Isolatievlokken in houtvloercontstructie als geluidsisolatie

Alsivar

  • #1
Na zeer veel onderwerpen op dit forum gelezen te hebben en ook vooral veel bijdrages van Roman aandachtig bestudeerd te hebben, vraag ik me toch nog iets af.

Ik weet dus uit die eerdere discussies dat ik eigenlijk gipsplaten tegen de vloer van mijn buurman moet aanbrengen en af moet kitten, dan een vrij zwevend plafond van gipsplaten daaronder, met isolatiewol daarop liggend.

Maar....

In mijn geval heb ik een houten planken en balken constructie boven mijn hoofd, met daarbovenop mijn buurman met zijn geluid. Aan de balken hangt eerst het oude rachels/riet/pleisterwerkplafond met daartegenaan nog eens gipsplaten van de vorige bewoner.

Om alle huidige rommel van de balken af te halen, moet ik mijn hele huis in een bouwplaats omturnen en heb ik kans dat mijn muren beschadigen.

Is het een alternatief om de huidige vloerconstructie vol te blazen met isolatievlokken en daar eventueel nog een vrij hangend plafond met isolatie wol erop onder te hangen? Of mis ik dan precies het gewenste effect?

De stemmen en muziek geven voor mij de grootste problemen. Contactgeluid is veel minder belangrijk om aan te pakken, maar kan zeker geen kwaad om ook iets te minderen.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen om iets minder mee te leven met het omgekeerde dag/nacht ritme van mijn aardige buurman ;)
 

Artlijn

  • #2
Inspuiten met isofloc is een redelijke oplossing. Een ontkoppeld afgehangen plafond is alleen dan goed als je het oude plafond weghaalt. Anders krijg je een drielaags systeem dat onvoorspelbaar is. (mogelijk resonanties)
De afhanging met speciale ontkoppelbeugels te verkrijgen bij warmteplan De beugeltjes monteren op een lat en vervolgens aan de plafondbalken. daaraan 2 lagen gipsplaaten (mogen niet de muren raken) na de eerste laag laten inspuiten met isofloc en dan 2e laag gipsplaat.
 

Alsivar

  • #3
Ik dacht dat merken niet genoemd mochten worden, maar in dit geval noem ik even easy-cell als systeem wat ik gezien heb. Is dit gelijkwaardig?

Zodra er ook weer demping met wol op de nieuwe gipsplaten ligt, lijkt me dat het 3-laags risico weer weggenomen wordt?
 

Artlijn

  • #4
Dat zijn ook cellulose vlokken. Overigens is zelf inblazen niet direct zo makkelijk. Niet voor niks krijgen de verwerkers een training van meerdere dagen. De dichtheid moet goed zijn. te strak ingeblazen maakt een te stijve massa en te los weer te weinig isolatie.

Als zowel de tussenruimte tussen plafond en vloer en tussen plafond en ontkoppeld afgehangen plafond worden ingespoten is het risico inderdaad geringer.
 

Alsivar

  • #5
Dank je. Ik ga het werk waarschijnlijk niet zelf doen, maar vind het wel fijn een goed beeld te hebben van de beste oplossing en dat ik vast een beeld heb van de kosten voordat ik op zoek ga naar een aannemer.

Ook belangrijk is of het wel zin heeft, geluid blijft een moeilijk ding in mijn ogen, volgens mij komt een gedeelte ook door de muur naar beneden bijvoorbeeld.
 

Roman

  • #6
Indien er lege ruimte tussen jouw plafond (gips/riet) en de vloerbalken van de bovenburen zit dan is het inblazen van vlokken een begin. Het "dempt" de (versterkende) resonantie in de ruimte. Daarnaast zou je een extra laag gips kunnen aanbrengen tegen de huidige laag. Let wel op of dit constructief ook mogelijk is (ivm gewicht).

Een derde laag is inderdaad niet aan te raden, deze versterkt bepaalde frequenties zones juist, inderdaad onvoorspelbaar gedrag.

onthoud Massa-Vering-Massa. In jouw geval dus Bovenburen-Wol-Gips/riet.
 

MvanV

  • #7
Ik zou eerder voor glaswol/rotswolvlokken gaan, die dempen beter dan cellulose
 

Alsivar

  • #8
Iedereen bedankt, ik ga beginnen om de ruimte met cellulose vol te blazen en eventueel als dat niet genoeg helpt, geven 2 specialistische aannemers aan dat een ontkoppeld plafond toch nog veel helpt en dat ze ook die laag dan volblazen met cellulose om neem ik aan het onvoorspelbare gedrag weg te nemen.

maar goed, eerst maar eens kijken wat stap 1 helpt..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu