Wieltjes onder een hang / leg-kast plaatsen

Keebellah

  • #1
Heeft iemand een tip / idee hoe ik het beste wieltjes onder een hang/leg-kast kan plaatsen
Kast staat op zolder tegen een schuin plafond, wil onder deze kas vaste wieltjes plaatsen zo dat deze van de duur gehaald kan worden (soms om achter de kast onder het dak te kunnen komen).
Staat op stevige vloerbedekking (laagpolig) max hoogte voor wieltjes en onderbouw +/- 4,5 cm
Ik ben bang dat als ik allen onder de bodem plaat wieltjes plaats de zijwanden geen steun meer hebben en dacht eigenlijk aan ee L of U profiel onder de kast met daaraan de wieltjes.
Graag een idee/tip.
Alvast dank, Hans
 

Geus

  • #2
Hoe zit de bodem van de kast in elkaar? (Fotootje?)
Let even op de kwaliteit als je wieltjes gaat kopen, zit veel verschil in en het krijgt zo te horen best wat gewicht te dragen.
 

Keebellah

  • #3
Ik probeer een tekening te koppelen:


Matraiaal is spaanplaak en is aan de zijkanten in de staande platen geschroefd, ben bang dat als de wieltjes niet onder de staanders komen het te zwak wordt
 

Millew

  • #4
Het montageplaatje van die kleine wieltjes is niet al te groot, dus als je dat vlak kan vergroten door een metalen hoekprofiel of gewoon een stukje metaalplaat onder de kast/staanders maakt het wel steviger.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou een plaat mdf of multiplex die precies onder de bodem past voorzien van die zwenkwielen. Het hoogteverschil tussen de bodem van de kast en de hoogte van de plaat plus een centimeter van de zijkant van de kast afzagen.

Plaat met wielen onder de kast en van binnenuit vastschroeven.
 

Techno tim

  • #6
Beteren constructie
 

Fritske1978

  • #7
Hoe groter de wielen, hoe makkelijker het rolt. als je geen zwenkwielen nodig hebt, zou ik het volgens onderstaand plaatje doen, dan kan je grote wielen gebruiken, en vallen ze toch weg onder de kast.
 

Geus

  • #8
Ik zou geloof ik balkjes lijmen en schroeven in de hoek boven de bodemplaat tegen de staanders en dan relatief grote bokwielen onder de kast zo ver mogelijk in de hoeken plaatsen. Ik zou niet zelf wielen gaan uitvinden, zoals Fritske voorstelt, maar kant en klare nemen.
 

Millew

  • #9
Ik snap al die alternatieve voostellen niet om de kast te gaan verbouwen.
Het enige dat er aan moet gebeuren is, dat het gewicht van de kast met inhoud via de staanders direct wordt afgedragen aan de wielen.
En dat zodanig, dat de totale hoogte niet te veel toeneemt.
Dat kan prima met de door TS al geopperde oplossing: een metalen hoekprofiel onder de staanders en een randje van de onderplank.
 

Geus

  • #10
Het plaatsen van bokwielen moet je zo ver mogelijk in de hoeken doen, voor de stabiliteit. Het verstevigen van de verbinding tussen bodemplaat en staanders kan aan de onderkant, maar ook aan de bovenkant met een balkje. Dan heb je extra stevig materiaal om je wielen op vast te schroeven. Daarom zou ik niet voor een metalen profiel kiezen. Of het metaal zou breed genoeg moeten zijn om de wielen er aan te bouten, maar hout lijkt me dan minder werk en net zo stevig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Er is al veel gezegd, maar nog even twee mogelijke oplossingen. Sowieso als het kastje voldoende stevig in elkaar is gezet kunnen de wielen gewoon onder de onderplaat. Je tilt een (gevuld) kastje toch ook wel eens op aan de zijkanten?

Zit het niet goed vast, kan je extra schroeven of deuvels in de hoek zijkant/onderplaat zetten. Gewoon door en door, dus in het zicht.

Andere optie is de wielen zover op de rand van de onderkant monteren dat ze de zijkant ook ondersteunen. Zolang het geen zwenkwielen zijn, blijven ze binnen de contouren.
 

Keebellah

  • #12
Dan voor alle goede ideën, Frank, Geus en IJkenhout hebben voor mijn gevoel en mijn 'handigheid' de eenvoudigste oplossing. Ga ik komend weekend mee aan de slag en laat weten wat / hoe het geworden is.
Dank, dank, dank :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu