Arduinen tegels rondom huis

Karine

  • #1
Wij willen rondom ons huis een pad maken met arduinen tegels van 15*15 en 2,5 cm dik.

Huis staat er nu 3 jaar en is vroeger 2,50 meter diep uitgegraven voor de kelder.

De bedoeling is dat er een voeg van +- 0,5 cm tussen de tegels is.

Hoe kunnen we de tegels nu best plaatsen zodat deze zeker niet gaan zakken, want met een cementvoeg zie je dat natuurlijk heel snel?
 

Bass

  • #2
Na 3 jaar zul je - afhankelijk van de grondsoort, verdichting en bovenbelasting - de meeste zakking van de aanvulling rond de kelder wel gehad hebben.

Straatwerk met een starre voeg (=cementeuze voeg) vraagt echter om een starre ondergrond. Op een andere manier houd je de bewegingen ten gevolge van belastingen en bijv. vorst niet tegen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld een laag beton onder je tegels. Dit is werk voor een echte specialist en is erg duur.

Is het geen optie om de tegels te voorzien van een meer flexibele voeg, of in te vegen met split? Je kunt het dan af met een wat eenvoudigere ondergrond. Dit is echter ook afhankelijk van de te verwachten belasting. Voor een oprit bijvoorbeeld zijn tegels van 25mm te dun.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Uitgraven tot ± 30 cm diep, opvullen met geel zand, gemengd met één schep cement op 8 schep zand, hierdoor ontstaat er een gestabiliseerde onderlaag, de tegels niet voegen met een harde voeg maar met fijne steenstjes, scherp zand o.i.d.

Ook een laag beton met wapening op een gestabiliseerde laag is mogelijk, hierop kunnen de tegels gelegd worden.

Het is een hele klus die misschien beter door iemand gedaan kan worden die er handig/deskundig in is.
 

Karine

  • #4
Is er ook geen blauwe hardsteen van 6 cm dik verkrijgbaar, die dan gewoon als klinker kan gelegd worden in de stabilisee ?

Deze dan eventueel met een voegje van 3 mm leggen(toont wel breder wanneer de steen getrommeld is) ofwel gewoon tegen elkaar leggen ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het is niet op te noemen wat er aan steen te koop is bij een natuursteenhandel, het lijkt me het beste dat u zich daar op de hoogte stelt.
 

Karine

  • #6
Zal Belgische van 2 a 2,5 cm worden.Die andere is niet betaalbaar.

Probleem is dat er een dikterverschil is van een halve cm dus ik denk dat ik hem in de mortel moet leggen en dat cement op chappe strooien niet zal lukken.
 

Bass

  • #7
Dat is inderdaad waar. Gelegd en al, zal een goede natuursteenverharding op een goede fundering ca. EUR 130/m² kosten.

Maar pas op; ik weet niet of je er met de auto overheen moet, maar 2,5 cm is voor een buitenverharding wel erg weinig. Leg er in ieder geval een laag beton onder. Niet gaan rommelen met gestabiliseerd zand.
 

Karine

  • #8
Nee, is gewoon pad rond het huis en voor de voordeur waar geen auto kan komen.

Zou het dan niet mogelijk zijn om de tegels ondanks het dikteverschil van een halve cm in de stabilisee te kloppen ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik zou de stenen in een laag mortel leggen, een mortel van 1 schep cement op 6 schep zand moet genoeg zijn, de kosten zijn dan wel te overzien, hiermee kunt dan het verschil in de dikte van de stenen opvangen.
Om op Bass terug te komen, gestabiliseerd zand is geen gerommel, het hangt er maar net van af waar je het voor gebruikt, in deze situatie is het goed toepasbaar.
 

Karine

  • #10
Ik ga eerst alles nog eens goed aandammen en dan ga ik 10 cm beton gieten met een net in, en daar de tegels met mortel opleggen.


Daarna alles inwassen en waar de tegels tegen het huis komen een siliconenvoeg maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Moet goed gaan, veel succes met de klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu