Zou een nieuwe Pomp helpen?

Nevs

  • #1
De radiatoren in de woonkamer zou een te kleine capaciteit hebben. Mijn CV installateur heeft net een nieuwe NEFIT HR ketel gepaatst en een grote brede verwarming 120cmx30cm. Helaas wordt de aanvoerende buis wel goed heet maar van de radiator warmt maar het bovenste 1/3 op. Alle radiatoren zijn goed ontlucht. Nu heeft de CV installateur het vermogen opgeschroeft en de overige radatoren iets laten drukken doch blijft de radiator te weinig warmte uitstralen. Nu stelt hij voor om een zwaardere pomp te installeren (Wilco Star RS 30/7). De aanvoerbuizen zijn 15mm. Een andere mogelijkheid voor het slecht opwarmen van de radiator volgens de installateur is dat de buizen onder de grond een te kleine diameter hebben. Heeft iemand enig idee of een zwaardere pomp inderdaad zal helpen en is zoiets makkelijk zelf te plaatsen?
 

Chathanky

  • #2
Een zwaardere pomp kan inderdaad helpen maar of dit de juiste oplossing is kan ik met deze info niet opmaken.
Een te klein leidingnet oplossen door een flinke pomp geeft vaak weer problemen met stromingsgeluid.

Een standaard ketelpomp is meestal ook niet de minste. Deze levert vaak al meer dan voor meeste installaties echt nodig is.
 

Xr8

  • #3
Een radiator van die maat kan makkelijk op 15mm aangesloten worden. Waar wordt deze 15mm vanaf getakt? Of is de gehele installatie in 15mm?

Draait de pomp wel voluit voor cv? Tegenwoordig komt het vaker voor dat de pompen voor cv standaard op een lagere stand staan. Je kunt dan in de software instellingen aanpassen waardoor de pomp meer gaan leveren. Je hoeft dan niet direct een andere pomp te kopen.

Wat Chathanky al aangeeft de pompen hebben vaak ruim voldoende capaciteit, heb het zelf nog niet meegemaakt dat het niet toereikend was.

Succes.
 

Nevs

  • #4
Het netwerk onder het huis kan ik niet inspecteren, de leidingen die vertrekken van de CV zijn 22mm, ik sluit het niet uit dat de leidingen onder de vloer richting woonkamer slechts 15mm breed zijn. Is er een truuk om dat te testen? Is de vloer openleggen de enige oplossing? De installateur heeft het vermogen van de pomp al op maximaal gezet (80/5). Als ik de verwarmingen druk dan wordt deze verwarming in de woonkamer iets warmer maar de onderste helft blijft koud.
4000 euro verder en nog een koud huis... frustrerend.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #5
Als ik het zo lees, is er geen balans in de installatie, de radiator krijgt niet genoeg water. Wat als je alle anderen dicht draait?
 

Nevs

  • #6
Tja dan wordt hij langzaam warm maar nooit meer dan de helft
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #7
Voetventiel aanwezig staat die mischien dicht?
 

Chathanky

  • #8
Wat is het type ketel?
 

Nevs

  • #9
We hebben geen voetventie en de ketel is een Intergas Kombi Kompakt HR 36/30
 

Chathanky

  • #10
Je schreef in je eerste bericht een Nefit..... :denk:
 

Nevs

  • #11
Tja sorry, dacht ook eerst dat het nefit was...
 

Chathanky

  • #12
Controleer of je ketel niet op laaglast blijft branden.

Ik weet niet wat het totaal vermogen is van de aangesloten radiatoren maar met alles open moet dat vermogen ook door de ketel gelevert worden.
Zo niet dan zit er iets in je leidingwerk niet goed. Te dunne buizen of voetventielen die te ver open of dicht staan.

Zit de probleemradiator als een van de laatst aangesloten radiatoren. (verst van de ketel)
 

Nevs

  • #13
Klopt, de woonkamer is in een uithoek van het huis. Nu heb ik weer een foutje gemeld: de leiding die uit de vloer komt en gaat naar de 1200*900 T 33 kompakt radiator (4001watt) is <1cm in diameter. Is dat wel breed genoeg? De buizen onder de vloer weet ik helaas niet. Vanaf de CV gaan er wel 1,5cm leidingen de grond in. Nog Dank voor het meedenken!
 

Ceeshobby

  • #14
Je schijft dat je een nieuwe ketel hebt, hoe was het bij je oude ketel dan.
Was de verwarming toen wel warm.
Wat gebeurt er als je alle verwarming dicht draait, behalve de probleem radiator. Wordt deze dan wel warm?
Wat voor thermostaat heb je, aan/uit of modulerend.

Succes.
 

Nevs

  • #15
Voorheen stond er een kleiner model, op advies van de installateur is er een veel grotere geplaatst. Ook het kleinere model had al moeite met warm worden. Als ik alles dichtdraai dan wordt die grote radiator in de woonkamer maar 3/4 warm. Toch te kleine toevoerbuis? De thermostaat is een Chronotherm CM900RF Draadloze klokthermostaat, niet modulerend dus gewoon aan/uit
 

Speedypul

  • #16
Worden beide buizen warm van de betreffende radiator?

Aanvoer en retour verwisseld?


Indien één leiding koud blijft zit er een te grote stromingsweerstand in het circuit van de betreffende radiator!
 

Xr8

  • #17
Ken de installatie niet en het benodigde vermogen ook niet. Echter deze ketels worden standaard afgeleverd met een beperkt vermogen voor cv. Dit is software matig op te voeren. In de regel is het ingestelde vermogen af fabriek voldoende voor een woning. Wellicht heeft u er iets aan.

Succes.
 

Chathanky

  • #18
Bij een te klein vermogen zou de aanvoertemperatuur niet gehaald worden en dit wordt zo te lezen wel gehaald.
 

Xr8

  • #19
Daarin heb je inderdaad gelijk.
 

Nevs

  • #20
De aanvoerbuis wordt helemaal snoeiheet, de afvoerbuis is ijskoud. Halverwege de verwarming slaat de temperatuur om. De CV is door de installateur softwarematig op maximum gedreven. De verwarming is splinternieuw dus het lijkt me sterk dat daar iets mis mee is. Het is wel een giga groot ding met een aanvoerpijpje van nog geen centimeter. De verwarming die daarna komt wordt eveneens bijna niet warm. Als ik alle verwarmingen uit zet dan worden deze wel wat warmer maar nooit de volle 100%. Nu blijft mijn initiele vraag nog in mijn hoofd rondzwerven: zou een zwaardere pomp wel of niet helpen (kost me weer 600 euro)?? Of moet ik de installateur erop aanspreken dat hij een veel te grote verwarming neergeploft heeft met een veel te smalle toevoer?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu