Owatrololie toevoegen

John van laarhoven

  • #1
HOI : Ik heb op internet gelezen dat owatrololie toevoegen als vervanging van terpetine (verdunnen) aan verf een beter en gladder resultaat geeft. Heeft daar iemand ervaring mee . Laat maar komen die reacties :) . Mvg John
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Ik doe het altijd, het vloeit beter uit.
 

Henk E

  • #3
Met terpetine verarm je de verf en met owt. verrijk je de verf
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het geeft inderdaad een beter en gladder resultaat (ook glanzender) maar stel je van de roestwerende eigenschappen op een roestig oppervlakte niets voor. Het roest onder de verf gewoon verder.
 

Henk E

  • #5
Over de roestwerende eigenschappen wil ik het volgende nog wel kwijt:
ik werk al een poosje met o.w.t. op diverse staalconstructies en tot nu toe ben ik er wel tevreden over alleen op velgen van aanhanger heb ik terug komende roest gezien (dat zou door de pekel komen waar het niet zo goed tegen kan)
voor de rest heb ik tot nu toe nog geen roest meer gezien
ik gebruik een staalborstel op de haakse slijper dan 2 laag o.w.t. (dun)
dan 2 laag grondverf voor metaal en als laatste 2 laag aflak.

Maar als er een idialer middel is b.v. totaal 2 laag en klaar dan hou ik mij aanbevolen, ik ben ze nog niet tegen gekomen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het gaat meer om de roestwerende eigenschappen op een roestig oppervlakte.

Als er sprake is van oppervlakkige roest wat je van tevoren goed kaal schuurt tot op het blanke staal zal het niet meer terugkomen. Maar dat zal het met een goede (epoxy) primer ook niet.

Een stevig ingeroest stuk staal insmeren met owatrol heeft geen zin, de roest komt er gewoon weer doorheen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Het toevoegen van genoemd product aan alkydverf mag dan de eigenschappen "verbeteren", maar elk voordeel heb z'n nadeel: olie verdampt langzamer dan terpentine.

Als u buitenwerk hebt is de stofontvankelijkheid door de tragere droging dus aanzienlijk hoger, zeker bij wind. Vuil in het eindresultaat is geen uitzondering.

Omdat fabrikanten steeds minder oplosmiddelen aan de verf mogen toevoegen was de klacht dat de droging veel trager verloopt dan voor de VOS maatregel.
Dat is nu ondervangen door andere drogingsversnellers toe te voegen die bovengenoemd bezwaar grotendeels opvangen.

Nog een ander aandachtspunt: niet elke alkydverf laat zich makkelijk met olie verenigen, hetzelfde ziet u bij het overschilderen van kit. Eerst een beetje mengen dus en uitsmeren op een staaltje. Beoordeel eerst het resultaat voordat u een dure pot verf onbruikbaar maakt.
 

John van laarhoven

  • #8
HOI Kees : Ik denk dat ik met een kenner te maken heb . Ik wil alleen goede verf gebruiken voor mijn voordeur in het glans. Weet jij welk goed merk zich wel laat mengen met Owatrol want ik wil het toch wel eens proberen. Het gaat me als hobbyschilder meestal wel goed af gezien de reacties van de buurt maar ik streef graag naar het beste resultaat. Als geen merken genoemd mogen worden dan misschien wat links of afkortingen. Andere tips zijn ook altijd welkom. Mvg.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Aan goede A-merk lakverf voegen we absoluut geen additieven toe, al was het alleen maar omdat fabrikanten geen garantieaansprakelijkheid accepteren. ( En gelooft u mij, toevoegingen zijn er in het lab van die fabrikant vlot uit te halen.)

Op dit forum doen we niet aan merkaanbevelingen, maar als u op de Nederlandse markt rondkijkt ondekt u snel dat er maar een paar grote spelers zijn. Lees de producteigenschappen van die A merken en maak uw keuze. Er zijn er al 2 die met en S beginnen als u afkortingen wilt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu