Inbouwdozen boren + plaatsen

Hanckey

  • #1
Ik ben van plan om een x aantal inbouwdozen in ons huis te plaatsen. Op dit moment zit er nog opbouwmateriaal op. Probleem hierbij is alleen dat ik het heb over betonnen muren. Ik ga hiervoor met handdiamantboor aan de gang. Ik heb alleen nog wel een aantal vragen:
  • Welke diameter moet ik gebruiken? Volgens mij wordt meestal 82 mm gebruikt, hier past een standaard inbouwdoos wel in, maar dit past maar net. Ik vraag me dan af hoe ik die dingen vast ga zetten; wat voor spul kan je daarvoor gebruiken (is fix en finish hier goed genoeg voor?) en is een diameter van 82 mm wel genoeg dan? Of kan ik beter een grotere diameter boren zodat ik meer plakspul erin kwijt kan?

    Wat voor diepte inbouwdoos moet je hebben? Als je er achter moet lassen moet je 50 mm gebruiken.

    Maar wat als je een stopcontact kan doorlussen? Heb je dan nog steeds een 50 mm doos nodig of gaat dat ook in een 40 mm diepe inbouwdoos?


    En wat voor doos moet je gebruiken voor een dimmer?

    En weet misschien iemand wat voor inbouwdoos je nodig hebt voor een antenne wcd (coax) en cat5 inbouwdoos (voor computer en telefoon)?Volgens mij is 40 mm hier wel genoeg voor.
 

Joost81

  • #2
De diameter weet ik zo niet uit m'n hoofd. Gewoon de diameter waarbij de doos er strak in past.
Wat ik doe om er voor te zorgen dat zo'n doos zeker niet meer los gaat is achterin het geboorde gat nog een gaatje boren met een plug erin. Dan opvullen met wat roodband (beter geschikt voor zo'n dikke laag dan F&F). Doos erin en met een schroef door de achterkant van de doos schroef ik 'm vast zodat 'ie zeker nooit meer los gaat.

Als je geen lasdoppen gebruikt achter je schakelmateriaal is 40mm eigenlijk altijd geschikt (ook voor een dimmer en antenne/ cat5 aansluiting). 50 mm is wel wat makkelijker als er nog draden achterlangs lopen naar aangrenzende dozen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Een standaard doos zet je nooit met een schroef vast omdat dan de elektrisch isolerende eigenschappen teniet worden gedaan!
 

Fiesiekus

  • #4
Klopt, ik duw een doos in een klodder gips.
 

StefanD

  • #5
Als je niet echt een goede reden hebt om geen 50 mm te boren zou ik altijd 50mm nemen. Je weet nooit wat je over een paar jaar nog wilt doen.
Een tip voor als het beton erg hard blijkt: boor eerst een paar millimeter met de dozenboor, en boor dan met een dun betonboortje gaten van 50mm diep rondom in de gleuf die je met de dozenboor hebt gemaakt. Het is dan een stuk makkelijker om met de dozenboor de rest weg te boren.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
In principe hoef je inbouwdozen niet vast te zetten. Meestal zet je de pvc electriciteitsbui(s)(zen) vast met een paar spijkers schuin naast de buis. Hierdoor klem je de inbouwdozen automatisch ook vast, het is alleen maar de bedoeling dat de boel (zo lang er niet gestuukt is) er niet uit lazert.

Na het stuccen zitten de dozen vanzelf muurvast.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Zoals Fiesikus al zei, gewoon een klodder Roodband, werkt perfect.
Het gat kan je het beste ongeveer 85mm diameter boren. De dozen zijn 76mm

@Cyruse, vertrouw er maar niet op dat de stukadoor je dozen vast zet, ik heb daar niet zo'n goede ervaring mee
 

Xr8

  • #8
Er zijn tegenwoordig mooie blauwe dozen, met een uitdrukbare bodem. Een doos geschikt voor 40 en 50mm. Zou indien mogelijk altijd voor 50 kiezen. Baat het niet schaadt het niet.

Laat dit soort gaten zelf meestal door een diamantboorder doen, gat 80 de boven genoemde dozen hebben een goed klemsysteem en zitten van zichzelf goed vast. Zelf zou ik ze wel aansmeren.

Succes.
 

Red

  • #9
Zorg voor een goede diamant boor en een sleuvenzaag met stof afzuiging via een bouwzuiger. Inderdaad liefst 50mm diepe dozen gebruiken, tenzij de muur dikte dit niet toelaat. Dan nog loop je bij binnenwanden de kans dat je er doorheen gaat (evt centreerboor verwijderen), het is dan ook een geruststellende gedachte wanneer er toch nog gestucadoord moet worden :cool: . Ik heb de dozen deels met cement vastgezet, wat niet handig is, later met gips, dat gaat veel beter. De buizen zou ik ook zodanig vast zetten dat er tijdens het stucadoren niets meer mee kan gebeuren, ik heb daarvoor van die nylon zadels met spijker voor gebruikt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu