Winkhaus PADK

Chappie

  • #1
Goedemiddag Allen,

Ik ben in de markt voor nieuwe kozijnen en zo bied de leverancier een Winkhaus PADK systeem aan. Dit draai/kiep systeem heeft een 3e functie waarbij het complete raam parallel ca. 6 mm naar voren komt

Dit lijkt mij de ideale ventilatie stand voor het hele huis. Mijn vraag; heeft iemand hier ervaring mee? het systeem is sinds 2011 op de markt maar je ziet het weinig, word weinig mee geadverteerd. En hoe zit dat met regen? Als er maar genoeg druppels tegen het raam komen, drupt het vanzelf toch binnen? Of zie ik iets over het hoofd?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb de filmpjes verwijderd, het zijn regelrechte promofilmpjes waar we niet blij mee zijn, beantwoorders zoeken wel op internet wat het is.
 

Chappie

  • #3
Ik snap dat je het forum reclame vrij wilt houden maar ik vond de video toch wel essentieel om uit te leggen wat het systeem doet. Zeker omdat er maar bar weinig over te vinden is. maar goed dat is een andere discussie.

Ik hoop dat er mensen zijn die er meer over kunnen vertellen. Het systeem ziet er perfect uit en is al lang op de markt, maar je hoort/ziet er weinig over. En dan begin ik toch te twijfelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ja, ik ken het heel goed. Wij leveren dit systeem namelijk aan de kozijnenbouwers.

De reden dat het in Nederland in nieuwbouw niet wordt toegepast heeft te maken met de NEN-norm voor ventilatie: NEN1087. Hierin staat dat een ventilatie-opening in de gevel op een minimale hoogte van 1800 mm boven vloerpeil moet zitten. Dit systeem zit rondom het raam, en dus mag je dit systeem niet meenemen in je ventilatie-berekening, en moet je alsnog roosters toepassen om te voldoen aan het bouwbesluit. Dus zal een projectontwikkelaar deze meerkosten niet willen betalen.

In Duitsland (waar dit systeem ontwikkeld is) mag het wel toegepast worden in de ventilatieberekening.

In de renovatie echter wordt het wel veel toegepast. Juist omdat je inbraakwerend kunt ventileren. Want dan hoef je niet te voldoen aan de eis voor nieuwbouw.

Nadelen zijn er ook: Het ventilatie-debiet is beperkt (maar met de juiste tabellen kun je wel aan de ventilatie-eis mbt toevoer voldoen). Daarnaast is het systeem niet zelfregelend: Bij harde wind kan het gaan tochten.
 

Chappie

  • #5
Kijk dat is info waar je wat aan hebt. Dank daar voor.

Hoe zit het met vocht/regen? Als je het raam open hebt staan en regen die tegen het glas aan slaat zal toch langzaam naar beneden en dus naar binnen druppen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
En daarom zit er een ontwatering in de sponning beneden.

Maar zelfs bij slagregen zou het water niet binnen mogen komen.

Je kunt ieder draai/kiepraam hiermee uit laten voeren. Echter als je ramen tegenover elkaar in 1 ruimte op deze kierstand zet, krijg je zgn. dwarsventilatie. 's Zomers is dat fijn (gratis zomernachtkoeling) , en in het najaar en in de winter niet (tocht). Maar daar ben je zelf bij.
 

Chappie

  • #7
Klinkt goed, Bedankt voor de informatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu