Afwijkende Ohms elektrische vloerverwarming, kan dit kwaad??

Marc28

  • #1
Ik heb een EasyHeat vloerverwarming van 5m2. Deze zou dan 825 watt, 3,6 ampere, weerstand 0 en 64 Ohm en moeten hebben. Door het inkorten van de kabel (weet dat dit volgens handleiding niet mag) wijkt de Ohms af en is deze 53,0
Vraag is kan dit kwaad en zo ja, kan ik dit verhelpen door de Ohms te verhogen en hoe dan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Natuurlijk kan dat kwaad. Bij 53 Ohm zal er in plaats van 825 W een vermogen van 1000 W opgenomen worden, en dat op een oppervlak dat ca 17% kleiner is. Dat is in totaal 1,4 meer warmte per oppervlakteeenheid. De verwarmingsdraden worden nu bij opwarmen heter dan waarvoor ze bedoeld zijn. Dat kan gevolgen hebben voor datgene wat er op aangebracht wordt. Of veroorzaken dat de draden doorbranden.

Er staat niet voor niets in de handleiding dat je hem niet mag inkorten.

Ohms vergroten kan niet. Een eventuele serieweerstand zou een zeer groot vermogen moeten kunnen verdragen en kun je niet op veilige manier monteren. Spanning verlagen zou wel kunnen mbv. een spanningsregelaar (spaartrafo, triacregeling). Maar die zal duurder zijn dan de hele mat en ook die moet je ergens laten.

Helemaal snappen doe ik het niet want dezelfde verwarmingsmat is ook te koop in 4m², met een lengte van 8 ipv 10 meter. Dan heeft ie een weerstand van 80 Ohm en een vermogen van 660 W. Precies wat je nodig hebt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Inderdaad, inkorten is niet mogelijk. Dat staat er toch duidelijk. Nu kun je m weggooien.
 

Marc28

  • #4
Was te groot voor de ruimte, waar we achter kwamen bij het leggen. Hadden deze al maanden geleden gekocht en in de haast, omdat de tegelzetter zou komen, mat geplaatst en ingekort. Later pas de consequenties gelezen! Omdat het nu eigenlijk niet bruikbaar is, ben ik opzoek naar een mogelijke oplossing en anders is het helaas.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik houd het op: helaas...
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
14
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu