Combi magnetron op bestaande groep

Jacko12

  • #1
Ik woon in een recent huis, gebouwd 2012, met aventa groepenkast (8 groepen)
Ik sta op het punt mijn keuken uit te breiden met een combi magnetron. Zoals ik begreep moet deze worden aangesloten op een aparte groep. Helaas heb ik deze niet zo direct beschikbaar aangezien het een uitbreiding van een bestaande keuken betreft. Hierover advies gevraagd bij een electricien, concreet zou dit betekenen dat er o.a. een gat in de vloer geboord moet worden naar de meterkast voor een nieuwe groep. Advies van de electricien was om eerst aan te kijken of dit wel echt nodig is.

De combi magnetron zal voornamelijk met de magnetron /stoom functie gebruikt worden, daar ik al een (grote) oven beschikbaar heb in de bestaaande keuken. Incidenteel zal de oven functie van de combi gebruikt worden om bv even wat broodjes te bakken. De combi heeft een aansluitwaarde van 3,1KWH en wil ik dus aansluiten op het stopcontact die op de groep zit waar overige verlichting van het huis op zit + een Dyson stofzuiger die ik af en toe oplaat. En wellicht het nespresso apparaat maar die zal ik ook niet tegelijk gebruiken met de combi. Alle andere apparaten van de bestaande keuken heb dus hun eigen groep.

Mijn vraag is wat het risico is om het op deze manier te doen + wat de kans is dat de stop klapt als ik bijvoorbeeld veel verlichting aan heb staan / apparaten aan het opladen ben.

Dank voor jullie advies alvast.
 

CV__

  • #2
Een 3kW verbruiker op algemene groep is niet handig. Niet kunnen koffie zetten tijdens gebruik van oven is niet zo fijn.

Risico is overbelasting van de groep. De automaat/ zekering grijpt dan in, maar structurele overbelasting telkens net tot het randje geeft problemen bij verbindingen etc.

Gaatje boren, kabeltje rijgen is zoveel werk niet. Wordt heel veel gedaan bij keukens.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Eens, niet gaan lopen knoeien maar gewoon even een extra kabeltje trekken en een aparte groep maken. Misschien kun je 2 bestaande algemene groepen combineren (waar geen zware lasten op draaien), dan hoef je de kast niet uit te bereiden.
 

Jacko12

  • #4
Het klinkt niet als een kwestie van even een gaatje boren. De meterkast is op de begane grond. De keuken op de 1e verdieping. Daarnaast wordt de combi oven functie incidentieel als oven gebruikt. Hoofzakelijk zullen we de magnetron functie gebruiken.

Ik begrijp veiligheid voor alles, maar dit lijkt wel aardig in de papieren te gaan lopen. En dat vind ik het niet waard. Ben helaas zelf niet zo handig met dit soort dingen.

Even voor het overzicht, dit zijn mijn groepen:
1)KOOK
2)WTW
3)Keuken, berging, WC-douche
4)Slaapkamers
5)Hal-woonkamer-traphal,wc-keuken.
6)Wasmachine
7)Vaatwasser
8)Oven.

De combi zou dan op 5 komen. Als er een list te verzinnen is die niet al te grote kosten met zich meebrengt hoor ik het ook graag!
Dank weer!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Die list verzint de verzekering wel als er iets mis gaat.
 

CV__

  • #6
Welk bouwjaar? Vanaf een bepaald jaar werden loze leidingen naar de keuken min of meer standaard. Kijk eens of er loze leidingen vertrekken vanuit de meterkast.

Die WTW: als die alleen aan WTW doet en niet aan koelen en/of verwarmen dan verbruikt die bijna niks en kun je die ook ergens anders op steken.

Maar dan heb je alsnog geen extra tracé naar je keuken.

Er zijn meer keukens waar een kijkje onder het blok verraad dat bewoners er pas achteraf achter gekomen zijn dat een extra groep wel handig was. :wink:

Maar met keuken op de begane grond en een kruipruimte wordt dat allemaal wel een stuk makkelijker.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Hoeveel aardlekschakelaars heb je? Als dit er nu 2 zijn bij 8 groepen, zal er een 3e bij moeten komen... Of een aparte alamat.

In beide gevallen heb je ruimte nodig in de kast.
 

CV__

  • #8
2012 gebouwd, dus als we er vanuit gaan dat de normen zijn nageleefd zitten er minstens 2 aardlekschakelaars in.

Maar ik zet in op de loze leidingen. Bijna elke technische omschrijving van bouwprojecten vermeld wel dingen als "1x loze leiding tbv boiler in keuken" of zoiets. Dan kun je die WTW op een andere groep drukken (aansluitblokje) zonder aan een extra aardlekschakelaar te moeten.

Over die groepenkast gesproken; 'aventa groepenkast'? Ik ken geen aventa groepenkasten. Wel Avanta CV ketels en Aventa dakairco's. Niet in de war met Attema / ABB / Hager / Eaton?
 

Jacko12

  • #9
Jan schreef:
Die list verzint de verzekering wel als er iets mis gaat.
Zoals wat?? Overbelasting en automaat klapt eruit.
 

Jacko12

  • #10
CV__,

Sorry bedoel Attema. Wat bedoel je precies met die WTW op een andere groep. Ben echt een leek op dit gebied ;-).

Hier wat foto’s van mn meterkast.
1.jpg


2.jpg
 

CV__

  • #11
Dat is 10 groepen + kookgroep (dus 11), rechtsboven nog ruimte voor een extra groep zonder extra ALS. Geen 8 dus.

Voor loze leidingen moet je bij het plafond van de meterkast zijn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Kan je hem niet combineren met de vaatwasser?
(bij mij gaat die pas aan als ik ga slapen)

Er bestaan ook combiregelaars die overbelasting voorkomen als je een wasmachine en een droger op 1 groep zet misschien werkt dat hier ook voor
 

DSR9500

  • #13
Of op groep 5.. slaapkamers.
daar heb je geen grootverbruikers
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu