Dikte rachels voor zolderplafond

Jan Vandromme

  • #1
Beste,
Ik zou de zolderplafond willen bekleden met houten planchetten/schroten van ongeveer 20 cm breed. Ik zou die natuurlijk direct op de kepers kunnen schieten of met klemmetjes er op nieten, maar omdat niet alle kepers allicht even recht zijn, lijkt het me aangewezen eerst rachels op de kepers te schroeven om de hoogteverschillen op te vangen. Ik zou nu echter wel graag de planchetten in dezelfde richting leggen als de richting van de kepers.
Wat doe ik nu best? De rachels gewoon op de kepers, in dezelfde richting vastmaken? Dus elke rachel volgt gewoon de lijn van de keper waarop die ligt.
Of moet ik rachels van de ene keper over de andere kepers vastmaken. Zo staan de rachels dus loodrecht op de kepers, en zo zie je het ook in (alle) filmpjes over het plaatsen van plafonds. Maar dan zou ik daarop nogmaals rachels moeten vastmaken om terug dezelfde richting als de kepers te bekomen? Dat lijkt me wat overdreven, of doe ik dat toch best zo?
Ik zou rachels gebruiken van 12 mm dik, en 40 mm breed.
Dank voor jullie reactie
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat is de hoh maat van de kepers, 60 cm?
12 mm is erg dun, ook om het plafond aan vast te maken, 20 mm gebruikelijk bij 60 cm.
Eerst haaks op de kepers uitstroken, hoh 60 cm maximaal en daarna een tweede laag stroken hier weer haaks op.
 

Jan Vandromme

  • #3
HoH is 40 cm.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dan is 12 mm nog te dun.
 

Jan Vandromme

  • #5
Dank voor uw reactie, maar ik had graag geweten waarom de rachels niet rechtstreeks op de kepers bevestigd mogen worden ipv haaks en dan nogmaals haaks. Kan je even verduidelijken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dan is het lastig om de stroken in één vlak te monteren.
Breng je stroken haaks op de balklaag aan, dan is door middel van uitvullen het vrij eenvoudig om een vlakke basis te maken waartegen je plafond komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu