Wisselschakeling naar enkele schakelaar

Chradem

  • #1
Ik heb thuis een wisselschakeling die vanuit de schuur loopt (fase draad) naar de keuken en vanaf daar weer terug naar lamp in de tuin. Deze lamp gebruiken we eigenlijk nooit dus ik wil de schakelaar in huis opheffen.

Ik zou graag 2 opties willen voorleggen:
1. De lamp wordt enkel nog bediend vanuit de schuur. Ik zou dit dan volgens mij kunnen bewerkstelligen door de 3 zwarte draden in de keuken in een lasklem te stoppen. Dit is misschien niet de fraaiste oplossing, maar is het verder wel goed?
Het trekken van een kabel vanuit de schuur direct naar de lamp in de tuin is veel werk (aangezien er geen kabelgoot loopt en dus alle tegels ook eruit zouden moeten). Ik moet dus sowieso via de keuken. Ik begrijp dat het mooiste zou zijn de schakelaar in de schuur te vervangen en dan met 1 schakeldraad te werken, maar zou het een probleem opleveren als ik zoals gezegd gewoon deze 3 schakeldraden bij elkaar stop in 1 lasklem. Ik zou dan ook nog een wcd willen ophangen ipv de schakelaar; er zitten 2 wcd naast dus ik kan die gewoon aansluiten. Er loopt dan dus alleen 1 'onnodige' schakeldraad.

2. De schuur heeft ook een achterom en ik zou in de toekomst (lees: in de zomer als het wat warmer buiten is) misschien de bestaande wisselschakelaar in de schuur willen gebruiken in combinatie met een lamp die daar nu al hangt op een enkele schakelaar om zodoende een wisselschakeling aan te leggen voor het licht in de schuur. Ik dat geval kan ik de 2 schakeldraden tussen de schuur en de keuken verwijderen. In dat geval wil ik de lamp in de tuin uitrusten met een bewegingssensor.
- Mag dat met de schakeldraad vanuit de keuken of moet dat een fasedraad worden in dat geval?
- Hoe weet ik welke draad vanuit de keuken naar de lamp loopt?
- Mocht het niet lukken om de 2 schakeldraden tussen schuur en keuken te verwijderen, is er dan iets dat ik kan doen om aan te geven dat dit loze draden zijn?

Bijgevoegd enkele fotos

20210130_164742.jpg 20210130_162933.jpg 20210130_161446.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Optie 1 werkt niet; je moet niet alle 3 de schakeldraden in een lasklem steken maar slechts 2 van de 3. Dat moet de draad zijn die naar de lamp toegaat samen met 1 van de draden die van dr schuur af komen.

Optie 2 heb ik 2x gelezen maar snap niet wat je daar nu van plan bent.
Maar een lamp bij de schuur schakelen met een schakelaar in de schuur moet geen probleem zijn.
 

Chradem

  • #3
Optie 1 duidelijk. Maar dan heb ik dus 1 loze draad vanaf de schuur. Deze kan ik niet laten zitten omdat er wel spanning op staat als de schakelaar uit staat. Deze moet ik dus of verwijderen of met een aparte lasklem afzetten.

Optie 2 is het opheffen van beide schakelaars. De lamp in de tuin, die nu dus op beide schakelaar zit, wil ik dan uitrusten met een bewegingsdetector bij de lamp. Er loopt nu 1 schakeldraad vanuit de keuken naar deze lamp.
- Mag ik deze schakeldraad gebruiken in dit geval of moet ik deze vervangen door een fasedraad? (omdat de bewegingssensor nu eigenlijk de schakelaar wordt en deze in de tuin komt).
- Mocht het niet lukken om de 2 schakeldraden tussen schuur en keuken te verwijderen, is er dan iets dat ik kan doen om aan te geven dat dit loze draden zijn?

Ik heb gisteren aan een van de schakeldraden tussen keuken en schuur getrokken maar deze zit muurvast. Dus ik neig naar lasklemmen om ze af te sluiten, tenzij dit niet mag. Of als iemand een tip heeft om ze er toch uit te trekken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Optie 1 dan de ongebruikte schakeldraad afdoppen met een lasklem.

Bij optie 2 mag je de zwarte draad blijven gebruiken. Een bewegingsmelder kun je als schakelaar zien.
Ook dan kun je de ongebruikte draad afdoppen met een lasklem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu