Gaten in tegel zonder tegel te breken

Stax

  • #1
Ben inmiddels aardig gevorderd met tegelen in de badkamer, maar loop tegen een probleem aan. Heb een dubbele WCD die op 9 mm van de onderrand van een tegel zit. Ik gebruik zo'n tegelboor met een verstelbaar 'mes' om gaten mee te zagen. Het eerste gat lukt prima, maar bij het tweede gat (dat een stuk overlapt) blijft op het allerlaatst steeds dat mes in het al geboorde gat 'haken', waardoor het 9 mm dunne reststuk afbreekt. Het afdekplaatje van de WCD overlapt maar 5 mm, dus dat ontbrekende stuk valt op. Ik heb nu al 3 tegels vernaggeld en vond het tijd om jullie eens om raad te vragen.

1) Ik boor vanuit de hand, en hoewel dat goed gaat, kan ik me voorstellen dat dat 'haken' op het laatst juist ontstaat omdat ik de boor net niet helemaal recht houdt. Denken jullie dat het opgelost is door een boorstandaard te kopen? Wel weer 50 euro...
2) Misschien is het ook een kwestie van ondersteuning? Ik heb er nu een dikke plank hout onder liggen, maar misschien moet ik er eens een latje op slaan waar de zijkant van de tegel dan tegenaan rust... zou dat helpen?

Of... jullie hebben vast nog betere ideeën! Alvast bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
9 mm is wel erg smal :?
Probeer het eens op een afvalstuk en dan eerst een stukje boren vanaf de achterkant en dan vanaf de voorkant, het laatste dunne stukje in het midden met een dremel o.i.d. wegslijpen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beide gaten te gelijk boren (steeds wisselen van gat)
allebei vanaf de voorkant.

leg de tegel goed vlak neer en sluit hem op door een paar latjes rondom
zodat hij niet kan verschuiven
 

-stuffie-

  • #4
Of eerst goed op de muur lijmen, laten drogen en dan boren...
 

Stax

  • #5
Ahhhh boren vanaf de voorkant? In de manual van die gatenboor staat juist expliciet vanaf de achterzijde. Maar goed, Jan, dat ga ik idd eens proberen op een afvalstuk, en dan gecombineerd met de tips van boertje125.

Eerst op de muur lijmen is wel een tip, maar in mijn geval lastig te realiseren omdat ik de inbouwdoos al 8 mm uit de muur heb laten steken zodat ik niet met opzetringen hoef te klooien. Bovendien zit alle bedrading er al in dus lijkt me ook niet handig om daar met een boor in rond te gaan wroeten. ;-)

Bedankt, ik meld nog wel even of het gelukt is!
 

Toon

  • #6
Gebruik een multitool met een tegelfreesje.
 

Stax

  • #7
Hmmm.... da's ook wel een idee, Toon. Ik ga eens kijken of zoiets ook voor mijn multitool bestaat (neem aan dat die dingen niet universeel zijn...).
 

Superkees

  • #8
Meestal heb je niet het volle gat van de inbouwdoos nodig. Je kunt dus wat meer van de rand gaan zitten dan die 9 mm. Mits je uiteraard nog wel je schroeven van de inbouwdoos kunt indraaien.

En misschien zie ik het verkeerd, maar het eerste gat zit verder van de rand? Ik zou iig het gat dat het dichts op de rand zit, eerst zagen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
de inbouwdoos al 8 mm uit de muur heb laten steken
Dat zal dus niet meer lukken om het gat kleiner te maken.

Maar met een slijptol, met widia schijf kun je ook een doos uitzagen.
Ook tot op een klein randje na.
Je krijgt dan wel een vierkant gat, maar als je het naukeurig doet, dan dekt de plaat het wel af.

Of anders hetzelfde zoals we het vroeger deden, met een vlecht tang het gat uitknippen.
Maarja daar moet je wel veel ervaring mee hebben anders lukt het niet.
 

Stax

  • #10
Inderdaad, een kleiner gat maken is niet mogelijk (maar zou toch maar een paar millimeter schelen).

Peter, je idee van een rechthoekig gat met een slijptol is ook niet verkeerd. Een diamantschijfje voor de slijptol is weer wat goedkoper dan de tegelfrees voor de multitool. ;-) Ik probeer het nog een keer met de gatenboor en als dat alsnog misgaat wordt het de slijptol.

Bedankt allemaal!
 

Bassss

  • #11
Nog een alternatief: eerste gat met de gatenboor eruit zaken, tweede gat vervolgens vanuit het eerste gat met een handzaag (beugel met wolfraamzaagje) eruit zaken. Ging bij mij prima.
 

Bass

  • #12
Ik zou het gat sowieso iets kleiner maken dat de doos anders zie je al snel een randje langs de afdekplaat van de WCD.
Ik maakte de gaten weleens door een hele rits sleufjes naast elkaar te slijpen met een slijptol en een diamantschijfje. De stukjes vallen er dan bijna vanzelf uit, zeker als je het ook nog eens kruislings herhaald. Je kunt het zo aardig rond maken en je hoeft bijna geen kracht te zetten op de tegel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Stax schreef:
Eerst op de muur lijmen is wel een tip, maar in mijn geval lastig te realiseren omdat ik de inbouwdoos al 8 mm uit de muur heb laten steken
 

Henkvis

  • #14
Of ,met een speciaal wolfraam decopeerzaagje van een paar euro.
Dit werkt als een tierelier. Ik heb er al heel wat dubbele dozengaten mee uitgezaagd.

Suc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu