Afzuigkap of Mechanische ventilatie?

Saucisson

  • #1
Ik sta op het punt een ex woningbouw eengezinswoning uit 1975 in bezit te krijgen en kan nu eindelijk eerder ontvangen waardevol advies gaan toepassen.

Nu ben ik het een en ander in kaart aan het brengen. Onder andere de lucht pijpen. Er lopen vanaf de zolder twee grote buizen naar beneden naar de wc (begane grond) en badkamer (1e) en aan de andere kant naar de keuken (begane grond). Op zolder komen ze samen in een pijp en deze steekt door het dak.

Ik zie geen mechanische ventilatie unit er tussen, bij de buren is deze wel op zolder geinstalleerd. Wellicht werken de buizen nu op een molentje op het dak?

Nu overweeg ik zo'n unit te installeren. Want naar ik lees is dat geen overbodige luxe in een woning met overal dubbelglas. Anderzijds is de woning nou ook niet super geïsoleerd (geen dak isolatie).

Mijn vraag is eigenlijk tweeledig:
1. Is het een goed idee om deze buizen aan te sluiten op een mechanische ventilator al dan niet radiografisch bedienbaar?
2. Is het een goed idee ook de buis naar de (woon)keuken hierop aan te sluiten of kan ik deze beter scheiden en gebruiken voor de afzuigkap wat dus betekend dat er voor de woonkamer/keuken geen aparte ventilatie is?
 

Geus

  • #2
Niet de mening van een expert, maar wel van een ervaringsdeskundige: Een woning uit 1975 is bepaald niet zo goed geïsoleerd dat een mechanische ventilatie noodzakelijk is. Je bestaande ventilatie werkt via het principe van opsteigende warme lucht. De buis vanuit de keuken kan je volgens mij inderdaad gebruiken voor de afzuigkap.
Als ik jou was zou ik geen MV installeren. Gewoon ventileren via de openslaande ramen en de eventueel aanwezige roosters. Als dat in wc of badkamer onvoldoende is, kan je eventueel buisventilators toevoegen. MV lijkt mij overkill, waarbij je met name in de winter alleen bezig bent onnodig (kostbare) warme lucht af te voeren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het voordeel van mechanische afzuiging is dat je zeker weet dat de stromingsrichting van de lucht goed is. Je zuigt af via de badkamer en toilet, dus die luchtjes komen niet in je huis.

De afzuigkap in de keuken is handiger om meteen naar buiten te leiden.

Let er op dat de toevoer ook goed geregeld is. Dus roosters boven de ramen en spleten onder alle binnendeuren.
 

Millew

  • #4
Bij mechanische afzuiging op zolder voor de afzuigkap in de keuken heb je niet zo veel lawaai in de keuken. Dat zie ik vooral als voordeel, want je kan dan een motorloze afzuigkap monteren.
Er bestaan wel stille(re) afzuigkappen maar die zijn nogal prijzig.
 

Saucisson

  • #5
Dank allen voor de inzichten.
Stille afzuiging is inderdaad een voordeel, maar kan de unit op zolder een beetje op tegen afzuiging te plekke in de kap?

Op zich is een gat door de buitenmuur hakken ook een optie voor de afzuiging.
 

Millew

  • #6
Een standaard CV unit van 300-350 m3/uur is naar mijn ervaring wat krap bemeten voor een goede keukenafzuiging. Vooral als je daar ook de WC en badkamer op aangesloten hebt. Maar veel afzuigkappen met motor in het goedkope segment hebben ook niet zo'n grote capaciteit.

Er zijn ook wel CV units met meer capaciteit en anders kan je ook uitwijken naar een flinke buisventilator.
 

Saucisson

  • #7
Nogmaals dank ik neem deze informatie mee in mijn overwegingen!
 

Saucisson

  • #8
Nog even terugkomende op de optie van het plaatsen van een buisventilator op zolder voor de afzuigkap in de keuken. Qua geluid vind ik dit wel een mooie oplossing.
Het mooiste zou zijn als ik de afzuiging wel in de keuken kan regelen (op de kap nog mooier natuurlijk).
Ik vind allerlei types echter geen informatie over deze toepassing. Wordt dit niet op deze manier toegepast?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #9
De meeste buisventilatoren zijn geregeld met een drie standen schakelaar.
Er zijn schouwkappen in de handel die de besturing van de buisventilator in de kap hebben.(Dt noemen ze afzuigkap met exsterne motor)
Voor de douche zou ik persoonlijk wel een buisventilator gebruiken.
En dan een met nadraaitijd.
En dan tevens boven de unit een keerklep plaatsen.
Die zorgt er voor dat er tijdens niet gebruik de buis bijna word afgesloten.
Die van het toilet zou ik persoonlijk natuurlijk laten ventileren.
Dus een apparte buis naar de douche en naar de keuken.
De bestaande gebruiken voor het toilet.
 

Saucisson

  • #10
Dank voor de toelichting ik ga op zoek naar de juiste onderdelen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu