Stoppenkast in de schuur aansluiten?

Marco1111

  • #1
Hallo,
Ik klus veel in de schuur en verbruik daar soms dus redelijk veel stroom. (Vooral als het stroomkacheltje aan is)
Nu is dat allemaal aangesloten op 2 stopcontacten en dan verlengkabels.

Geen krachtstroom overigens.

Ik wil dit allemaal toch iets veiliger aan (laten) leggen.
Hoe kan ik dit het best verwezenlijken? Wat komt hier allemaal bij kijken?

Ik zat te denken aan een stop op de huidige aansluiting in de schuur en van daaruit dan meerdere stopcontacten monteren.

Moet ik dan een hele groepenkast in de schuur plaatsen?
En hoe doe ik dat dan met de aardlekschakelaar? Dan moet er ook een in de schuur geplaatst worden toch? Ik las iets over lekstroom namelijk en dat er dan aarddraad aangelegd moet worden?

Kan iemand hier wat duidelijkheid over geven of advies.

Overigens, een extra groep in het huis voor de schuur aanleggen is geen optie, dit moet echt in de schuur gebeuren.
Ik heb wel maar 1 “groep
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waarom wil je een "stop" in de schuur?

Die groep is in de woning al beveiligd met een zekering of installatieautomaat, misschien ook nog met een aardlekschakelaar. Dit is al een beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting. Niet tegen blikseminslag maar dat is sowieso een hele andere tak van sport.

Je kunt toch gewoon de bestaande installatie uitbreiden met meerdere vast gemonteerde contactdozen (met randaarde contact uiteraard)? Welk probleem voorzie je daarbij dat je allemaal ingewikkelde dingen aan het verzinnen bent?
 

Marco1111

  • #3
De schuur staat meer dan 100 meter van de woning (boerderij) vandaan.
Dat is waar ik me een beetje zorgen om maak, het is een lange afstand en we hebben nog een tuinhuisje (op dezelfde groep) bij het zwembad.
Met name met onweer ben ik er niet helemaal gerust op.
Het gaat al jaren goed hoor maar het blijft toch aan me knagen dit te verbeteren.
Better safe than sorry.

Hoe zou je dat tegen blikseminslag beveiligen dan?
En ook dat stukje over lekstroom. Het is nogal een afstand he.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
100m is nogal een eind! Weet je wat voor kabel hier ligt, en hoe is deze in de meterkast beveiligd? Je hebt kans dat de beveiliging niet voldoet, maar dat los je dan niet op met een extra zekering in de schuur... Je wilt immers ook dat de boel uitschakelt als je een meter voor het schuurtje perongeluk een schep in de kabel zet.

Wat is precies je gedachte bij bliksembeveiliging? Wil je dat de schuur beschermd wordt bij een inslag ergens in de buurt? Wil je dat de woning beschermd wordt bij een inslag op/nabij de kabel van woning naar schuur? Wil je beschermen tegen een directe inslag?

En welke mate van bescherming zoek je dan precies? Moet het pand heel blijven (dus niet in brand vliegen)? Moet de apparatuur ook heel blijven?

Je zult wel snel geneigd zijn om te roepen dat je tegen "alles" wilt beschermen maar dat is geen doen voor een thuissituatie. Dat red je ook niet met componenten in de groepenkast trouwens, dan moet je ook bliksemafleiding installeren (dus een vermazing op het dak, of opvangmasten). Ik denk dat je gaat schrikken van het bijbehorende prijskaartje. En het is maar een schuur, geen datacentrum...

Mocht je hier serieus iets mee willen dan kun je beter eens een bliksembeveiligingsspecialist uitnodigen, dit is geen doe-het-zelf klus meer.

Je kunt zelf wel overspanningsbeveiliging installeren, maar dan moet je niet de illusie hebben dat je overal tegen beveiligt. Als de bliksem een keer goed *op* het schuurtje in slaat dan is je halve schuur weg, daar beveiligt geen component in de groepenkast tegen...
 

Marco1111

  • #5
Inderdaad, ik ben erg geneigd te zeggen tegen alles haha.

Jammer zeg, ik had gehoopt dat er een goedkope oplossing was om mezelf gerust te stellen.
Ik zal eens een bliksemafleiding specialist laten komen om te kijken wat zoiets zou kosten maar waarschijnlijk zal dat dus niet haalbaar zijn om het goed te doen. Zoals je zegt, het is immers maar een schuur.

Voorlopig maar doorgaan met alleen de stekkers aangesloten houden als ik bezig ben dan, en met onweer wegwezen uit de schuur.
Dat kost me iig niets.

Heel erg bedankt voor je hulp zover!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu