Constructie zwevend terras

Creswim

  • #1
Ik zou een zwevend houten terras willen aanleggen. Om het op het niveau van het schuifraam (= toegang terras) en een reeds aangelegd paadje (op hoogte van het schuifraam dat uitloopt in trap naar de tuin) te krijgen zou de onderbouw ong. 80 cm hoogte moeten overwinnen en zou het terras het afschot van het paadje moeten volgen.

Afmetingen ong. 4 m x 9 m, het paadje volgt de korte zijde, de ene lange zijde ligt tegen de achtergevel (met schuifraam) de andere lange zijde geeft uit op de tuin.

De richting van de deklaag (we overwegen houtcomposiet zoals opti-wood) zou loodrecht op de achtergevel komen (met het afschot van het paadje mee).

Ik heb vooral veel vragen bij de aanpak van de onderbouw qua dimensies en handige installatietips. Van toplaag naar onderbouw denk ik dat het als volgt zou uitzien in 3 "lagen" (vraagtekens bij de onbekenden) :

- Laag 1 de terrasplanken loodrecht op de achtergevel met clips bevestigen op een houten lattenwerk (=laag 2)

- Laag 2 een houten lattenwerk van balkjes ?cm x ?cm die 40 cm uit mekaar liggen (typisch lattenwerk onder houten terrasplanken dacht ik), parallel met de achtergevel en haaks op de terrasplanken ligt. Met ? bevestigen op "gordingsbalken" (=laag 3)

- Laag 3 "gordingsbalken" van ?cm x ?cm die ? cm uit mekaar liggen, deze liggen parallel op de terrasplanken en zijn met ? op paaltjes bevestigd die ? cm uit mekaar staan. De gordingsbalken liggen ook schuin voor het afschot.

De paaltjes zou ik in zo'n metalen voet zetten op betonfunderinkjes

Concreet zijn de vragen dus:
- Hoe "hoog" moeten de balkjes van laag 2 zijn om de overspanning tussen de gordingsbalken aan te kunnen. En waarmee bevestig ik ze op de gordingen?
- Hoever moeten de gordingsbalken uitmekaar liggen en hoe/waarmee bevestig ik ze op de paaltjes ?
- Om de hoeveel m moeten de gordingsbalken ondersteund worden (ze zouden dus ong 4m lang zijn) en hoe leg ik ze allemaal netjes even hoog - en - mooi in het afschot? (darmwaterpas?)
- Welk materiaal gebruik ik best voor de onderbouw?
- Iemand al ervaring met houtcomposiet terrasplanken?

Hoe hoger de balkjes en gordingsbalken hoe meer ze zullen kunnen overspannen, maar hoe onpraktischer de constructie misschien wordt. wat zijn de courante standaardmaten?

Is dit überhaupt een goed idee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een tekening of foto's van de situatie kan het iets begrijpelijker maken.
 

Creswim

  • #3
Een tekening of foto's van de situatie kan het iets begrijpelijker maken
Mijn excuses, 't wordt idd altijd een zootje zo'n tekstbeschrijving van iets technisch. Hier komt ie.



Zicht op de achtergevel, onder het schuifraam zie je een "bak" van ong 80 cm diep, tussen het huis en het blauwgrijze volume (carport) loopt het paadje waarvan sprake, even hoog als het schuifraam.





wat het dus zou moeten worden





de constructie die ik in gedachten had (tekening uit de losse pols, arbitrair gekozen paal- en balk diktes en tussenafstanden)
 

Fiesiekus

  • #4
Wat ik me afvraag: in de middelste tekening en in vraag 1 staat dat de planken loodrecht op de gevel komen. In tekening 3 lopen ze parallel. Het laatst lijkt me mooier, maar wat is uw keuze?

Thuis heb ik een dergelijk vlonderplateau gemaakt maar dat rust op trottoirtegels. Ik kan de maten opnemen van de balkjes die eronder liggen plus hun onderlinge afstand. Ik zou overigens laag 2 (de tussenlaag)tussen de lange balken monteren; niet erop. En in de palen inkepingen maken en daarin de lange balken leggen & fixeren met draadeinden.
 

Creswim

  • #5
In tekening 3 lopen ze parallel.
Tekening 3 staat eigenlijk los van de 2 anderen (snel gemaakt voor deze vraag) en toont eigenlijk maar een deel van het terras, kwestie van de beoogde constructie duidelijk te maken. tekening 3 is weldegelijk te interpreteren als zouden de planken haaks op de gevel staan.
Het laatst lijkt me mooier, maar wat is uw keuze?
De planken parallel met de achtergevel gaan volgens mij visueel voor een zeer "uitgerokken" effect zorgen. parallel aan de gevel zou ik ze ook achter mekaar moeten leggen (spaties tussen de kopse kanten vereist). loodrecht op de gevel moet ik ze enkel op lengte zagen.
Ik kan de maten opnemen van de balkjes die eronder liggen plus hun onderlinge afstand.
Dat zou super zijn !
Ik zou overigens laag 2 (de tussenlaag)tussen de lange balken monteren; niet erop.
Waarom juist ?
En in de palen inkepingen maken en daarin de lange balken leggen & fixeren met draadeinden.
Dat snap ik, maar ik vrees dat ik dan buiten mijn arsenaal aan houtbewerkingsmateriaal terechtkom :?
 

Fiesiekus

  • #6
Creswim schreef:
Dat snap ik, maar ik vrees dat ik dan buiten mijn arsenaal aan houtbewerkingsmateriaal terechtkom :?
Hoe denkt u dan de planken af te korten :? ?
 

Fiesiekus

  • #7
Creswim schreef:
Ik kan de maten opnemen van de balkjes die eronder liggen plus hun onderlinge afstand.
Dat zou super zijn !
Het vlonderterras (parallel aan de gevel) ligt op harthouten balkjes van (h x b) 68 x 44 mm. De dwarsbalkjes liggen dus tussen de "lange"balkjes die ook die maat hebben. HoH afstand is 80 cm.
 

Creswim

  • #8
OK, hartelijk bedankt voor het opmeten van je vlonder en de info Fiesiekus !!

Odt. zocht ik zelf ook nog wat op het www en kwam thetopdeck deck_construction terecht:

Een "deck builder" uit UK met een schat aan voorbeeldfoto's.

Daarbovenop iets technischer uit de USA (waar bijna elke burgerwoning houtbouw is dacht ik) "building codes" voor een zwevende vlonder.




Met deze info kom ik al een eind denk ik. Misschien in de lente wat foto's van het project.
 

Fiesiekus

  • #9
Ziet er ook solide en goed onderbouwd uit, die voorbeelden in de link. Ook goede detailtekeningen in die *.pdf zeg!

Meestal zoek ik naar de materialen die goed verkrijgbaar en solide zijn en pas daar m'n constructie en ontwerp op aan. Zo ook dus wat ik in mijn vorige bericht aan afmetingen heb gegeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu