16mm vloerverwarming in fermacell??

Zaklamp02

  • #1
Hallo,

Ik wil graag vloerverwarming realiseren in mijn woning (bj 1902). Ik ben momenteel grondig aan het renoveren. Mijn wensen voor vloerverwarming zijn:

- opbouwhoogte liefst <28mm, maximaal 38mm
- liefst 16mm buis
- liefst 10cm HOH
- liefst slakkenhuispatroon

Ik heb allerlei droogbouw systemen bekeken. Mijn voorkeur is om vloerverwarming in fermacell te leggen. Maar wat me verbaasd, is dat ik hierbij alleen maar systemen voor 12mm (voorgefreesd/variotherm) of 14mm (infrezen) kan vinden. Mijn vraag is dus vrij simpel: weet iemand of het mogelijk is om 'standaard' formaat 16mm buizen te leggen in fermacell?

De voorgefreesde variotherm platen zijn 18mm dik, en daar kunnen 12mm buizen in. Dus ik zou zeggen dat in een standaard 25mm fermacell plaat toch gewoon 16mm buizen ingefreesd moeten kunnen worden? Maar volgens de instructie van fermacell (heb ik direct bij hen opgevraagd), raden ze max. 14mm aan.

Ter info: mijn ondervloer is een (nieuwe) VBI renovatievloer droog van staal/piepschuim, RD=4.2. Daarboven ligt 18mm OSB.
De eindvloer wordt een multiplank visgraat. Ik weet natuurlijk dat dit niet een ideale eindvloer is; maar ik ben nu eenmaal verknocht aan hout.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
vergeet de fermacell en pas een magnesiet vloer toe.
even licht en je bent volledig vrij in je keuze . als moet je mogelijk wel iets dikker dan 38mm
maar als je een nieuwe vloer aanbrengt doe je die gewoon iets lager
 

Zaklamp02

  • #3
Beste boertje125,

Dank voor je reactie. De vloer constructievloer ligt er al. Dus die 38max is dus wel echt de max, ik heb niet echt mogelijkheden om daar bovenuit te gaan.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
16 mm buis is een goed voornemen, maar frezen in Fermacell....Dan moet je een plaat hebben van minimaal 25 mm dikte. Wanneer je gaat frezen in een dunnere plaat loop je de kans dat je door de plaat heen freest en je alleen maar puzzelstukjes overhoudt.
Geen 12 mm buis gebruiken wanneer je overweegt om een laag temperatuur systeem te nemen (bijv. warmtepomp: dan alleen 16 mm)
Er is een 20 mm hoog droogbouwsysteem met aluminium warmtegeleiders voor 16 mm. Je geeft aan dat je een visgraat multiplank wilt gebruiken als eindafwerking. Wanneer deze zwevend verlegd wordt zal de dikte daarvan minimaal 13 mm moeten zijn (dus dan wordt je opbouwhoogte met een 20 mm systeem met 16 mm buis, totaal minimaal 33 mm.
Wanneer je de visgraat multiplank wilt verlijmen, kom je al aanzienlijk hoger uit.

Vergeet bij al je overwegingen, ook niet de kosten van de Fermacellplaten + infrezen t.o.v. een kant en klaar systeem van 20 mm opbouwhoogte waarover je een multiplank vloer zwevend kunt verleggen.
 

Zaklamp02

  • #5
Beste Degooijer,

Dank voor je bericht! Wat mij betreft zijn de kosten nauwelijks van belang; ik wil wil puur voor kwaliteit gaan. Al zou ik in gelijkwaardige gevallen natuurlijk wel voor de goekoopste optie gaan ;) Ik blijf een hollander.

Maar @Degooijer: u zegt dus dat je in 25mm wel gewoon 16mm buis kunt frezen? Heeft u hier persoonlijk ervaring mee, en zou u dit aanraden? Ik zou ook zeggen dat dit kan, maar volgens de brochure van Fermacell zelf zie ik dus alleen 14mm staan. Want als dit mogelijk is dan zou dat super zijn.

En klopt het dat het 20mm systeem waar u het over heeft een systeem met EPS is? Op zich vind ik dat ook mooie systemen. Maar indien ik de mogelijkheid heb lijkt me fermacell wel een hele mooie basis.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
tja dat is de foute volgorde eerst doen en dan denken.
 
  • Like
Waarderingen: Zaklamp02

Zaklamp02

  • #7
Oh ik zie nu dat ik niet zo duidelijk was in mijn eerste post:

De genoemde opbouwhoogte gaat puur over de vloerverwarming. De eindvloer die ik momenteel op het oog heb (multiplank visgraat) is 12mm. De totale opbouwhoogte die ik heb is idealiter 40mm, maximaal 50mm.

Vandaar ook dat de opbouwhoogte van de vloerverwarming idealiter 28mm is, maximaal 38.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #8
....... gelijkwaardige gevallen natuurlijk wel voor de goekoopste optie gaan ;) Ik blijf een hollander.
Wanneer 2 systemen erg veel afwijken in prijs zijn ze nooit gelijk. Gaan voor het goedkoopste is veelal niet de juiste weg!
Let op andere zaken zoals drukvastheid en warmteopbrengst (en eventueel koelvermogen)


.......dat je in 25mm wel gewoon 16mm buis kunt frezen? Heeft u hier persoonlijk ervaring mee, en zou u dit aanraden? Ik zou ook zeggen dat dit kan, maar volgens de brochure van Fermacell zelf zie ik dus alleen 14mm staan. Want als dit mogelijk is dan zou dat super zijn.

In dunnere platen frezen bij een buis van 16 mm is niet mogelijk: de kans op breken is dan groot.
Heb er zelf geen ervaring mee, omdat ik voor droogbouwsystemen met hogere warmteopbrengst en geluiddemping ben en echt geen voorstander van frezen in gipsvezelplaten ben. Wanneer je frezen in gipsvezelplaten kiest zou je per saldo wel eens duurder uit kunnen komen......


En klopt het dat het 20mm systeem waar u het over heeft een systeem met EPS is? Op zich vind ik dat ook mooie systemen.

Geen EPS, maar Neopor kunststof platen 20 mm. met 16 mm buis en aluminium warmtegeleiders
 
Laatst bewerkt:

Zaklamp02

  • #9
Ok, dank voor de reactie.

Maar ik ben dus specifiek op zoek naar of ik 16mm buis in kan frezen in 25mm fermacell. Hopelijk heeft iemand op dit forum daar ervaring mee.
 

Bernhard

  • #10
Er liggen miljoenen meters buizen van 10 en 12 mm. voor verwarming en voor koelen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #11
@Bernhard: denk even toekomstgericht........met buisjes zo dun als rietjes (binnendiameter 6 - 7,5mm) kun je toch geen woning verwarmen of koelen.

Gebruik minimaal 16 mm buis! Zet toekomstige gebruikers toch niet op het verkeerde been.
Systemen met dunne buisjes:
* veel te hoge weerstand in de buis, waardoor:
* veel te korte groepen, met gevolg: grotere verdelers nodig
* bieden in de praktijk veel lagere warmteopbrengsten/koelvermogen dan 16 mm buis systemen.
* kijk naar de eisen van warmtepompproducenten: 16 mm
Ik lees in een bijdrage van jezelf dat je het gebruik van 16 mm buis juist verdedigt.

@Zaklamp02 Frezen in Fermacell met buisjes van 10-12 mm raad ik af !
16 mm zou moeten kunnen, maar realiseer je dat de opbouwhoogte forser wordt en de warmteopbrengst zeker niet zo hoog is als een droogbouwsysteem met aluminium warmtegeleiders
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Leuk argument van Bernhard maar dit zegt natuurlijk niets. Er liggen ook nog duizenden daken van asbest en miljoenen elektra groepen die nog geen aardlek beveiliging hebben. Dat ga je voor de toekomst toch ook niemand meer adviseren.

Regeren is vooruitzien. Kijk naar de huidige ontwikkelingen en nabije toekomst en dan kom je toch uit op lage temperatuur verwarming. Toch echt met 16 mm; niet kleiner in ieder geval.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Waarom wil je perse farmacel platen leggen, en zijn toch ook andere opties zoals al aangegeven.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Zaklamp02

  • #14
Reden voor fermacell is met name gebaseerd op twee redenen:

- op plaatsen vrij hoge puntbelasting op de vloer
- extra gewicht/stijfheid van fermacell helpt in mijn geval de stabiliteit/comfort van de vloer (VBI droog)

Bij EPS (-achtige) oplossingen hoor ik van verschillende hoeken toch net te veel verhalen over inzakken en andere problemen.

En er wordt vanalles geroepen over kosten. Maar ik heb een hele sloot offertes opgevraagd en, in mijn situatie, komt fermacell met afstand als meest voordelige optie uit de bus.

Wat me vooral opvalt is dat ik online dus niks kan vinden of je ook 16mm in fermacell kan realiseren. Er zouden toch mensen moeten zijn die hier ervaring mee hebben? De alternatieve opties/ideeën waardeer ik zeer, maar schijnen niet echt nieuw licht over mijn vraag ;)

Overigens: via andere kanalen heb ik nu 1x het verhaal gehoord dat 16mm infrezen in principe mogelijk is in 25mm fermacell. Maar alleen als de fermacell echt goed gelegd is (wat meestal niet door de vloerverwarming-specialist gedaan wordt). En dat daarom toch liever voor 14mm gekozen wordt. Puur als extra veiligheid om niet met een fermacell-legpuzzel te eindigen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
De fabrikant geeft niet voor niets aan dat 16 mm te dik is om in te frezen.
Als je het toch wilt doen, dan moet je dat gewoon doen.
Het is tenslotte je eigen verantwoording en risico.
En ja er zullen best (klus)bedrijfjes zijn die dat wel gewoon in willen frezen, en dan heb je garantie tot dat ze de bus weer gestart hebben en weg zijn.
Vloerverwarming leg je maar 1 keer in je woning.
Doe het dan meteen goed.
Beter nu een paar 100 euro's meer uitgeven als straks spijt hebben.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Zaklamp02 schreef:
Bij EPS (-achtige) oplossingen hoor ik van verschillende hoeken toch net te veel verhalen over inzakken en andere problemen.
Ik ben toch reuze benieuwd naar sat soort fabels, want heb toch echt andere, positieve, ervaringen! Een drukvastheid van minimaal 240 kPa levert echt geen probleem op, ook niet bij hoge belastingen.
En die "andere problemen": zoals??
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Bernhard

  • #17
Degooijer
We worden het niet eens over de diameter van de buizen.
Heb wel eens een leidingberekening gemaakt?
Mogelijk dat je dan een beter inzicht krijgt om de verschillen in de systemen beter te begrijpen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #18
@Bernhard
Dat is jammer, want goede voorlichting naar de (toekomstige) gebruikers is van groot belang.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Zaklamp02

  • #19
@Peter hartelijk dank voor je antwoord! Eindelijk iemand die het on-topic weet te houden.

Ik ga je advies ter harte nemen. Ik vind het wel vreemd dat fermacell dus feitelijk geen oplossing biedt voor 'standaard' 16mm buis. Maar ik wil niet de randjes opzoeken met kans dat het misloopt.

Dus ik denk dat ik gewoon bij de aangeraden 14mm buis blijf, in fermacell. En voor de zekerheid leg ik iets kortere groepen, zodat de totale weerstand in de buizen niet al te hoog wordt. Zo ben ik toch nog aardig toekomstbestendig, mocht ik later nog aan een warmtepomp willen.

Al met al vertrouwen dat ik daar een goed, zeer solide systeem mee leg. Al gaat de tijd het leren natuurlijk, en zijn er vast nog twee wijsneuzen die hier nog een mening over hebben ;)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Eps/xps, daar was een (niet zo) leuke docu over op npo2 deze week.
Een stuk brandbaarder dan de fabrikanten van isolatie systemen beweren. Daar wil je zo min mogelijk van in je huis hebben.
Het ging daar vooral om dak en gevel isolatie, maar voor een vloer geldt bijna hetzelfde.
Eigenlijk bizar dat het nog toegestaan is.

Neopor, wordt ook wel EPS 032 genoemd. Het is eps met een toevoeging. Fikt ongeveer net zo goed.

14 of 16 mm?
60 meter 16mm of 2x30 meter 14. Dat kan met een splitter op één groep dus de verdeler hoeft niet groter. Zit wat weerstand betreft dicht bij elkaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu