Zuigkracht meten van Festo stofzuiger

RobdR

  • #1
Ik bezit sinds ca 5 jaar een Festo stofzuiger type CT 22. Ik heb de laatste tijd het idee dat de zuigkracht wat achteruit is gegaan. Vroeger zoog ik letterlijk de spijkers uit de kieren van de planken vloer maar dat is wel over nu.

Ik dacht eerst dat het aan de twee fijnstoffilters lag die boven de afvalzak zitten en heb die even verwijderd. Dat verbeterde niet veel. Een nieuwe zak helpt natuurlijk ook altijd wel iets maar dan nog is het naar mijn idee minder.

De motor heeft een vrij degelijke en eenvoudige opzet die naar mijn mening bijna niet de oorzaak kan zijn van volumevermindering. De slang heb ik gecontroleerd op evt vastzittende zaken en ook dat is niet het geval.

Weet iemand een eenvoudige manier om de zuigkracht en volumeflow te meten? Het hoeft niet erg nauwkeurig te zijn maar wel zo dat ik het een beetje kan afzetten tegen de opgegeven kengetallen van een nieuwe machine. Om de machine naar de fabrikant te sturen voor een meting kost behoorlijk wat geld denk ik.

Ik hoor graag jullie creatieve ideeën

Rob
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #2
TS heeft laten weten dit onderwerp niet bedoeld te hebben om bewijsmateriaal voor klachten bij de fabrikant te verzamelen (zoals de indruk van de moderator was), maar om te weten te komen hoe de stofzuiger gerepareerd kan worden, indien defect.

Waarvoor hij graag de zuigkracht wil kunnen meten.

Daarom is het onderwerp heropend, en verplaatst naar de rubriek waar problemen met stofzuigers normaal gesproken staan.
 

Kees61

  • #3
Rob de Ruiter schreef:
Weet iemand een eenvoudige manier om de zuigkracht en volumeflow te meten?
De zuigkracht zou je kunnen meten met een gewicht, wat de stofzuiger nog kan optillen. Of een buis in een emmer water zetten en kijken hoever de stofzuiger het water optrekt. Of je maakt een meter van een buis met zuiger er in met een veerbalans.

De volumeflow lijkt me wat lastiger :-) Misschien kan je een vuilniszak vol lucht blazen en dan meten hoe snel de stofzuiger het leeg zuigt.
De slang zal ook niet ergens lekken?

Heb je het inwendige van de stofzuiger al goed schoongemaakt? De luchtpomp zeg maar. Als daar veel vuil in zit dan zal dat ook wel minder efficiënt werken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Festo is over het algemeen zeer coulant, u kunt ze altijd bellen.
 

RobdR

  • #5
Bedankt administrator voor het heropen van het bericht! Nu weten we waar we over praten. Ik heb inderdaad geen intentie om klachten te verzamelen tegen Festo. Integendeel.

Over de tips:


Zuigkracht meten:
Een waterkolom zuigen lijkt me wel wat.

Nou is de stofzuiger ook geschikt om er water mee op te zuigen maar ik heb er toch liever geen water in. Want dan kan ik ook niet meten met de papieren zak erin die ik normalerwijze gebruik.

Wellicht eerst met een hele lange buis proberen....

Waar haal ik een lange doorzichtige buis vandaan?

Wellicht kan ik een tuinslang uit het zolderraam gooien. Moet wel een behoorlijke lengte=hoogte hebben. Als ik de slang te kort maak weet ik zeker dat het water in de stofzuiger komt....

Volume:
Ja, volume is lastig te meten.... Ik zat ook zelf nog te puzzelen hoe ik dat kon doen.

Maar ik kwam vanmiddag op het volgende idee wat wellicht kan werken:
als ik een nieuwe identieke stofzuiger kan lenen dan kan ik daar een plastic zak op de uitlaatopening aansluiten. Mijn stofzuiger sluit ik dan weer aan op die plastic zak. Als de volumestroom identiek is blijft het volume in die zak gelijk. Als mijn stofzuiger minder zuigt blaast de zak zich op...

Het zou moeten werken... , toch?

Iemand nog andere ideeën of opmerkingen of aanvullingen?

De oplossing komt in ieder geval dichterbij.

Groet

Rob
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ik denk ook aan ophopingen in de waaier komt ook veel voor bij mech. ventilatie.

Je kan mischien ergens een anemometer lenen en die in een verloop monteren dan weet je de luchtstroom in m/S
 

Kees61

  • #7
Dag Rob,
Rob de Ruiter schreef:
Zuigkracht meten:
Een waterkolom zuigen lijkt me wel wat.
Ik denk achteraf dat het toch niet zo geschikt is als je een te lange buis nodig hebt. Het is dan helemaal niet mobiel meer ook.
Waarom neem je niet een fietspomp, draai het zuigertje om, schroef de bodem los en prop dat in de stofzuigerslang. Aan het handvat kan je dan gewicht hangen, of een emmertje dat je met water kunt vullen. (niet vergeten de zuiger met handvat te wegen :-D ).
Rob de Ruiter schreef:
Volume:
als ik een nieuwe identieke stofzuiger kan lenen dan kan ik daar een plastic zak op de uitlaatopening aansluiten. Mijn stofzuiger sluit ik dan weer aan op die plastic zak.
Dan weet je nog steeds niet hoeveel l/s lucht het zuigt, alleen dat de andere stofzuiger beter of slechter zuigt. Je kunt het niet vergelijken met de technische gegevens.
Bij een warmgedraaide stofzuiger is het ook minder precies omdat de lucht wordt opgewarmd in de stofzuiger en daardoor meer volume krijgt dan de aangezogen lucht. Of misschien valt die invloed wel mee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Stromings snelheid (m/s)en oppervlakte zijn bekend, dan kan het volume worden berekend.
 

Fiesiekus

  • #9
Google eens op "venturimeter". U vindt dan ongetwijfeld genoeg aanknopingspunten.
Ik denk echter dat vervuiling van de turbinewaaier de oorzaaak van druk- en debietverlies is.
 

RobdR

  • #10
Mmmmhhh, toch maar eens de ventilator demonteren en openmaken....

Die lange buis is geen probleem, ik heb een doorzichtige slang liggen van ca 4 meter of zo. Toch eens proberen als ik het iets rustiger heb.

Dat doe ik zeker voor en na het schoonmaken van de ventilator, heb ik tenminste een meetpunt vergelijking.

Rob
 

H@ns

  • #11
Controleer eerst eens alle slangen en aansluitingen op lekkage!!
5 jaar is bij intensief gebruik al best een lange levensduur maar ik neem aan dat je hem alleen voor het klussen gebruikt.
Vervang alle filters (er af halen heeft geen zin qua meting).

Ik zie eigenlijk niet zo goed in hoe het meten van de zuigkracht je dichter bij een mogelijke oplossing van het probleem brengt?!
Hoop tijd en gedoe terwijl je met één telefoontje naar de fabrikant waarschijnlijk veel wijzer wordt.
 

RobdR

  • #12
Ik heb fabrikant gebeld en die geeft aan dat ik de machine in zou kunnen sturen voor een meting...

Rob
 

Gerrit

  • #13
Laat de uitkomst even weten, is best interessant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu