Oplossing foutief aangelegde vloerverwarming

EllydWB

  • #1
Beste mensen, hierbij een vraag van een leek over vloerverwarming. Sinds een jaar wonen wij in een nieuwbouwappartement. Wij hebben 2 slaapkamers. De slaapkamers, de badkamer en de huiskamer hebben allemaal een aparte thermostaat voor de vloerverwarming. Echter...het probleem is dat de vloerverwarming van de huiskamer een stukje overlapt in de slaapkamer. Die buizen zijn dus niet goed aangelegd. Nu hebben we dus ook altijd een stuk verwarming in een slaapkamer en dat willen we niet. Nu heeft de aannemer als oplossing aangeboden om de aanvoer en retour van de betreffende groep om te draaien zodat de verwarming in de slaapkamer volgens hem nihil wordt. Daar snap ik niets van. Dat zou toch betekenen dat er een nu een stuk in de woonkamer niet goed verwarmt? Is dit een oplossing of heeft iemand een andere oplossing die wij voor kunnen leggen? Bij voorbaat dank voor uw advies! Met vriendelijke groet, Elly Barendregt
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Sorry, maar die aannemer heeft waarschijnlijk nooit begrepen hoe vloerverwarming werkt!
Dit "probleem" is niet op te lossen.
Een vloerverwarming waarbij de groepen niet per ruimte zijn gelegd, kan je niet zomaar aanpassen door de aanvoer en retourleiding om te draaien (hoe verzin je het..!)

Als compromis zou je betreffende groep dicht kunnen zetten of zodanig kunnen regelen, dat de opgewekte warmte in de slaapkamer niet hinderlijk meer is. (de temperatuur in die groep kan je niet zo regelen, dat een deel warm en een deel koud blijft)
 

EllydWB

  • #3
Beste heer of mevrouw De Gooyer, Dank voor uw bericht. De groepen zijn wel per ruimte aangelegd, maar die in de woonkamer niet helemaal correct omdat die een stukje doorloopt in de slaapkamer. Als we die groep dichtzetten wordt de slaapkamer wel koud, maar de huiskamer dus ook niet meer warm of niet warm genoeg als we die groep laag zetten. Uit uw bericht maak ik op dat er geen oplossing is voor dit probleem? (Behalve de buizen opnieuw laten aanleggen, maar dan moet de hele nieuwe vloer eruit en dat is uiteraard geen optie)

Dit is wat de aannemer nog e-mailde: Goedemiddag,



Eigenlijk is het vrij eenvoudig. De vloer verwarmingsslang heeft een aanvoer en retour. Aanvoer is warm, retour is “koud
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
EllydWB schreef:
Eigenlijk is het vrij eenvoudig. De vloer verwarmingsslang heeft een aanvoer en retour. Aanvoer is warm, retour is “koud
 

EllydWB

  • #5
Wederom dank voor uw reactie. Men kan mij als leek inderdaad van alles wijsmaken op dit gebied. Ik neem het weer met de aannemer op! We stellen het zeer op prijs dat u uw kennis met ons deelt.
Vriendelijke groet, Elly
 

Roykes

  • #6
Zou je de tekening met ons kunnen delen?

Als het namelijk als meanderpatroon gelegd is kan het wel iets helpen... maar het probleem zonder hakken en breken helemaal oplossen zal inderdaad nooit lukken
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Als ik de mail van de aannemer lees, dan ligt er maar een slang van de woonkamervloer in de slaapkamer. Dit is de aanvoerslang die direct van de verdeler komt. Er liggen dus geen lussen van de woonkamervloer onder de slaapkamer.

Als de aansluiting wordt omgedraaid zal dit de retor worden. Het retour water is zoals de Gooyer al aangeeft 10 tot 20 graden kouder omdat de meeste warmte al aan de woonkamervloer is afgegeven. De warmte afgifte in de slaapkamer van deze slang zal dan dus inderdaad veel minder zijn.

Duidelijk is dat het probleem alleen helemaal is op te lossen door de vloerverwarming opnieuw te leggen. TS geeft ook aan dat dit geen optie is. Ik zou dus ook gewoon proberen om de aanvoer en retour om te draaien. Is het dan acceptabel, dan is het probleem opgelost. Zo niet dan zal er toch gesloopt moeten worden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Als ik de tekening goed beoordeel, is alles bij aanvang keurig op zone gelegd. Is er nadien soms een wand verplaatst.
Is dat niet het geval, dan is er m.i. niets aan te veranderen: ook van de aanvoer de retour te maken zal erg weinig opleveren, omdat er op den duur nauwelijks temperatuurverschillen zijn.

M.i. is een oplossing om over het gedeelte wat nu warm wordt (en dat is maar een erg klein gedeelte.......het zou mij echt niet storen) een warmte isolerende laag te leggen om de warmte afgifte te dempen.
 

EllydWB

  • #9
Mijn opmerking bij de foto’s is niet geplaatst zie ik. Het is inderdaad zo dat we de muur hebben verplaatst. Nieuwe muur is rood en het gele stuk overlapt nu in de slaapkamer. Men heeft het oorspronkelijke plan aangehouden mbt de vloerverwarming. Heeft het extra stoken in die slaapkamer gevolgen voor de kosten? Of maakt dat niet uit?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
EllydWB schreef:
Heeft het extra stoken in die slaapkamer gevolgen voor de kosten? ......
Ik had al een vermoeden: dat werd bevestigd door de tekening. Uiteindelijk dus een beetje je eigen keuze.

Extra stookkosten zijn er nauwelijks vanwege een lusje van een groep die in een andere kamer ligt.

In de laatste opmerking proef ik iets anders:
Gaat het er soms om om de extra stookkosten (of andere kosten) te verhalen op degene, die dit heeft aangelegd?

Nou, ik help je uit de droom: daar zal ik zeker niet aan meewerken.
 

EllydWB

  • #11
Heb net een reactie gepoogd te plaatsen, maar dat is denk ik weer niet goed gegaan. Misschien was mijn reactie verwarrend, maar we hebben de muur VOOR de bouw laten verplaatsen. Meerwerk dus! De aannemer wist dit lang voor de bouw en had daarom de verwarming goed moeten aanleggen. Hij heeft echter het oorspronkelijke plan aangehouden. Mijn zorgen om de kosten waren dat ik bang was dat we altijd meer zouden betalen voor een stuk verwarming dat we niet wensen. Als dat niet het geval is ben ik opgelucht en zullen we het voorstel van de aannemer aanvaarden. Nogmaals erg veel dank allemaal voor het meedenken. Wordt erg op prijs gesteld!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Op de tekening is ook te zien dat de slang zo gelegd is dat er een warmere zone in de vloer zit aan de gevelzijde. Daar gaat het warme water als eerste naar toe.

In de oplossing van de aannemer doe je dit effect te niet. Waarschijnlijk merk je hier niets van maar het is niet zoals bedoeld.

Extra stookkosten zullen te verwaarlozen zijn. Het is nu niet helemaal aangelegd zoals zou moeten. Enige optie om dat te corrigeren is de vloer slopen. Het is maar zeer de vraag of dat wel verstandig zou zijn. De kans is groot dat het meer kwaad dan goed doet.

Dit los van het feit of je het redelijkerwijs wel zou kunnen eisen.
 

Roykes

  • #13
Wat andere ook al zeggen, als het gemaakt is volgens tekening... heeft het geen enkele zin om de actie te doen die de aannemer aanbied, dit zal alleen maar averechts werken.
als werkelijk waar om zo een klein stukje gaat zal het bijna niet merkbaar zijn dat je slaapkamer opwarmt. je zal hooguit voelen dat de vloer warm is.


Echter zijn we nu bezig met het beoordelen van andermans werk, wat eigenlijk in de beginpost anders word beschreven... dit vind ik eigenlijk niet zo netjes. en is ook niet toegestaan op dit forum.
ik zou ook vriendelijk willen verzoeken ( aan de moderators) om de installateur die met naam en adres op de foto staat te verwijderen.
 

EllydWB

  • #14
Het was zeker niet mijn bedoeling iemand in diskrediet te brengen. Ik kan de tekeningen zelf niet verwijderen. Ik zal uitzoeken wie dat wel kan. Groet Elly
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik heb de tekeningen verwijderd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu