Owatrol invloed op kleur tint?

Piet de Prutser

  • #1
Hallo klussers, vakmannen,

Ik heb twee potten hoogglans verf voor buiten van dezelfde ral kleur. Wel twee verschillende merken en afkomstig van twee verschillende bouwmarkten. Maar gezien dezelfde ral code dacht ik dat ik toch echt dezelfde kleur/tint in bezit zou hebben. Dat is niet het geval. De ene is donkerder dan de andere. Om eerst maar de fout bij mezelf te gaan zoeken moet ik wel vermelden dat ik aan de meer donkere pot owatrol heb toegevoegd als experiment (gezien de betere vloei die ik graag wilde destijds). Is het mogelijk dat owatrol de tint donkerder maakt? Laten we zeggen omdat ik er dan teveel in gedaan heb wellicht? Of moet dit nooit van invloed zijn hierop?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Mijn ervaring is bij een gelijk ral nummer: twee verschillende merken=twee verschillende kleuren.
 

Ambidexterity

  • #3
Wat Rola al schreeft, onlangs heb ik dit ook bij de hand gehad. Ik heb mijn de zijkanten van mijn trap geschilderd in RAL 9010 met nog verf uit de bouwmarkt. Recentelijk ben ik gestopt met verf uit de bouwmarkt aangezien de waterverf niet mooi te krijgen is. Onlangs heb ik de treden geschilderd met RAL 9010 van Sig** wat een zeer mooi resultaat geeft, maar helaas is de ene meer gelig.
Het is raadzaam om het bij een product en merk te houden.

Wat betreft die floetrol, dit is perfect door de muurverf, maar door de normale verf ben ik er niet kapot van. Het zorgt inderdaad wel voor een langere opentijd, maar het verdunt ook je dekking en dan kan je 1 extra keer aan de gang om het mooi te krijgen. Als je goeie watergedragen verf koopt, dan is deze iets duurder dan bij de bouwmarkt, maar een heel stuk minder ellende waardoor je uiteindelijk goedkoper uit ben.

Helaas mag ik hier niet vermelden waar ik mijn verf het gekocht, maar als je met Google gaat zoeken zal het niet zo moeilijk zijn.
Ik heb voor de primer €35,- betaald en de aflak €45,- per liter.
 

De Bob

  • #4
TS

Wat voor Owatrol heeft u toegevoegd ?

Er zijn n.m. meerdere soorten.
 

Piet de Prutser

  • #5
@Rola, @Ambidexterity Het is dan wel jammer dat we dan eigenlijk merk gebonden zijn om zeker te weten dat we geen rare kleur verschillen krijgen (ik haal vaak de verf die ze in de aanbieding hebben).

Het gaat trouwens alleen om owatrol, geen floetrol. En dit zou het product juist moeten verrijken en niet verarmen.

@De Bob, zo'n oranje blikje met "the original" erop, iets met rustol.

Misschien kan iemand me ook vertellen hoe de juiste verhouding het beste/makkelijkste te bepalen is. Maatbekers? Eetlepels? En dan per heel blik verf? Eigenlijk deed ik het maar op de gok, zoals ook met terpentine, dat ging altijd wel aardig;)
 

De Bob

  • #6
Owatrol wordt vaak toegevoegd aan scheepslakken.
Het maakt de lak wat rijker/smeuiger, en heeft een (roestwerende) werking.

(Van dat laatste ben ik in mijn ervaring niet geheel overtuigd op staal)

U kunt het gebruiken/mengen als een verdunner, niet te veel, het moet wel lak blijven
 

Ambidexterity

  • #7
Owatrol is het merk, dit gooi je niet ergens doorheen. Floetrol, Rustol (nooit van gehoord) zijn een van hun producten. alles wat je door je verf heen gooit is verdunnen of versnijden, ik geloof niet dat Owatrol pigmenten verkoopt om je verf te verrijken. Daarbij plakt of kleeft een pigmenten niet, daar zijn andere middeltjes voor zoals een bindmiddel enzovoort. Dus wat het rustol ook is, het veranderd de samenstelling van je verf, of je verdikt of verdunt de dek kracht gaat achteruit. je verrijkt het dus niet.

Kleuren kan je heeel lang over discussiëren tot dat je er koppijn van krijgt.
RAL 9010 (als voorbeeld) is niet altijd hetzelfde. Kleur systemen zijn afspraken/protocol hoe de kleur moet worden opgebouwd zodat deze altijd hetzelfde is. Echter is een x percentage afwijking toegestaan. De aanbieding verven waar over je het hebt zit vaker een afwijking in, sommige mensen zegen dat deze meer versneden wordt. Of dit waar is kan ik niet zeggen, maar de verf welke ik nu inkoopt is zeker stabieler van kleur.
 

Piet de Prutser

  • #8
Ja dat is een goeie. Het is natuurlijk een merknaam met vele producten. Ik praatte eigenlijk mensen na die het enkel over owatrol hadden. Na er wat over gelezen te hebben denk ik dat dit komt omdat dit het eerste product van dit merk was. En afhankelijk van welke taal je de website v.d. fabrikant instelt, heeft men het over 'owatrol olie' of 'rustol owatrol'... ja als men het zelf al niet zeker weet hoe het nou echt heet ;)

Wat betreft het verarmen of verrijken, de fabrikant claimt dat het spul de dekkracht v.d. verf vergroot. Verder zullen ze bedoelen de betere verwerking en de eventuele toepassing als roestwerende verf.

Ik denk dat ik ook meer van hetzelfde merk zal gaan kopen. Maar de echte goede merken kosten wel bakken vol met geld zeg... alsof het vloeibaar goud is ofzo.
 

De Bob

  • #9
Jaren lang Owatrol gebruikt bij scheepslakken, olie/verftoevoeging/anti roest

Het maakt de verf smeerbaarder/smeuiger en vertraagd de droging (betere vloeing).

Maar van het roestwerende middel nog geen profijt gehad.fabels.

Ook niet bij puur gebruik.
Roest is en blijft roest, en bij.gebrekkig onderhoud alleen maar meer roest, dat houd Owatrol niet tegen.

Maar voor lak toevoeging een prima product.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
8
Gerelateerde onderwerpen
Lijnolie/owatrol
Owatrololie toevoegen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu