2 lagen egaline bij vloerverwarming

SaskiaW

  • #1
Goedemorgen,

Wij hebben onze keukenvloer opgehoogd met zandcement. Hierop komen isolatieplaten. Hierop komt de elektrische vloerverwarming. Deze moeten wij egaliseren. Hierna komt de vloerenman nog een laagje egaliseren en daarna de pvc vloer leggen. Ik heb nu echter de gebruiksaanwijzing van de vloerverwarming gelezen en zij geven aan dat 2 lagen egaline niet kan.

Ik weet even niet wat te doen. Dat egaliseren door de vloerenman is een verplicht ding lijkt het in de offerte.

Met 2 lagen egaline kan de vloer gaan werken. Ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen. Het is ook maar een stukje van 7 m2 en zal als bijverwarming worden gebruikt.

Hoor graag jullie ervaring of tips

Groetjes Saskia
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Ik zou even contact met hem opnemen en situatie voorleggen.

Het gaat voornamelijk om spanningsverschil wat kan onstaan bij verschillende lagen. Het gevolg is onthechting van je toplaag.

Over wat voor isolatieplaten hebben we het? Geen gewoon eps xps. Wel een plaat met cementgebonden/glasvezel laag. Anders gaat het zovieso niet werken. Maar daarnaast mag er best nog wel wat laagdikte qua egaline overheen om de druk bij puntbelasting op te kunnen vangen. Normaal word dit type plaat afgewerkt met een tegel maar een dun laag je egaline moet later niet los komen.
 

SaskiaW

  • #3
Bedankt voor de reactie!

De isolatieplaten zijn speciaal voor onder de vloerverwarming, en zijn drukvast. Ook zit er inderdaad een laagje mortel aan beide kanten.

Wat ik mij afvraag is waarom dit probleem van 2 lagen egaline niet vaker naar voren komt. Bij gewone vloerverwarming (water) moet dit ook gebeuren lees ik. Maar daar is het dan geen probleem? Wat maakt het dan dat het bij elektrische vloerverwarming niet kan?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Oké dat is mooi betreft de isoplaten. Electrische vloerverwarming ligt meer aan de oppervlakte. Snellere opwarm en afkoeltijd omdat er een te verwarmen massa ontbreekt. Vloerverwarming met water heeft exclusief tegel een minimale dekking van 4 cm nodig. Door de massa gaat het verwarmen en afkoelen veel gelijkmatiger en hierdoor minder temperatuur schommelingen en dus spanningsverschillen.
 

SaskiaW

  • #5
Ah kijk, dat is info waar ik iets aan heb.

Is het dan misschien een idee om er juist een dikkere laag egaline op te zetten?
Dan warmt het ook minder snel op. Ik heb nog wat ruimte in hoogte. Dan zou misschien het dunnere laagje egaline van de vloer niet veel uitmaken?

Of ga ik nu te simpel denken?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Ik weet niet wat je nog over hebt qua hoogte? Inderdaad wanneer je het dieper legt zal opwarmtijd wel toenemen. Maar ook iets constater zijn. En als je het netjes geëgaliseerd hebt kan de pvc legger er misschien ook nog tegen aan egaliseren ipv er nogmaals een laagje overheen te doen.
 

SaskiaW

  • #7
De vloerverwarming is 4 mm, en daarboven heb ik nog 8 mm over, waar ook de 3 mm pvc in komt. Wat bedoel je precies met het laatste? Egaliseren ipv een laagje erop? Dat wij 'm al vrij vol gooien waardoor zij alleen nog wat oneffenheden moeten wegwerken?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Ik was er vanuit gegaan dat het keuken gedeelte lager ligt en dat de gehele benedenverdieping pvc kwam maar alleen de keuken begrijp ik nu? Het mooiste is om in 1 laag direct op hoogte te brengen. Doe je dit zelf heb je kans dat pvc legger het niet accepteer als er luchtbelletjes oid in zit, ligt het er perfect in kan hij direct plakken wanneer het droog genoeg is. Laat je het hem doen zit je met de droogtijd. Dan kan die minder snel pvc plakken. Lijkt me echt verstandig contact met hem op te nemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu