het qua 2 echte fases door had. Slechte formulering van je zin?
Xr8 schreef:
Deze twee zo je wel een tegelijk kunnen gebruiken.
Van deze zin begrijp ik werkelijk helemaal niks.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Beste Striptang, het is op het forum een goede gewoonte dat er advies gegeven wordt aan klussers, hetgeen ik tot nu toe van uw reacties gelezen heb bestaat het grootste gedeelte van uw reacties uit kritiek op andere beantwoorders.
Ik wil u vragen zich primair te beperken tot het adviseren van klussers en niet tot het bekritiseren van anderen.
Het zal de sfeer op het forum ongetwijfeld ten goede komen.
 

Striptang

  • #8
Beste Jan, gek veel kun je nog niet van mij gelezen hebben, ik ben pas net aangemeld. Het enige wat ik doe is naar klussers trachten aan te vullen, in die gevallen waar het gegeven antwoord dermate hopeloos verknutseld is, waardoor de klusser de achterliggende onderbouwing niet meer snapt. Helaas zie ik vanavond geen “verse of maagdelijke vraag
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wat ik van u gelezen heb is voldoende.
Klussers vragen zelf wel om meer info als ze dat willen, dat hoeft iemand anders niet voor hen te doen.
Klussers hoeven de onderbouwing niet te begrijpen, de meeste komen hier voor direct advies zonder diepgravende onderbouwing, willen ze meer info dan kunnen ze dat ook krijgen.

U hoeft niet op zoek naar een verse of maagdelijke vraag, gezien de toon van uw reacties en de aanvallen op anderen bent u niet welkom op het forum.
 

Lambie

  • #10
Laten we stoppen met verwijten en gewoon door gaan met dit topic:

Zoals geschreven; de nieuwe kookplaat werkt gewoon normaal op twee fasen van de 3-fasen perilex aansluiting (het betreft hier inderdaad 3 verschillende fasen, afkomstig van drie verschillende groepen van de meterkast). Één fase blijft dus onbenut. Ik heb de technische service van AEG voor de zekerheid nog even gebeld, en ook zij vertelden mij dat dit de enige juiste manier van aansluiten is op een 3-fasen perilex stopcontact. Op dat punt ben ik dus gerust gesteld, en is die vraag wat mij betreft beantwoord.
Wat rest is echter nog de 7800W aansluitwaarde die eigenlijk te hoog is voor slechts twee 230v-16A (=7360W) fasen. Wat gebeurt er wanneer ik op de kookplaat alles vol aanzet en dus 7800W vraag? Wordt er dan 7800W geleverd door bekabeling die eigenlijk 'maar' 7360W aankan, of levert de meterkast dan 'maar' 7360W en draait de kookplaat niet 'full power'?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Het is niet netjes dat het opgenomen vermogen van de kookplaat hoger is dan wat er is afgezekerd, maar het heeft in de praktijk niet zoveel consequenties.
In ieder geval is het zo, dat als je huisinstallatie correct in elkaar zit, je groepsautomaat uitschakeld voordat de bekabeling schade kan nemen. Er zit wat reserve in allebei, zodat de groepsautomaat bij een lichte overbelasting pas na een uur zal afslaan.
Je kookplaat zal "full power" draaien.
Bij mijn eigen kookplaat van een ander merk, kun je trouwens het maximaal opgenomen vermogen via het instellingen-menu beperken. Mogelijk dat dat ook bij die van jou kan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Topic opgeschoond om meer offtopic opmerkingen te voorkomen, het gaat tenslotte om de vraag van TS.
 

Lambie

  • #13
Oké, dan zal de kookplaat dus zonder problemen en naar behoren functioneren (een uur lang "overbelasten" door alle kookvlakken "full power" te hebben, zal in de praktijk nooit voorkomen). Dan blijft het echter vreemd dat AEG een Nederlands produkt van 7800W levert dat slechts op twee fasen (7360W in NL) aangesloten kan worden (in de brochure op de AEG website staat ook: Aansluitwaarde 7,8kW - Aansluiting op 2 fasen 220-240V).
 

Appeltje

  • #14
Kleine zekerheidsvraag nog: je weet zeker dat het daadwerkelijk 3-fasen zijn (heb je dat nagemeten bijvoorbeeld)? Als het namelijk een dubbele groep is, dan gaat het verhaal niet op en wordt de nul overbelast als je er maar eentje aansluit. Je schrijft het heel stellig maar toch vraag ik het even voor de zekerheid.
 

Lambie

  • #15
@Appeltje
Ik heb met een spanningszoeker de perilex-contactdoos gemeten en deze geeft linksboven (nul) geen spanning, en linksonder (L1), rechtsonder (L2) en rechtsboven (L3) wel spanning.
 

Appeltje

  • #16
Ok, tja, eigenlijk moet je even de onderlinge voltages meten maar idd is de kans wel groot dat het om een 3-fasen aansluiting gaat dan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu