Wisselschakelaars gelijk zetten

MelvinP

  • #1
In de gang heb ik twee wisselschakelingen, voor het plafond en voor de wand. Beiden zijn aan beide kanten van de gang op een dubbele wipper aangesloten.

De lampdraad van de ene loopt naar de doos aan het begin van de gang, die van de ander naar de doos aan het eind van de gang.

Ik heb het idee dat de knoppen daardoor in neutrale stand altijd ongelijk staan. Klopt dat, of moet ik het op een andere manier aansluiten om dat gelijk te krijgen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hoe bedoel je? Een wisselschakelaar heeft geen neutrale stand.
 
  • Like
Waarderingen: MelvinP

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Als de wippen op een bepaald moment niet in de positie staan die je wenst, kun je de 2 schakeldraden die bij die wip horen simpelweg omwisselen.
 
  • Like
Waarderingen: MelvinP

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ja en dan bedien je de andere schakelaar en dan Staan ze weer uit de pas.
Er is maar één oplossing, pulsdrukkers plaatsen die hebben altijd dezelfde positie ongeacht de schakelactie.
 

MelvinP

  • #5
Dankjewel allemaal. Ik kan dus echt mijn hoofd breken op dit soort dingen.

Inderdaad, een wisselschakelaar heeft geen neutrale stand. Goed punt. Hij geeft altijd stroom op één van de twee klemmen. Wat ik daarmee bedoelde, was de stand van de schakelaars wanneer alles uit staat.

De oplossing was inderdaad de twee schakeldraden om te wisselen. Nu is de situatie zo, dat als alles uit staat, de twee wippen hetzelfde staan. Uiteraard staat de ene dubbele wipper dan wel omhoog en de andere omlaag, maar niet meer half omhoog en half omlaag zoals eerst. Ik kreeg het idee dat dit kwam doordat de lampdraden niet in dezelfde doos uitkwamen, maar gelukkig dacht ik te ingewikkeld.

Dat ze gespiegeld staan begrijp ik, en is niet erg, maar van dat half-om-half spiegelen wilde ik af en dat is gelukt, dankjewel!

Niet meer per se relevant, maar leuk om te leren. Intussen heb ik gelezen over een wisselschakeling met omloopdraad. Daarbij is maar één onderlinge schakeldraad nodig. Dat zou in mijn geval kunnen werken, want vanwege een stopcontact heb ik aan beide kanten een fasedraad. Begrijp ik goed dat je dan ook aan beide kanten een lampdraad moet hebben? Zou ik dat, in theorie, kunnen creëren door de vrijgekomen schakeldraad te gebruiken om de lampdraad door te lussen naar de andere doos? Dus, sluit ik dan de onderlinge schakeldraad aan op de gemarkeerde klemmen, de fase op een andere klem, en de lampdraad na splitsing en doorlus naar de andere doos op de laatste klem? En zou je dat veiliger/moderner kunnen noemen of is het helemaal goed zo?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
in plaats van de draden wisselen kan je net zo get naar boven lopen of waar de tweede schakelaar dan ook zit hier de lamp aan zetten weer de trap af en dan weer uit dan staat hij ook anders om.

met andere woorden je actie heeft geen enkele zin
 

MelvinP

  • #7
Nou, ik denk dat je daar precies hetzelfde beredeneert als ik deed, maar over het hoofd ziet dat het om een dubbele wisselschakelaar gaat. Daar zat mijn ontevredenheid.

Helemaal begrijpen doe ik het ook nog steeds niet, maar het is toch echt zo dat als ik nu alles uit (of juist aan) zet, wat ik foutief de neutrale stand noemde, de twee wippertjes op hetzelfde element gelijk staan. Die aan de andere kant staan dan wel gespiegeld, maar dat is normaal bij een wisselschakeling.

En natuurlijk, als ik de ene lamp op de ene schakelaar aanzet, en de andere op de andere, staan ze ook ongelijk. Maar nu is er een stand, dat de twee wippers op hetzelfde element gelijk staan, en daarnet niet.

Volgens mij zou ik dit het verschil tussen gespiegeld en ongelijk kunnen noemen. Misschien is er iemand beter in dan ik, om de spijker op zijn kop te slaan en dit helder uit te leggen.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
MelvinP schreef:
De oplossing was inderdaad de twee schakeldraden om te wisselen. Nu is de situatie zo, dat als alles uit staat, de twee wippen hetzelfde staan. Uiteraard staat de ene dubbele wipper dan wel omhoog en de andere omlaag
Hoezo "uiteraard"? Als je nu nog bij één schakelaar alle schakeldraden omwisselt dan is het licht uit wanneer alle 4 de wippen omhoog, of juist omlaag staan.
 
  • Like
Waarderingen: MelvinP

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Het gebeurt niet vaak maar soms is het leven toch zo mooi simpel :lol:
 

MelvinP

  • #10
Hmm, misschien ontgaat je punt mij nu, maar ik wil het graag begrijpen.

De situatie is nu goed, denk ik. Bij een serieschakelaar (van dit merk althans) is omlaag aan. De wisselschakelaars in de gang, werken nu zo dat als alles omlaag staat, het licht aan staat, dus dat is prima.

Wat ik bedoel, is dat ik het 'uiteraard' ongelijk zet door het licht vervolgens uit te zetten met de andere schakelaar. Om ze dan gelijk te krijgen, moet ik even de moeite nemen het met de andere schakelaar te doen. Maar dat is normaal bij een wisselschakeling, toch? Daar stoor ik mij niet aan.

Situatie was: als alles aan of uit is, staan de wippers op het dubbele element 50/50.
Situatie is: als alles aan of uit is, staan de wippers op hetzelfde element hetzelfde. Of alles dan omhoog of omlaag staat, hangt ervan af welke schakelaar ik gebruik, maar dat beschouw ik als normaal.
Kan het nog optimaler dan? Los van het werken met puls/digitaal, ik bedoel met deze middelen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Nu is het licht dus uit als op één schakelaar beide wippen omhoog staan en op de andere schakelaar beide wippen omlaag?

Je kunt het net zo makkelijk aansluiten zodat het licht uit is als op allebei de schakelaars beide wippen omhoog staan.

Kwestie van op één schakelaar 2x 2 schakeldraden van plek verwisselen.
 

MelvinP

  • #12
Nu staat alles omlaag, en alles is aan.

Als ik het nu uit doe, staat één kant dus omhoog. Ik kan de twee paren op één schakelaar wel wisselen, maar wat verandert dat dan?

Voor zover het mij nu lukt om dit te beredeneren, keer ik dan toch alleen het ‘probleem’ om? Dus, dan staat alles wel omhoog bij uit, maar één van de twee weer omlaag bij aan?

Of naar boven of naar beneden aan of uit is, hangt toch alleen maar af van de volgorde waarin ik de knoppen bedien?

Naar mijn idee moest ik de draden voor één paar wisselen om het gedrag gelijk te krijgen en ik zie de ruimte voor verbetering nu niet. Sorry als ik je echt niet begrijp, ik loop hier op en neer om te doorzien wat ik eventueel niet snap.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Bij een wisselschakeling is de positie altijd afhankelijk van de bediening van de 2e schakelaar.

1op en 2 op is uit
1 neer en 2 op is aan
1neer en 2 neer is uit
1 op en 2 neer is aan

Meer smaken zijn er niet de een is altijd afhankelijk van de andere.

Ik ben hierdoor al eens weggestuurd door een architect die wilde ook dat ik de draden wisselde om de schakelaars gelijk te krijgen ben naar de andere gelopen en daar de schakelaar om gezet, toen weer terug stonden ze gelijk en hij pissed.

Alleen een impuls schakelaar staat altijd in dezelfde stand.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
MelvinP schreef:
Voor zover het mij nu lukt om dit te beredeneren, keer ik dan toch alleen het ‘probleem’ om? Dus, dan staat alles wel omhoog bij uit, maar één van de twee weer omlaag bij aan?
Dat klopt. Maar je normale schakelaars (waar er geen wisselschakeling is) staan toch ook omlaag als het licht brandt?

Ik monteer wisselschakelaars altijd zo dat het licht uit is wanneer alle schakelaars gelijk staan. Wanneer in mijn woning alle schakelaars omhoog staan brandt er nergens meer licht. Wanneer jij hetzelfde doet brandt nergens meer licht, behalve dan deze 2 lichtpunten. Het is maar wat je "optimaler vindt". :wink:

Echt optimaal wordt het natuurlijk nooit met normale wisselschakelaars.
 

MelvinP

  • #15
Omdat ik niet koppig wil overkomen heb ik toch de moeite genomen het te wisselen. Maar ik merk inderdaad geen verschil, hoe het zich gedraagt hangt af van de volgorde waarin ik het bedien en dat beschouw ik ook absoluut als normaal.

Evengoed was het omdraaien van één paar wel de gouden tip om de gedraging van de twee wisselschakelingen op de twee dubbele wippers gelijk te maken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
In het ene geval brandt het licht als de schakelaars hetzelfde staan.

In het andere geval brandt het licht als de schakelaars verschillend staan.

Meer verschil is er natuurlijk gewoon niet.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
Daarom heb ik ook pulsdrukkers gebruikt in combinatie met dimmers die geschikt zijn voor pulsdrukkers.
Ik heb ook dat probleem dat ik het niet mooi vindt als schakelaars niet hetzelfde staan...
 

MelvinP

  • #18
Daarmee heb ik in de basis geen moeite, dat is een eigenschap van een wisselschakeling. Natuurlijk, jouw oplossing is mooier.

Wat ik wel vervelend vond, was dat de knoppen niet gelijk te zetten waren. Dat is opgelost door de schakeldraden van één paar om te wisselen.

Ik probeer nu nog goed te begrijpen wat XanderH aan die tip toevoegt; omdraaien bepaalt of het licht aan is bij gelijke of ongelijke stand. Ik heb de twee paren omgedraaid, maar denk geen verschil te merken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
1op en 2 op is uit
1 neer en 2 op is aan
1neer en 2 neer is uit
1 op en 2 neer is aan

Of als je 1 set verdraait

1op en 2 op is aan
1op en 2 neer is uit
1 neer en 2 neer is aan
1 neer en 2 op is uit
 

MelvinP

  • #20
De knoppen staan nu gelijk als alles uit staat. Of dat omhoog of omlaag is, hangt er van af in welke volgorde ik schakel. Of nog specifieker; of ik het met dezelfde schakelaar weer uit zet.

Als het licht aan staat, staan ze ongelijk.

Ik heb het dan over de schakelaar aan de ene kant, t.o.v. die aan de andere kant van de gang.

De twee wisselschakelingen gedragen zich nu wel hetzelfde. Ik kan dit dus samenvatten als; eerst was de één zo aangesloten dat ongelijk aan was, en de ander dat gelijk aan was. En dat zorgde voor ongelijke knoppen op de dubbele elementen bij dezelfde lichtstand.

En daarmee erken ik dus dat het anders is sinds het draaien van de paren. Daarmee bepaal je of gelijk of ongelijk uit is. Ik moest er een nachtje over slapen maar ik snap het, en ‘gelijk uit’ heeft mijn voorkeur.

Dankjewel allemaal!
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu