Zonwering ophangen, gat van beugel komt uit in voeg

Handigeharrie

  • #1
Ik heb een zonnescherm bij een bouwmarkt gehaald: 4 meter breed, 2,5 meter uitval van zo'n 50 kilo. Niet een van de allerzwaarste dus. Er zitten 3 muurbeugels bij. Bij de gaten in de muurbeugel hebben ze helaas geen rekening mee gehouden dat je met die afstand wel eens heel eenvoudig op een voeg uit kunt komen wat bij mij nu ook het geval is. De bovenste keilbout (van die waardeloze gladde dingen, die zaten er standaard bij), heb ik op het midden van de steen geboord omdat hier de meeste krachten op komen te staan. De onderste komt net op een voeg uit. Hoewel het gat dat ik hier boorde niet gigantisch groot werd, trok ik de keilbout er veel te gemakkelijk doorheen. Geen optie dus. Nu heb ik een paar ideeën:

bovenste en onderste gat in de muurbeugel respectievelijk 1 cm naar boven/beneden zetten, zodat alles 2 cm uitelkaar komt en ik netjes in beide gevallen midden op de steen uitkom. Voor de stevigheid van de beugel is dat natuurlijk niet optimaal en ik kom nog meer op de hoek uit van de beugel...

Een ander idee is om op 6,1 cm (hart-hart vanaf het bovenste gat) nog een gat in de beugels boor en het onderste gat dus gewoon in de steen onder het bovenste gat komt te zitten. De beugel zelf blijft stevig (gaten worden niet te groot) en ik kom zeker niet op een voeg uit. Alleen zit het onderste gat slechts op de steen onder het bovenste gat met alleen een voeg ertussen. Persoonlijk voel ik het meeste voor deze oplossing, wat denken jullie, of zijn er misschien nog andere oplossingen die makkelijk te realiseren zijn?

Ik wil de aangeleverde keilbouten sowieso niet gebruiken en vervangen door chemische ankers (heb ik al gehaald bij de bouwmarkt).

Verdere info: er zit nog zo'n 2 meter metselwerk boven het zonnescherm, dus dat is verder geen probleem. De foto's van muurbeugel en (voorbeeld) foto van het metselwerk, plaats ik erbij. Letop: is niet de exacte positie op de muur maar gewoon om even te kijken hoe je uit komt met de steen/voeg.


 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou hem gewoon ophangen met pluggen 14mm en houtdraadbouten.
Dan kan je de beugel iets laten zakken zodat het bovenste gat onderin de steen uitkomt en de onderste bovenin.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou de bovenste gaten midden in een steen vastzetten met zo'n chemisch anker deze krijgen nl. het meeste te verduren.
de onderste gaten vastzetten waar ze dan komen en ook met een chemisch anker vast zetten volgens mij gaat het dan nergens meer heen.
 

Handigeharrie

  • #4
@ron321: de gaten die ik geboord heb zijn 14 en als ik de bovenste precies midden op de steen boor (of net iets eronder), komt de onderste in de voeg uit, of halverwege bovenkantsteen/voeg waardoor recht boren lastig is. Wat voor maat bouten zou je dan aanraden?

ik laat in de beugels sowieso nog een extra gat boren zodat ik hem daar extra vast kan zetten als het onderste gat niet goed houdt in de muur.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zoals je de beugels op de foto houdt zit de bovenste nu in de midden van de steen en de onderste op de rand.
Als je dan iets zakt en allebei de gaten schuin boort zitten deze volledig in de steen.
Boutmaat M10x160 of 120.
 

Beri

  • #6
Ik zou gewoon aan de onderkant een gat erbij boren. Zo te zien is daar nog ruimte voor. Wel even opletten dat er nog een revet tussen past en dat je dopsleutel ook nog op de bout of moer past (afhankelijk van bevestigingsmateriaal).
 

Handigeharrie

  • #7
Het is gelukt. Midden in de beugel nog een extra gat geboord en de beugel inderdaad een klein beetje lager gezet. Dat in combinatie met chemische ankers en het zit muurvast. Bedankt voor jullie tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu