Zelf keukenkasten maken

Djin

  • #1
Hoi, kan iemand mij wat advies geven voor het maken van keukenkasten en dan bedoel ik hout keuze en verf keuze.

Alvast bedankt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tja, dat is nogal wat! Keukenkasten zelf maken. Onderkasten? Hangkasten? Allebei?

Indien je geen ervaring hebt met het zelf maken van kasten of kastjes met behulp van bijvoorbeeld houtduvels, raad ik je af om een heel keukenproject zelf aan te pakken.
Veel te groot om mee te beginnen.

Dan kun je beter kijken naar bouwpakketten daarvoor bij de grotere bouwmarkten, dus kant en klare keukenkastjes, die je wel zelf in elkaar moet zetten.

Maak je de hangkasten zelf, dan heb je te maken met:
- het fineren van de kopse kanten (met strijkfineer)
- de hoekverbindingen (ik doe dat met houtduvels en lijm)
- de ophanging (speciale verstelbare beugels)
- de achterwand (board)
- de scharnieren aan de deurtjes (boor-freezen)
- de deurtjes zelf

Bij kant en klare kasten springt de achterwand altijd wat in doordat er een sleuf voor is gefreesd. Maak je zelf zo'n kastje, timmer je een plaat board tegen de achterkant.
Wil je vervolgens de ophangbeugels bevestigen, dan zit je met het probleem dat die achterwand in de buurt van de beugels in de weg zit, en dat is best wel lastig op te lossen!
Bij onderkasten vervalt de ophanging, maar daar komt de bevestiging aan het aanrechtblad voor in de plaats. En er moeten verstevigingsbalkjes komen voor kasten, waar een spoelbak of een kookplaat in komt.

Het materiaal: de kant en klare kastjes zijn meestal van (hardplastic-) gefineerd spaanplaat, met deurtjes van idem gefineerd MDF, soms ook van spaanplaat. Het fineer is tegenwoordig vaak niet eens meer een hard-plastic laag, maar (helaas) vaak een folie-laag.
Kijk vooral ook bij keukencentra, bouwmarkten ed hoe die kasten in elkaar zitten, wat ervoor gebruikt is, want zien is altijd duidelijker dan lezen!

Wellicht is het trouwens handig om aan te geven, hoe je smaak ligt: rechte fronten, rustiek ed. Dan kunnen anderen in hun suggesties daar rekening mee houden. Geef ook meteen even aan hoe groot je project is.

Het is natuurlijk ook mogelijk een keuken geheel van massieve houtmaterialen te maken, maar dat valt buiten mijn ervarings-vlak. Misschien kan onze meubelmaker je daarbij helpen, maar geef eerst eens aan wat de bedoeling is.
 

Djin

  • #3
Hoi, bedankt voor je snelle reactie ....

De keuken indeling blijft zoals hij is alleen wil ik de werkblad en de kasten vervangen met nieuwe/andere omdat deze gewoon lelijk en te wit zijn. De maten en positie blijven dus leek met wel aardig om eens zelf de kastjes te maken en me eigen vorm/kleur te geven. De scharnieren en ophangbeugels blijven ook deze worden dan gewoon meegenomen en op de zelfde wijze en maat gehangen. Met houtduvels en boor-freezen heb ik wel ervaring maar niet met strijkfineer . Ik heb net gekeken naar kant en klare kasten maar kan het nergens vinden op het internet.

Ken jij 1 of meerdere site's???

Het gaat trouwens over zowel de hangkasten als de onderkasten met rechte fronten.

Gr,
Djin.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je kunt het beste bij een paar bouwmarkten gaan kijken voor informatie, daar vind je ook foldertjes.

Sites van merken ken ik niet, probleem is dat de naam van het merk dat ik in mijn keuken heb gebruikt, ook als veel voorkomend italiaans woord bestaat, wegen auto's etc heten zo... Sommige bouwmarkten hebben sites met klustips zou je ook eens kunnen kijken. Gewoon www voor en .com of .nl achter de naam...

Strijkfineren is eigenlijk heel eenvoudig. Je koopt een rolletje van dat spul, maakt de strijkbout middelwarm, de te fineren kant even goed stofvrij borstelen, en het spul erop strijken. De lijm smelt door de warmte.

Ik druk het altijd meteen daarna aan met de achterkant van een beitel, dan koelt het intussen ook af. Daarna de kanten nog even een extra keer extra.

En met een scherpe, grote beitel de kanten weghalen, door langs de zijkanten van het "hout" te gaan, steeds van de kant af naar het midden van de plaat. Wat is zo'n simpele handeling lastig uit te leggen!

Daarna nog even schuurpapiertje erlangs om de kantjes iets af te ronden. Nog nooit gedaan? Dan eerst even oefenen op paar restjes spaanplaat!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu