Zwevend terras in splitlevel tuin

Jacqim

  • #1
Wij hebben splitlevel woning en dus ook een splitlevel tuin. Het terras sluit aan bij de keuken en ligt 1,80 m boven maaiveld.
Nu willen we graag een zwevend terras hebben, zodat we de ruimte onder het terras ook kunnen gebruiken. De vraag is alleen hoe we dit aan kunnen pakken zonder dat de terrassen van de buren links en rechts verzakken. En bij wat voor bedrijf zouden wij hiervoor terecht kunnen. Wie heeft er een antwoord?
 

Millew

  • #2
Hangt er een beetje van af hoe je het wil aanpakken maar het meest voor de hand liggende is een GWW aannemer (Grond- Weg- & Waterbouw) voor het plaatsen van keerwanden of heien van damwanden alsmede het grondwerk en eventueel een bouwaannemer voor het dek.

Houdt er rekening mee dat je hiervoor een bouwvergunning (tegenwoordig omgevingsvergunning) nodig hebt.
 

Jacqim

  • #3
Aan keerwanden en heien hadden wij ook al gedacht. Maar bij keerwanden zal je toch eerst moeten afgraven en ik ben dan bang dat het terras van de buren onze kant op zakt.
Heien van een damwand zal ook nog niet meevallen vrees ik. Loopt dat erg in de kosten denk je?
Goeie van die bouwvergunning, daar zou ik niet aan gedacht hebben.
 

Millew

  • #4
Keerwanden is inderdaad niet zo slim :oops: maar ook bij het heien of intrillen van damwand is enige zakking te verwachten. Hoeveel dat is valt moeilijk te voorspellen zonder grondonderzoek en zelfs dan wordt nogal eens misgerekend.

Ga ook eerst even na of het sowieso wel kan i.v.m. kabels en leidingen en informeer bij de gemeente of zoiets een kans van goedkeuren heeft, voordat je vanalles in gang zet.

Over de kosten heb ik geen flauw idee, maar mijn gevoel zegt dat het de extra ruimte niet waard zal zijn.
Bij een vrijstaande damwand moet je grofweg rekenen op een lengte van 3x de kerende hoogte: 1/3 kerend gedeelte, 2/3 in de grond. Verankeren zou technisch wel kunnen, maar dan moeten de buren (voor zover ik weet) toestemming geven dat bij hun de ankers in de grond zitten.
 

Jacqim

  • #5
Ai drie keer de kerende hoogte, dat gaat hem niet worden. Ik geloof dat ik het idee maar uit mijn hoofd moet gaan zetten. :(
Bedankt voor je snelle reacties!
 

Jacqim

  • #6
En aan die kabels en leidingen had ik ook niet gedacht. Zou best eens iets kunnen lopen.
 

Millew

  • #7
Ik bedacht nog wel dat je het zwevend terras kan gebruiken als stempel tussen de damwanden. De damwand kan dan, net als bij verankerde damwand, iets korter. Naar schatting ca. 2,5 de kerende hoogte, misschien nog iets minder.

Verder zijn er nog wel andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld eerst een tijdelijke grondkering plaatsen en dan een traditionele kelder bouwen. Je zal dan tijdelijk een strook grond moeten "lenen" van de buren voor de grondkering of smaller bouwen.
Ook dan is het de vraag of alle moeite en kosten wel opwegen tegen de extra ruimte.

Het was wel een leuk idee, maar ik denk dat het verstandig is om het te laten varen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu